Mokslininkai sukūrė „žalią“ betoną - jis padėtų išspręsti visą eilę problemų  (4)

Betonas yra labai svarbi medžiaga, įprastai gaminama iš cemento, smėlio (arba žvyro) ir vandens. Betonas yra labai tvirtas, todėl kasdien pasaulyje statybose jo panaudojama tūkstančiai tonų. Tačiau betonas turi ir trūkumų - jo gamyba reikalauja daug energijos ir resursų. Tačiau dabar mokslininkai Australijoje mano suradę neblogą alternatyvą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Statybose dabar sunaudojama labai daug smėlio. Jis reikalingas ne tik betonui, bet ir stiklui, kuris dominuoja daugiaaukštėje 21 amžiaus architektūroje. Smėlio sunaudojama tiek daug, kad mokslininkai baiminasi, kad ateityje mūsų laukia smėlio krizė ir kova dėl šio riboto resurso. Būtų gerai, jei betonui reikalingas medžiagas galėtume gauti tam nešvaistydami labai daug energijos. Bet kaip?

Sidnėjaus universiteto mokslininkai jau išliejo nedidelę šaligatvio atkarpą naudodami savo naują „žalią“ betoną. Jis dabar bus intensyviai stebimas 12 mėnesių, kad būtų išsiaiškinti šios medžiagos trūkumai. Vėliau mokslininkai tikisi pasiūlyti savo betono receptą komerciniams partneriams.

Šis ekologiškas betonas pasižymi kiek neįprastu receptu. Čia vietoje cemento naudojami pelenai, gauti deginant anglį. Australijoje kasmet sukuriama 12 milijonų tonų šių pelenų. Vietoje smėlio/žvyro naudojamos susmulkintos stiklo atliekos. Tai - pramoninės atliekos, gaunamos gaminant įvairius stiklo gaminius. Pramoninės stiklo atliekos perdirbamos retai ir sudėtingai. Įprastai jos lydomos ir maišomos kartu su nauju stiklu. Tik mažiau nei pusė iš 1,4 milijonų tonų kasmet Australijoje sukuriamų pramoninių stiklo atliekų yra perdirbamos. Galiausiai, šiame ekologiškame australų betone yra įkalinamas ir mineralizuotas anglies dvideginis.

 

Taigi, gaminant tokį žalią betoną perdirbamos atliekos, kurios įprastai keliauja į sąvartynus, ir sukuriamas naudingas produktas. Tas nedidelis betono plotas, kurį dabar išliejo mokslininkai, padėjo sutaupyti 752 kg smėlio. Kadangi tą smėlį dar būtų reikėję iškasti, atvežti ir išsijoti, sutaupyta ir 327 kg anglies dvideginio emisijų. Mokslininkai skaičiuoja, kad pavyko sutaupyti ir labai daug energijos - maždaug tiek, kiek vienas automobilis sunaudoja nuvažiuodamas 1800 km.

 

Tik ne visi klausimai dabar yra atsakyti. Mokslininkai ilgai stebės savo betoną ir tikėsis, kad jame nepasirodys įtrūkimai ar kiti defektai. Jie mano, kad viskas turėtų būti gerai, nes mišinys buvo kruopščiai apskaičiuotas ir išbandytas laboratorijoje. Galbūt šis žalias betonas visiškai nepakeis tradicinio, tačiau kai kuriose vietose jis tiks net geriau nei tas senamadiškas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(46)
(7)
(39)

Komentarai (4)