„Roskosmos“ jau ruošia atkirtį „SpaceX“ - „gabenti krovinius mūsų daugkartinio naudojimo erdvėlaiviu bus dvigubai pigiau, nei siūlo konkurentai“

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

HardAxe 2020-10-05 15:56
Vienas iš sistemos elementų – daugkartinis transportinis kosminis laivas (DTKL), sukurtas „naudojant inovacinius sprendimus ir plačiai pritaikant kompozicines medžiagas“. Skamba gerai. Ir rusai konstruoja batutą. Tik neužsiminta, kad neturės analogų?
ihouser 2020-10-05 16:31
Apie Roskomoso pareiškimus patys rusai sako trumpai ir aiškiai: „пиздеть – не мешки ворочать“. Jei darytu tai ką šneka, jie senai būtų Marse, bet yra viskas priešingai – sparčiai degraduoja batuto link.
Niemand 2020-10-05 16:32
Daug jie ten visokių batutų konstruoja, tik dar nei vieno batuto konstravimas per paskutinius 20 metų nepažengė toliau paveiksliukų
iPienius 2020-10-05 16:40
tai kad naudoja 60 metu senumo technologijas. apie joki progresa net nera kalbos. tik kazka minimaliai atnaujina ir viskas
dainius.tamošaitis 2020-10-05 16:52
Sojuz raketa buvo gerai mazai insidentu atsiradus daukartinai tapo per brangi tai pradejo judeti i prieki tik gaila su savo korupcija arba labai ilgai truks arba nieko nesigaus.
kestutisz 2020-10-05 17:07
Na, kad realiai visi naudoja tas pačias senas technologijas :) Tik tiek, kad gal simuliacijos toliau pažengė, nebereikia degimo kameroje sprogmenų dėlioti ir taip bandymų metodu spręsti stabilumo problemų kaip kuriant kokį F1...
Niemand 2020-10-05 17:09
Bet užtai koks fantazijos polėkis planuojant ir kokie gražūs paveiksliukai Buvo laikas prieš metų 20, kai dar inžinieriai nebuvo išsilakstę ir pinigai upe plaukė iš raketų pardavimų ir iškėlimų (nes niekas neturėjo nei politinės, nei ekonominės motyvacijos kurti naujas technologijas kosmosui). Bet pagal geriausias Rusijos tradicijas pinigus bukai išvogė, senoji karta inžinierių išmirė, o nauja - padėjo ant Rusijos riebų kryžių ir emigravo. Dabar jau vėlu ką nors bepadaryti, nebėra nei patyrusių specialistų, nei pinigų. Belieka iš lėto judėti link užsidarymo. Šiais metais roskosmosas paleis vos 7 raketas (5 jau, 2 planuojamos), iš jų 3 TKS aprūpinimo, likę savo reikmėm, nei vieno komercinio užsakymo (oneweb buvo vieninteliai, bet ir tie bankrutavo). Kitiems metams optimistiškai galbūt irgi 7 paleis. Dar metai dveji ir konkuruoti teks su Indija. Palyginimui spacex 25 paleidimai šiais metais, iš jų 16 jau, 9 planuojami.
HardAxe 2020-10-05 17:21
Šiaip stagnacija globali toj srity buvo. Amerika sukūrė moderniausią tuo metu shutle bet net jiem kokybė/kaina/patikimumas tapo kliūtis. Šiuo atveju bandė naudotis tuo ką turi ir netaisyti veikiančio daikto. Gal ir gerai, bent jau ISS išgyveno iki šių dienų. Dabar atėjo laikas pasitraukti. Panašu, kad šiandieninėje eroje didelės valstybinės kompanijos nebepajėgia suvaldyti grandiozinių projektų. Tame tarpe RUSCOM darė Buran`ą, NASA darė savo SLS, bet artimiausia ateitis nusimato SpaceX ir Virgin, nes jie produktą kūrė pirmiausia sau nei vykdė grandiozinį užsakymą.
Niemand 2020-10-05 17:55
Buran kūrė visos sąjungos protai, įskaitant ir lietuvius (http://www.autc.lt/lt/architekturos-objektai/1849). Projektas uždarytas iš karto po sąjungos žlugimo. Sąjungos laikų su dabartiniais net Rusijoje lyginti negalima, nes (a) inžinieriai neturėjo jokių galimybių išsilakstyti; (b) tiek pgl žmones, tiek pgl išteklius sąjunga buvo mažiausiai 2x didesnė už dabartinę Rusiją; (c) ekonomika visiškai kitokia. O dėl darbo kultūros - Rusijoje ji nė kiek nepasikeitė per 30 m. ir "greit" nepanašu, kad pasikeistų. Su ESA jau dabar technologiškai konkuruoti nebegali, toliau bus tik blogiau, nes vėlgi nėra nei pinigų, nei specialistų, o ir politinės valios nėra, Putiną ir co pilnai tenkina visokie paveiksliukai, multikai ir pan.
kukulis4 2020-10-05 20:32
As tik pridesiu, kad ROSKOSMOS likimas, panasu, laukia visos Rusijos. Turejo raketa kuri gabeno i TKS. Dabar ta raketa niekam nereikalinga. Dar pazais truputi pardavinedama nupigusia nafta ir antrarusius ginklus antrarusiams diktatoriams. Bet jau nebeilgai...
Misteris 2020-10-05 20:40
Nu jooo...konstruos daugkartinio naudojimo...MEŠKĄ ,varomą SPANGUOLĖMIS.
Niemand 2020-10-05 20:58
Rusija dar visą Mendelejevo lentelę turi, mišku begalę, na dar grūdus šiaip taip auginti sugeba. Žodžiu, vien ant žaliavu pardavimo gali gyventi labai labai ilgai. Klausimas, tik kiek rusams kantrybės užteks gyventi kaip Zimbabvėje, kai šalis viena turtingiausia pasaulyje pagal išteklius gyventojo galvai. Būtu stabili demokratija su mažu korupcijos lygiu, gamintojai patys ateitu ir investuotu, gyventu, ko gero, geriau nei dauguma ES.
AJ 2020-10-05 23:01
Jei nebutu bardakas pas ju, gal jau butu seniai uzkariave pasauli. Nors gerai, kad pas ju bardakas. Ir gamina vien tik nereikalingus tankus. Net patys rusai juos vadina mirties gniauztais, nes didelis taikinys ir priestankines raketos labai lengvai i jas pataiko... Tuoj prasides zvaigziu karai, o tie ir toliau girs savo t70 tankus antrojo pasaulinio tankus, kaip patikimus... Jie bando modernizuotis, tik kad jiem tie nauji tankai kainuoja brangiau nei Leopard ar abrahamai ir daug kartu lievesni, tad neturi krypciu kur modernizuotis... Degradave nuo savo vandenelio nefiltruoto.
jull 2020-10-05 23:17
Statau 5 eurus, kad per keturis metus jie jo nepadarys. Tiesa, itariu, kad valdzioj sedintiems ta ju kosmine programa, kad ir kokia slubuojanti ir kad ir kiek kainuojanti, yra galingas irankis, propogandinis visu pirma. Tai sakyciau visai tiketina, kad kazka sitoj srity jie daryt bandys, o ir tas ju sojuzas gi ne amzino gerumo dizainas. Jei nores i kosmosa, tures konstruot kazka naujo ir efektyvesnio. Ruseliu konstruktoriu as perdaug nenuvertinciau, nemanau, kad jie labai atsilike technologiniu poziuriu, o jei vardan tikslo kazkas numes bapkiu ir bishki atspardys siknas nagliausiai prie ju bandantiems pritilpt be eiles, tai ziurek gal ir projektui kazkas liks. Ziniu, manyciau jie visdar tikriausiai turi pakankamai, patinka mums tai ar ne (man asmeniskai nelabai). Vistik, kad ir pusgyviu, turi jie ir aviacijos, ir propulsion, ir kitu reikalingu sriciu projektu ir pramones. Jei darys ir issigaudys pagrindinius stabdzius, tai tikriausiai ir padarys. Velniai zino, mano manymu, jie niekada negyvens labai gerai. Taip, teritorija ju turtinga, bet velniskai jau didele, ne visur draugiska, neturinti juros keliu, ne europinej daly populiacija issibarscius ir t.t. Jauciu, su tokiu gyventoju tankiu ir specifika ta teritorija islaikyt nemazai kainuoja per capita. Itariu, net jei siandien pat nukilintume visa korupcija, visokias voinuskas ir t.t., jiems vistiek ne taip mazai reiketu isleist vien infrastrukturos, gynybos ir transporto reikmems ir i EU pragyvenimo lygi jei staigiai tikrai nepersoktu, jei isvis persoktu. O ir tas "ka iskasu ta ir valgau" biznelis jauciu ne pelningyn eina, neskaitant energijos gal. Vnz., rosieja niekad nebuvo turtingos salies sinonimas. Zinoma korupcija, bendras atsilikimas ir neukiskumas prie to aiskiai prisideda, bet mano manymu geografiniai ypatumai ir demografine padetis irgi butu ne paskutinej vietoj.
Nerkus 2020-10-06 05:40
Oneweb reorganizavosi ir vėl turėtų kelti palydovus. Tik neaišku ar su rusais toliau bendradarbiaus. Dėl straipsnyje minimo projekto, tai čia kažkokia galimybių studija, niekas nieko daryti nesiruošia. Ta pati privati įmonė yra kažkaip su pačiu roskosmos susijusi.
AndriejusArtamonovas 2020-10-06 08:49
Rusų amžina problema yra atsakas ir atkirtis, kai niekas jiems nei kirčio nei klausimo neuždavė. Kažką pasiekia - miega ant laurų o kai tas kažkas yra perspjaunamas ieško atsakų atkirčių ir proveržių. Negi taip sunku suvokti, kad kiekvienas proveržis yra ilgų, dažniausiai nesėkmingų ir brangių tyrimų bei eksperimentų pasekmė?
HardAxe 2020-10-06 10:01
Manau turės jie savo sojuzą dar ilgai. Reikia kažkuo karinius palydovus kelti. Konstruktoriai jų gal ir neblogi, bet kokybės kontrolės nerasta. Iš didelio rašto išeina iš krašto. Taip ir tenkinasi geneliai paprastais sprendimais - AK47 paprastas, patikimas. Sojuz - paprastas, patikimas. O gaminių kokybę sutvarkyti ir 5-10m eigoj rautų į priekį. Mum prireikė 10-15 metų išbristi iš "parnešk iš darbo", "turiu chalturkę". Bet keliaujant į rytų pusę tas periodas vis ilgėja...
Niemand 2020-10-06 10:46
Perfrazuojant tą patį klasiko žodžiais Pas mus tik dvi problemos - keliai ir durniai. Kelių pas mus nėra, tik kryptys, o durnių, tas kryptis nurodinėjančių, daug...
Niemand 2020-10-06 10:49
pasivyti kažkur ne per toliausiai pusė amžiaus techninio progreso
HardAxe 2020-10-06 11:33
Et man irgi atrodo, kad roskomas taip ir liks rusijos karinių palydovų katapulta. Įdomu tik, kuo rusai savo kosmonautus kuo siuntinės po kelių metų. Kiš į sojuzą ar susimokės už batutą.