Naujas tyrimas atskleidė, ar tikrai dėvint kaukę galima apsinuodyti CO₂  (26)

Naujas Simono Fraserio universiteto (Kanada) mokslininkų tyrimas rado aiškių įrodymų, kad kaukės dėvėjimas gali turėti reikšmingos įtakos COVID-19 plitimo stabdymui. Universiteto Ekonomikos departamento tyrėjai nustatė, kad kaukių dėvėjimas yra susijęs su 25 procentų (ar dar didesniu) COVID-19 atvejų sumažėjimu per savaitę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kol kas dar nerecenzuotame tyrime daroma išvada, kad liepos pradžioje Kanadoje įvedus reikalavimą patalpose dėvėti kaukes, rugpjūčio viduryje savaitinis naujų atvejų skaičius šalyje galimai sumažėjo 25-40 proc. – o tai reiškia nuo 700 iki 1100 mažiau susirgimų per savaitę.

Tyrime buvo analizuojamas kaukių dėvėjimo poveikis visuose 34 Ontarijo visuomenės sveikatos skyriuose (PHU), per du mėnesius.

Tyrimo rezultatai rodo, kad įpareigojimas dėvėti kaukes patalpose yra galinga politinė priemonė, leidžianti sulėtinti COVID-19 plitimą nesukeliant ilgalaikių ekonominių trikdžių.

Tyrimas taip pat parodė, kad sušvelninti apribojimai verslui ir susibūrimams (įskaitant mažmeninę prekybą, restoranus ir barus) buvo susiję su vėlesniu COVID-19 atvejų augimu.

Duomenyse pastebėti griežčiausi apribojimai verslui ir susibūrimams buvo siejami su savaitinių susirgimų sumažėjimu nuo 48 iki 57 procentų – palyginus su laiku, kai nebuvo jokių apribojimų. Tyrimas paskelbtas „MedRxiv“.

Nevaržo CO₂

Nauji tyrimų rezultatai prieštarauja teiginiams, siejantiems veido kaukes su apsinuodijimu anglies dioksidu, esą sulaikant iškvepiamą CO2. COVID-19 pandemijos metu veido kaukių nešiojimas tapo stipriai politine problema ir kai kurie asmenys melagingai tvirtino, kad veido kaukių dėvėjimas gali esą kelti pavojų žmonių sveikatai. Tyrimo, paskelbto žurnale „Annals of the American Thoracic Society“, rezultatai rodo priešingai.

 

Straipsnyje „Veido kaukių poveikis dujų mainams sveikiems žmonėms ir pacientams, sergantiems LOPL“, – daktaras Michaelas Camposas ir bendraautoriai įvertino dujų mainų problemą – tai yra, deguonies lygio ar anglies dioksido kiekio pokyčius sveikuose žmonėse ir karo veteranuose, sergantiems lėtine obstrukcine plaučių liga (LOPL) prieš chirurginių kaukių naudojimą ir jas jau naudojat. LOPL sergantys žmonės kvėpavimui turi sutelkti daugiau pastangų, o tai gali sukelti dusulį ir (arba) nuovargį.

„Atradome, kad poveikis yra minimalus net ir tiems žmonėms, kurie turi itin sunkų plaučių pažeidimą“, – sakė Majamio Veteranų administracijos medicinos centro ir Majamio universiteto plaučių, alergijos, kritinės priežiūros ir miego medicinos skyriaus daktaras M.Camposas.

Kalbėdamas apie dusulio jausmą, kurį gali patirti kai kurie net ir sveiki žmonės, dr. M.Camposas paaiškina: „Dusulys, dusulio jausmas, kurį kai kurie jaučia dėvėdami kaukėmis, nėra dujų mainų pokyčių sinonimas. Toks pojūtis atsiranda dėl oro srauto apribojimo būnant su kauke“.

 

 

Dr. M.Camposas pabrėžė veido kaukės dėvėjimo svarbą siekiant išvengti COVID-19 infekcijos. Jei chirurginės kaukės neturite, JAV sveikatos apsaugos institucijos rekomenduoja ne mažiau kaip dviejų sluoksnių audinio kaukę. Būtent tie pacientai, kurie serga kokia nors plaučių liga, labiausiai turėtų vengti užsikrėsti ir dėvėti veido kaukę, kuri kartu su rankų plovimu ir socialiniu atsiribojimu sumažina COVID-19 infekcijos riziką.

„Pripažįstame, kad mūsų stebėjimus gali riboti imties dydis, tačiau mūsų populiacija pateikia aiškų signalą apie tai, kad chirurginės kaukės neturi įtakos atitinkamiems fiziologiniams dujų mainų pokyčiams įprastomis aplinkybėmis (ilgalaikis poilsis, trumpas pasivaikščiojimas), – rašo autoriai. – Svarbu informuoti visuomenę, kad dėl nepatogumų, susijusių su kaukių naudojimu, neturėtų kilti nepagrįstų susirūpinimo saugumu problemų – nes tai gali susilpninti praktikos, kuri, kaip įrodyta, gerina visuomenės sveikatą, taikymą“.

Parengta pagal „Science Tech Daily“ ir „EurekaAlert!“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(7)
(9)
(-2)

Komentarai (26)