Kodėl moterys apgirsta greičiau nei vyrai? Senas paaiškinimas greičiausiai yra mitas  (1)

Visi žinome, kad moterys vakarėliuose ar pobūviuose greičiau apgirsta ir ilgiau būna neblaivios nei vyrai – jeigu išgeriamas vienodas alkoholio kiekis. Daugelį metų tai buvo paaiškinama tuo, kad moterys yra smulkesnės už vyrus, todėl alkoholis patenka į jų audinius greičiau. O kadangi moterų organizmuose yra daugiau riebalų ir mažiau skysčių, alkoholis pasiskirsto tolygiau, dėl ko ir veikia organizmą ilgiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau šis paaiškinimas niekada nebuvo labai įtikinamas. Jis iki galo nepaaiškina, kodėl vienodo sudėjimo moterys ir vyrai, gerdami vienodus gėrimus, apgirsta skirtingai – moterys įprastai apgirsta greičiau.

Mokslininkai daugelį metų svarstė, ar nėra logiškesnio biocheminio paaiškinimo šiam reiškiniui. Ir Italijos ir JAV mokslininkai pasiūlė būtent tokį įtikinamą paaiškinimą: moterys turi mažiau apsaugančio fermento alkoholio dehidrogenazės, kuris skaido alkoholį skrandyje.

Fermentai yra itin svarbūs mažinant apsvaigimą. Prarijus gurkšnį degtinės ar alaus, jis nukeliauja į skrandį, o po to į vidurius, kur per žarnyno sienelę patenka į kraują. Patekęs į kraują, alkoholis nukeliauja iki smegenų, kur jau ima veikti ir sukelia apsvaigimą.

Alkoholio dehidrogenazė skaido spiritą skrandyje, sumažindama į kraują patenkančio grynojo alkoholio kiekį 20 procentų. Likusią dalį suskaido panašūs fermentai, esantys inkstuose.

Anot atlikto tyrimo, publikuoto leidinyje „New England Journal of Medicine“ kuriame dalyvavo 43 moterys ir vyrai, moterų organizmuose yra žymiai mažiau minėtų aktyviųjų skrandžio fermentų. Tai reiškia, kad moterų organizmo kraujotaka pasisavina maždaug 30 procentų daugiau alkoholio, nei vyrų.

 

Turint omenyje, kad vyrai yra didesni ir stambesni už moteris, 50 gramų alkoholio moteriai suteikia tokį patį efektą kaip 100 gramų alkoholio vyraui. Tiesa, mokslininkai nedetalizuoja, kodėl egzistuoja toks didelis neatitikimas.

Mokslininkai padarė ir dar vieną įdomų atradimą: alkoholikai vyrai turi perpus mažiau alkoholio dehidrogenazės nei sveiki vyrai, tačiau alkoholikių moterų organizmai apskritai beveik nerodo šių fermentų aktyvumo. Taip gali būti dėl to, kad alkoholis pažeidžia skrandžio sienelę, kur ir yra gaminami šie fermentai.

Dr. Charlesas Lieberis iš Maunt Sinajaus medicinos mokyklos (JAV), kuris bendradarbiavo su Dr. Mario Frezza iš medicinos universitetinės mokyklos Trieste (Italija), sako, kad nepaisant tikrosios priežastys, alkoholikių moterų organizmai netenka visos skrandžio teikiamos apsaugos. Anot mokslininko, joms gerti alkoholį yra tas pats, kaip jį suleisti tiesiai į veną.

 

Ekspertai sako, kad šios apsaugos trūkumas gali padėti paaiškinti, kodėl alkoholikės moterys labiau kenčia nuo inkstų pažeidimų nei alkoholikai vyrai. Dr. Jack Mendelson iš Harvardo medicinos mokyklos sako, kad moterys taip pat labiau kenčia nuo cirozės – tačiau dėl kitos priežasties. Johnso Hopkinso universiteto mokslininkų komandos atlikti tyrimai rodo, kad moterų inkstai alkoholį apdoroja greičiau nei vyrų, todėl greičiau dėvisi.

J. Mendelsonas spėja, kad skrandžio fermento trūkumas pas alkoholikes moteris reiškia, kad jų inkstai turi dirbti dar sunkiau, dėl ko jie greičiau susidėvi.

Tyrimas taip pat patvirtino, kad gerti „pilnu skrandžiu“ yra geriau nei tuščiu. Alkoholiui yra sunkiau „prasibrauti“ pro pilną skrandį, dėl ko fermentai turi galimybę ilgiau skaidyti alkoholį. Tuo tarpu pasninkavimas veikia atvirkščiai – alkoholis skrandyje neužsilaiko. Opaligės vaistų cimetidino vartojimas taip pat slopina fermentų aktyvumą.

Šios mokslininkų išvados tik patvirtina, kad alkoholis kelia didesnę grėsmę moterims. Jau seniai žinoma, kad alkoholis kenkia nėščių moterų vaisiui, sukelia vaisiaus protinį atsilikimą bei apsigimimus. Tuo tarpu šis tyrimas parodė, kad net ir nesilaukiančios moterys turėtų būti taip pat atsargesnės vartodamos alkoholį.

 

Dr. C.Lieberis sako, kad jei vyrams alkoholio kiekis atrodo nedidelis, to negalima pasakyti apie moteris. Kad pasiektų vienodą alkoholio koncentraciją kraujyje, moterys turi išgerti perpus mažiau nei vyrai.

Moterys turėtų ypatingai atkreipti į tai dėmesį, jeigu po to ketina vairuoti ar atlikti kitas užduotis, kurios reikalauja dėmesio sutelkimo ir puikios koordinacijos.

Tačiau tai nereiškia, kad vyrams alkoholio vartojimui yra uždegta žalia šviesa. J.Mendelsonas pabrėžia, kad to nereikėtų pateikti seksistiniame kontekste, neva „vyrai gali pakelti, o moterys – ne“. Vyrai toleruoja šiek tiek didesnes alkoholio dozes nei moterys – tačiau tai ir viskas. Egzistuoja ir kitų veiksnių, kurie mažina skirtumą – kaip antai elgesys apsvaigus nuo alkoholio. Kitaip tariant, vyrai geriau gamina fermentus, tačiau jie nėra geresni alkoholio vartotojai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(1)
(1)
(0)

Komentarai (1)