Veikla, kuri sudegins tiek pat kalorijų, kiek pusvalandžio trukmės pasivaikščiojimas: iš esmės - nereikės nieko daryti  ()

Miegojimas nėra vienintelis būdas deginti kalorijas nieko nedarant. Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad gulėjimas karštoje vonioje gali sudeginti tiek pat kalorijų, kaip ir 30 minučių trukmės pasivaikščiojimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai iš Loughborougho universiteto (D.Britanija) tyrinėjo 14-os vyrų cukraus lygį ir energijos eikvojimą atliekant dvi užduotis: valandą laiko važinėjantis dviračiu ir valandą laiko gulint vonioje su iki 40 laipsnių pagal Celsijų įkaitintu vandeniu.

Nors tyrimo dalyviai daugiau kalorijų sudegino važinėdamiesi dviračiu, jie sudegino net 130 kalorijų tiesiog gulėdami karštoje vonioje. Reikėtų pažymėti, kad tiek pat kalorijų sudeginama ir pusvalandį vaikštinėjant.

Nors tyrimo dalyvių cukraus lygis po gulėjimo karštoje vonioje buvo 10 procentų žemesnis nei po pasivažinėjimo dviračiu, maudymasis vonioje turi tokį patį priešuždegiminį poveikį, kaip ir mankštinimasis.

Tiesa, kaip jau minėta, šiame tyrime dalyvavo tik vyrai, todėl moterų organizmai gali reaguoti skirtingai.

Tyrimą atlikusi mokslininkas Steve‘as Faulkneris sako, kad iš tyrimo duomenų negalima pasakyti, kiek dažnai reikėtų maudytis karštoje vonioje, kad būtų sudeginta daugiau kalorijų – tačiau jis teigia, kad reguliarus maudymasis karštoje vonioje turi tokį patį poveikį, kaip ir reguliarus mankštinimasis.

 

Tačiau mokslininkas mano, kad tam reikėtų maudytis karštoje vonioje 3-5 kartus po savaitę, o kiekvienas kartas turėtų trukti ne mažiau nei 60 minučių.

Tiesa, nėra aišku, ar buvimas karštoje vonioje ilgiau nei valandą laiko leis sudeginti dar daugiau kalorijų. Taip pat nežinoma, ar vanduo visą šį laiką turi būti pastovios temperatūros.

S.Faulkneris sako, kad iš surinktų duomenų matyti, jog kūno temperatūrai susibalansavus, kalorijų deginimas taip pat susibalansuoja. Kitaip tariant, kuo didesnė organizmo temperatūra, tuo daugiau kalorijų jis sudegina.

Vyras sako, kad 40 laipsnių pagal Celsijų vandens temperatūra buvo pasirinkta tam, kad žmogaus kūno temperatūra pakiltų iki reikiamo lygio ir iššauktų molekulinį atsaką, kuris yra svarbus išnaudojant šilumą maksimaliai naudai žmogaus sveikatai.

 

Anot jo, įmanoma, kad šiltesnis vanduo turėtų dar didesnę efektą deginant kalorijas – tačiau žmogui tai taptų labai nekomfortabilu.

Mokslininkai dar tiksliai nežino, kodėl karštis skatina žmogaus organizmą deginti daugiau kalorijų. S.Faulkneris mano, kad egzistuoja didesnis energijos poreikis, kad būtų išlaikytas šilumos balansas ir organizmas per daug neįkaistų ar neatvėstų – o tai verčia sudeginti daugiau kalorijų.

Kitaip tariant, kad kovotų su išoriniu karščiu, žmogaus organizmas turi dirbti sunkiau, kad subalansuotų vidinę temperatūrą – o tai skatina kalorijų deginimo procesą. Tiesa, norint atsakyti į daugiau susijusių klausimų, anot S.Faulknerio, būtina atlikti daugiau tyrimų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()