Karščiau tik pragare: išmatuota egzoplanetos temperatūra nustebino visus – net ir kai kurios žvaigždės nėra tokios karštos  ()

Praeitą savaitę paskelbta apie aukščiausią išmatuotą egzoplanetos temperatūrą. Tai aukštesnė temperatūra nei net kai kurių žvaigždžių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Wasp-189 b dieninės pusės karštis siekia 3200 Celsijaus laipsnių. Planeta tiek įkaista, nes skrieja aplink karštą žvaigždę, o vieną ratą apsuka per mažiau nei tris dienas. Planeta žinoma jau seniau – atrasta ji 2018 metais.

Naujajame tyrime planetos stebėjimai atlikti nauju kosminiu teleskopu CHEOPS. Geresnis jo jautrumas leido užfiksuoti ne tik planetos tranzitus, bet ir okultacijas – praslinkimus už žvaigždės. Okultacijos metu sumažėjęs sistemos šviesis leido apskaičiuoti planetos skleidžiamą šviesą ir jos temperatūrą.

 

Tranzitai pasirodė esą nesimetriški – žvaigždė pritemdavo truputį tolygiau, o į pradinį šviesį grįždavo staigiau. Tokį netolygumą galima paaiškinti, jei žvaigždė labai greitai sukasi aplink savo ašį ir išsipučia ties pusiauju. Tada pusiaujas yra kiek šaltesnis ir blausesnis, todėl planetos tranzitas ties juo yra mažiau ryškus.

 

Modeliuodami tranzito geometriją tyrėjai priėjo išvados, kad planetos orbita beveik statmena žvaigždės sukimosi ašiai. Taigi planetos istorija buvo audringa – kadaise ji buvo išmušta iš pradinės orbitos į dabartinę.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(6)
(3)
(3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: