„Katės šypsenos“ teorija pasitvirtino: įrodė, kad galima užmegzti ryšį su savo kate ir štai kaip tą padaryti (Video)  ()

Ne vieną katės šeimininką kamuoja klausimas - ar galima užmegzti ryšį su augintiniu. Naujas tyrimas rodo, kad tikrai galima.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujas tyrimas, paskelbtas žurnale „Scientific Reports“, patvirtino visame pasaulyje seniai egzistavusį beprotišą kačių augintojų įsitikinimą, kad jūs galite užmegzti ryšį su savo kate siųsdami jiems lėtą mirksnį. Primerkę akis galite sukurti šypsenos atitikmenį katei, kuri, pasak tyrimo autorių, daro šeimininką patrauklesnį savo augintiniui.

Tai pirmasis tokio pobūdžio tyrimas, patvirtinantis „katės šypsenos“ teoriją. Jį atliko gyvūnų elgesio ekspertai Sasekso universitete. Tyrėjai pirmiausia įvertino 21 katę iš 14 skirtingų namų ūkių, norėdami sužinoti, kaip jos reaguoja į lėtą jų šeimininkų mirksėjimą. Eksperimentai vyko naminių gyvūnėlių namuose, o kai katės buvo apgyvendintos, šeimininkai užmezgė akių kontaktą metro atstumu ir primerkė akis.

 

Antrojo eksperimento metu tyrėjai apžvelgė papildomą 24 kačių grupę iš aštuonių skirtingų namų ūkių, kad išsiaiškintų, kaip jos reaguoja, kai joms nepažįstamas žmogus lėtai mirkteli akimis.

Tyrimo išvados atskleidė, kad katės primerkia akis dažniau tada, kai ir jų šeimininkai daro tą patį. Antrojo eksperimento metu paaiškėjo, kad katės, kurioms draugiškai akis merkė tyrėjai, buvo linkusios labiau susipažinti su tuo žmogumi, negu tos, į kurias žiūrėta neutraliu žvilgsniu.

Rezultatai rodo, kad lėtas mirksėjimas yra teigiamas kačių ir žmonių bendravimas ir gali būti naudojamas užmegzti ryšį tarp naminių gyvūnėlių ir jų savininkų, taip pat kačių ir nepažįstamų žmonių.

 

Tai pirmas kartas, kai eksperimentiškai įrodyta, jog lėtai primerkiant akis galima sukurti ryšį su kate.

Ar katės „šypsena“ atsirado mėgdžiojant žmones, ar tai yra įgimtas šių gyvūnų elgesys, dar nėra aišku, tačiau mokslininkai tikisi, kad išvados gali būti naudingos gyvūnų gerovei, gerinant kačių ir žmonių ryšius.

Išbandykite tai patys su savo kate. Lėtai užmerkite akis ir pastebėsite, kad ji atsako tuo pačiu. Pokalbis prasideda!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(23)
(1)
(22)

Komentarai ()