Po 400 metų ėmėsi raganos bylos: nori, kad žmonės geriau suprastų šią nepaprasto likimo moterį  ()

Praėjus 400 metų po egzekucijos, akademikai peržiūri kilmingos Pamario (lenk. Pomerania, vok. Pommern) moters, nuteistos už raganavimą nukertant jai galvą ir sudeginant, bylą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sydonios von Borck (kiti vardo variantai – Sidonia von Borcke / Bork) istorija, jos nusikaltimai ir niūri gyvenimo pabaiga kėlė susidomėjimą ištisus šimtmečius. Tačiau dabar Pamario muziejaus (vok. Pommersches Landesmuseum), esančio Greifsvalde, Vokietijoje, komanda nori, kad žmonės geriau suprastų šią nepaprasto likimo moterį.

„Mūsų tikslas yra išlaisvinti Sydonios istoriją nuo mitų ir legendų, aprašyti jos atvejį remiantis šaltiniais, saugomais Lenkijos ir Vokietijos archyvuose, išviešinti ekspertų pareiškimus ir skatinti regiono gyventojus bei svečius tyrinėti įspūdingą jo istoriją“, – sako Dorota Makrutzki, inicijavusi muziejaus projektą.

Sydonia 1548 metais gimė Borckų šeimoje, gyvenusiai Ščecino mieste. Jos šeima buvo kilminga ir turtinga, tačiau mergaitės tėvas grafas Otto Borckas mirė, kai jai buvo vos treji. Pilis, kurioje ji gimė, pamažu sunyko ir kai šeimai baigėsi pinigai, Borckai paliko pilį.

Gyvendama Saksonijos dvare, Sydonia susižadėjo su princu Ernestu Ludwiku. Deja, princo šeima atsisakė leisti jam vesti Sydonią – buvo nutarta, kad jis ves moterį iš turtingesnės šeimos. Teigiama, kad Sydonia prakeikė princo šeimą – Gryficių dinastiją, kurios paskutinis narys mirė 1660 m. Švedijoje. Gryficių – arba Griffinų – šeimos sunykimas regione paliko galios vakuumą ir tai paskatino krašto padalijimą tarp Vokietijos ir Švedijos.

 

Po nusivylimo praradus sužadėtinį Sydonia kartu su seserimi grįžo gyventi pas brolį, kuris tvarkė šeimos turtą. Po to kai brolis susituokė, seserys buvo priverstos išsikelti iš šeimos namo, o vėliau kreditoriai jas ėmė medžioti dėl netinkamo brolio šeimos lėšų valdymo.

Sydonia keliavo ieškodama vietos, kur galėtų apsigyventi – ir vyro, už kurio galėtų ištekėti. Ji gyveno Stargarde, Krepceve, Chocielyje, Reske ir Marianove – ir tiek Stargarde, tiek Reske ten, kur ji buvo apsistojusi, kilo paslaptingi gaisrai.

 

1604 m. ji buvo perkelta į vienuolyną Marianove, kur jai iš pradžių buvo suteiktos gana aukštos pareigos, tačiau vėliau buvo atimtos – nes moteris buvo vertinama kaip daranti neigiamą įtaką. Ji dalyvavo daugybėje konfliktų su kitomis vienuolyno gyventojomis – kai kurie iš jų net atsidūrė teisme. Sydonia taip pat išgarsėjo savo meile gėlėms ir vaistažolėms, ji ėmė supti save gyvūnais – o žmonės tai traktavo kaip dar vieną įrodymą, kad ji yra ragana.

1619 m. moteris buvo areštuota ir apkaltinta 72 nusikaltimais – įskaitant nužudymą, burtininkavimą ir seksualinį kontaktą su velniu. Apie 50 liudytojų liudijo prieš ją – tačiau tik tada, kai ji kankinama pripažino savo nusikaltimus. Sydonia van Borck buvo pripažinta kalta dėl devynių mirčių – tačiau kadangi buvo kilmingoji, prieš sudeginant jos kūną, jai buvo leista kalaviju nukirsti galvą.

Parengta pagal „The First News“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(4)
(3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: