Ūžia ar cypia ausyse? Nebijokite - tinitą galima gydyti liežuvį spirginant elektrošoku  ()

Ūžimas ausyse gali atrodyti kaip pakankamai švelnus sveikatos sutrikimas, kol jo nepatiriate patys. Iš tikrųjų tinitas, kaip medicinoje vadinamas šis susirgimas, stipriai kenkia gyvenimo kokybei ir yra nepagydomas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tinitas kamuoja 10-15 % žmonių, tačiau tik 1-2 % jį laiko labai rimta problema. Tinitą gali sukelti įvairūs faktoriai, tačiau dažnai tai yra labai sunkiai sprendžiamas susirgimas. Tiesą sakant, jokio gydymo nėra, nebent tinitas yra susijęs su kitais, sprendžiamais sveikatos sutrikimais. Ar galite įsivaizduoti, kad visą laiką, 24 valandas per parą reikėtų gyventi nuolatiniame triukšme, nuo kurio pabėgti tiesiog nėra kur?

Airijos mokslininkai mano, kad jie jau artėja prie tikro, patikimo titino gydymo būdo. Tik jis yra šiek tiek keistas. Prietaisas, kurį mokslininkai pavadino „Lenire“ susideda iš ausinių ir specialaus į burną dedamo elektrodo. Galbūt „Lenire“ ir atrodo kaip kažkas, ką galėtume pasigaminti namuose, tačiau tai - smegenis perprogramuojantis įrenginys. Per ausines leidžiami specialiai šiam tikslui sukurti garsai. Tuo pat metu elektrodas silpna elektros srove stimuliuoja liežuvį. Tai, pasak mokslininkų, turi perprogramuoti smegenis, kad šios nebekreiptų dėmesio į ūžimą ar cypimą ausyse.

 

„Lenire“ įrenginys buvo bandomas 2016-2019 metais. 326 žmonės kiekvieną dieną savo namuose vieną valandą paskirdavo „Lenire“ naudojimui. Rezultatai parodė, kad po 12 savaičių 86 % tyrimo dalyvių pajuto pagerėjimą - tinito simptomai atsitraukė. Geriausia tai, kad toliau „Lenire“ prietaiso buvo galima nenaudoti - poveikis buvo jaučiamas ir po 12 mėnesių, nors tuomet tik 66 % tyrimo dalyvių tvirtino, kad jaučiasi geriau nei prieš gydymą. Tai gali reikšti, kad „Lenire“ kursą reikėtų kartoti kasmet.

 

Taigi, liežuvio stimuliavimo metodas veikia. Tai yra ne pirmas tyrimas rodantis, kad liežuvio elektrostimuliacija gali padėti išmokyti smegenis nekreipti dėmesio į tinito simptomus. Liežuvis tam tinka dėl trišakio nervo, kuris yra lengvai pasiekiamas.

Gydymas „Lenire“ prietaisu nesukelia didelio diskomforto. Tiesa, mokslininkai šį išradimą dar tobulins, kol galės jį pateikti pacientams.

Tinitas 1-2 % žmonių kelia rimtų rūpesčių. Jis gali žaloti klausą, o ne vienas tyrimas jį sieja ir su išaugusia nerimo, depresijos ir minčių apie savižudybę rizika.

(38)
(4)
(34)

Komentarai ()