Tyrėjai grįžo iš ilgiausios visų iki šiol buvusių Arkties ekspedicijų ir įspėja pasaulį dėl gresiančios katastrofos (Video)  (5)

Ilgiausios iš visų iki šiol buvusių ekspedicijų nariai įspėja – poliarinis ledas sparčiai tirpsta, po kelių dešimtmečių vasarą Arktyje apskritai gali nelikti ledo, jei žmonija neims kitaip elgtis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Spalio 12 d. ledlaužis „Poliarinė žvaigždė“ sugrįžo į Brėmerhafeno uostą, daugiau nei metus laiko dreifavęs Arktyje. Ši Arkties tyrimų operacija buvo ilgiausia iš visų, vykusių iki šiol.

2019 m. rugsėjį Vokietijos Alfredo Vegenerio instituto flagmanas „Poliarinė žvaigždė“ išplaukė iš Trumsės, Norvegijos ir pasuko į Arkties vandenyno centrinę dalį, ten įšalo lede ir metus laiko dreifavo. Penkiuose tyrimų ekspedicijos etapuose iš viso dalyvavo 442 tyrėjai, įgulos nariai, mokytojai ir žurnalistai iš 37 šalių.

 

Tyrėjai daugelį metų stebėjo atmosferos, ledo, vandenyno pokyčius, jų įtaką klimato sistemai ir klimato pokyčių epicentrą – Arktį. Ekspedicijos vadovas Markusas Rexas pasakojo, su kokiais sunkumais susidūrė ekspedicijos nariai – dėl slėgio pokyčių susidarančios ledo sangrūdos, baltųjų lokių keliamas pavojus, kelis mėnesius trunkanti poliarinė naktis.

 

Jo nuomone, operacija „Mosaic“ buvo sėkminga, tyrėjai įgyvendino visus užsibrėžtus tikslus, surinko daugybę duomenų, kurie kelis dešimtmečius bus naudingi klimato tyrėjams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(19)
(9)
(10)

Komentarai (5)