Didžiausias pasaulyje COVID-19 tyrimas parodė, kas labiausiai platina virusą - „superplatintojai“ padaro milžinišką žalą  ()

Paskelbti lig šiol didžiausio pasaulyje COVID-19 stebėjimų tyrimo rezultatai, atskleidžiantys daug svarbių įžvalgų apie ligos plitimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visų pirma, išvados rodo, kad dauguma užsikrėtusių žmonių neperduoda ligos savo kontaktams, tačiau nedaugelis užkrėstų asmenų – vadinamieji „superplatintojai“ – yra būtent tie, kurie labiausiai nulemia COVID-19 plitimą. Priešingai nei ankstesni tyrimai, šiame taip pat užsimenama, kad vaikai ir jauni suaugusieji vaidina tikrai svarbų vaidmenį perduodant virusą būtent savo namų ūkiuose.

JAV mokslininkai bendradarbiavo su visuomenės sveikatos pareigūnais pietryčių Indijos Tamil Nadu ir Andhra Pradesh valstijose, kad nustatytų infekcijos kelius ir mirtingumą didesnėje nei pusės milijono žmonių imtyje. 85 000 žmonių iš visų tirtųjų turėjo patvirtintus COVID-19 atvejus. Kaip rašoma mokslinaime žurnale „Science“, mokslininkai nustatė, kad 71 procentas užsikrėtusių asmenų neužkrėtė nieko, tačiau 60 procentų naujų susirgimų sukėlė vos 8 proc. sergančiųjų.

„Pažvelgus į COVID-19 paplitimą tiek Indijoje, tiek greičiausiai ir visose nukentėjusiose pasaulio vietose, supersklaidos atvejai yra greičiau taisyklė nei išimtis“, – sako tyrimo autorius Ramananas Laxminarayanas iš Prinstono Aplinkos instituto.

 

Neskirstant pacientų pagal amžių, o skaičiuojant visus kartu, tikimybė, kad asmuo, turintis COVID-19, perduos jį artimam kontaktui, svyravo nuo 2,6 proc. bendruomenės ribose iki 9 proc. nuosavo namų ūkio ribose (šeimoje).

Ligos perdavimo tikimybė aukštos rizikos kontaktams, t. y. turėjusiems artimą socialinį kontaktą ar tiesioginį fizinį kontaktą su užsikrėtusiu asmeniu be apsaugos priemonių, siekia 10,7 proc.

Jei žmonės su aukšto rizikos kontaktu išbūna vienoje uždaroje erdvėje ilgiau nei 6 valandas (pavyzdžiui, keliaujant autobusu), ligos perdavimo tikimybės rodiklis gali siekti iki 79 proc.

Tačiau atrodo, kad jaunimas ir vaikai viruso perdavime atliko ypač svarbią rolę – jie yra „atsakingi“ už maždaug trečdalį atvejų.

„Šioje aplinkoje vaikai yra labai efektyvūs skleidėjai, o tai iki šiol nebuvo tvirtai nustatyta ankstesniuose tyrimuose, – aiškina R.Laxminarayanas. – Nustatėme, kad užfiksuoti ligos atvejai ir mirtys buvo daug dažnesni jaunų žmonių aplinkoje, nei tikėjomės remdamiesi stebėjimais šalyse, kurių gyventojai turi didesnes pajamas“.

Tačiau vertinant šį tyrimą, reikia atsižvelgti į keletą jo apribojimų. Šis atvejų tyrimas buvo atliktas tik pietryčių Indijoje – ir atsižvelgiant į šalies demografiją bei kultūrą, išvados gali būti tiesiogiai netaikomos kitoms pasaulio dalims. Reikia atsižvelgti, kad Indija pasižymi viena jauniausių populiacijų pasaulyje – o tai galbūt galėtų paaiškinti jaunimo kaip viruso platintojų tendenciją.

 

Lygiai taip pat Indijoje paplitę namų ūkiai, kuriuose kartu gyvena kelios kartos – iki trečdalio visų namų ūkių Indijoje kartu gyvena ir vyresnio amžiaus piliečiai, ir jauni žmonės. Tai taip pat galėtų būti priežastis, kodėl jaunimas ten suvaidino tokį svarbų vaidmenį viruso platinime.

Tačiau tai nėra pirmas tyrimas, pasiekiantis tokias išvadas. Ankstesnėje Honkongo kontaktų atsekimo ataskaitoje nustatyta, kad tik 20 procentų žmonių, sergančių COVID-19, buvo atsakingi už 80 procentų naujų užkrėtimų, o iki 70 procentų užsikrėtusių žmonių viruso neperdavė niekam daugiau.

O gegužę JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrų atvejų atliktas tyrimas parodė, kad mažiausiai 52 žmonės buvo užsikrėtę choro repeticijoje – greičiausiai nuo vieno superskleidėjo.

Parengta pagal „IFL Science“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(10)
(7)
(3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: