NASA žino būdą, kaip tiksliai ir saugiai nusileisti Mėnulyje: išbandys artimiausioje misijoje  ()

NASA sukūrė visiškai naują sistemą, dėl kurios nusileidimas Mėnulyje ir Marse gali būti mažiau rizikingas - ir ji jau planuojama išbandyti būsimoje misijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Projekto tikslas – pagerinti nusileidimo saugumą, derinant lazerinių jutiklių rinkinį, kamerą, spartųjį kompiuterį ir keletą sudėtingų algoritmų – visa tai pavyks įgyvendinti be piloto.

„Tai, ką mes kuriame, yra visiškai nauja nusileidimo sistema, kuri veiks būsimose „Artemis“ misijose į Mėnulį ir gali būti pritaikyta Marsui“, – NASA pranešime teigė projekto vadovas Ron Sostaric. „Mūsų užduotis yra sujungti atskirus komponentus ir įsitikinti, kad jie veikia kaip vientisa sistema“.

Naujoji sistema suteiktų galimybę nusileisti įvairesnėse vietose, įskaitant šalia riedulių ar kraterių. Taip pat padėtų nustatyti saugias tikslines zonas, kurios yra tik pusės futbolo aikštės dydžio.

 

„SPLICE“ sistema pirmiausia palygina žemiau esančio paviršiaus rodiklius su žinomų vietovių duomenų baze, kad išsiaiškintų, kur nusileidimo aparatas tiksliai yra. Likus 3-4 mylioms iki Mėnulio paviršiaus trijų spindulių lazeris nustatytų saugiausią nusileidimo vietą.

NASA tikisi, kad naujoji sistema leis pirmajai moteriai nusileisti Mėnulyje jau 2024 metais vykdant „Artemis“ programą.

 

Pirmiausia planuojama išbandyti sistemą skrydžio metu su „Blue Origin“ raketa „New Shepard“. Šių bandymų metu „SPLICE“, užuot ieškojęs saugios vietos nusileisti Mėnulyje, ieškos tinkamo reljefo Žemėje raketos „New Shepard“ nusileidimui.

„Saugus ir tikslus nusileidimas kitame pasaulyje vis dar kelia daug iššūkių“, – sako John Carson, vienas iš „SPLICE“ sistemos bendrakūrėjų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(16)
(2)
(14)

Komentarai ()

Susijusios žymos: