Sergamumu koronavirusu gerokai pralenkėme Švediją: profesorius paaiškino, ką darome ne taip

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

bahuriux 2020-11-01 21:28
Ne karantinas kaltas, o tokie kaip veryga ir žiniasklaida gasdina visus ir manipuliuoja žmonių bukumu, kurie nemoka suskaičiuoti ir prognozuoti racionaliai kas ir kaip.
menten 2020-11-01 22:18
Taip, epidemiologijos-infektologijos profesoriai ir gydytojai, dirbantys toje srityje dešimtmečius ir su tuo susiduriantys kiekvieną dieną (praktikoje, o ne prie sausų straipsnių), apsigynę disertacijas toje srityje, nemoka skaičiuoti ir supranta apie tai mažiau nei beraščiai, vos baigę mokyklą ir perskaitę kelis straipsnius (geriausiu atveju). Jei kažkada reikės kokios operacijos, paprašyk vieno iš "racionalaus, mokančio skaičiuoti" antivakserio - gi jie "ne buki ir geriau supranta". Bet turbūt savo sveikatos tokiem pseudo-specialistam nepatikėtum? O manipuliuoti skaičiais ir tuščiai spekuliuoti daug racionalumo nereikia.
DarkNRG 2020-11-01 22:28
O koks butu USA nedarbas jei sedetu 3 menesius per metus karantine? Tai va, kaip reikia zmones prigasdinti kad jie bijojo kreiptis pas medikus rizikuodami uzsikrest 0.2% mirtingumo virusu, itardami kad gali turet infarkta, ar insulta? Ziniasklaidos karstu ir lavonu rodymas veltui nepraejo.
conjurer 2020-11-02 00:00
žmonių. Taigi turėjo atsirasti 200000 darbo vietų? Matau kad esi lietuvos rusas, ir priimi labiau rusišką informaciją, kuri kalba labiau kaip tu kalbi. Taigi pilnai suprantu kodėl taip mąstai. Bet kol nepateiksi statistikos, kuri tave teiginius patvirtintų, tol tavęs niekas rimtai nepriims.
DarkNRG 2020-11-02 01:04
Mirsta pagrinde senoliai, vidutinis amzius apie 80 metu, tai nezinau kiek jau jie atlaisvina darbo vietu.. Gyvenu UK ir seku vietine ir tarptautine spauda. Rusisku ziniu isvis neziuriu, man neaktualu. Kodel kai kazkas masto kitaip nei tamsta, iskart buna apkaltintas prorusiskumu? Is tavo dialogo, sprendziu kad tik Delfi beskaitai. Remiuos teikiamais skaiciais. Kai kuriuos dalykus ir pats logiskai gali ismastyt. UK oficialiai mire 45 tukst zmoniu per pirma karantina/banga nuo Covid, is kuriu beveik puse (apie 20 tukst) senyvo amziaus zmones ligoninese ir slaugos namuose. https://www.theguardian.com/society/202 ... care-homes Su veziu susijusios atidetos/atsauktos proceduros del karantino ir Covid. https://news.sky.com/story/coronavirus- ... s-12117467 Zmones numire namie, nuo nesusijusiu su Covid priezasciu https://www.ft.com/content/40fc8904-feb ... 3e48bbc034 Darbo perspektyvos UK ''The warning from the CBI comes as UK unemployment rose to 4.1% in the three months to July with 695,000 workers losing their jobs since March'' https://www.thesun.co.uk/money/12703073 ... ob-losses/ Mano kompanija taip pat atleido daugiau nei puse visu savo darbuotoju. Apie karantino ir kitu grieztu priemoniu padarinius, kai kurios ziniasklaidos ir vyriausybes vis dar nelinkusios sneket, todel tokie kaip tu, turi tik vienpuse informacija.
conjurer 2020-11-02 02:29
per metus. Galime sakyti vidutinis šansas išsigelbėti nuo vėžio yra 50%, ir jei nieko nediagnozuojam, turim dvigubai daugiau mirčių. 20 milijonų vis tiek mažiau nei 80. Realiai, jei visi laikytūsi minimalių saugumo reikalavimų (kaukės, dezinfekcija), ir neišsidirbinėtų su masiniais renginiais, ir mokyklų atidarymų, nebūtų tiek atvejų. Gal ir karantino nebereikėtų. Ir taip, aš kuris lauke vaikščiojau ir važinėjau dviračiu visą laiką su kauke nuo kovo, esu žiauriai susinervinęs dėl esamos situacijos. Bet dabar vėl susišikom, taigi reikia imtis priemonių. Reikia nebūt ištižėliu, ir pakentėt šiek tiek. O ne bėdavotis, kad nenoriu karantino, nes kažkam nediagnozavo vėžio laiku.
DarkNRG 2020-11-02 03:45
Kas cia per skaicius tie 80mln nesuprantu? Kolkas pagal oficialia statistika, pasaulyje numire 1.2 mln nuo Covid per 8 men. Tiek pat mirsta per metus vien tik nuo tuberkuliozes. Tu juk nemanai, kad nuo Covid viruso be tokiu drastisku priemoniu ir karantinu pasaulyje nuo Covid numirtu 50mln per metus, kaip cia rasai?
Kirtiklis 2020-11-02 08:26
D.Britanija yra ypač blogas pavyzdys. Nes nemenką liūto dalį dėl ekonomikos ir bedarbystės ima Brexit, kuris numatoma iki Sausio. Susitarimai neina ir vesrals mato tai (pretekstas išsikelti ir tą sėkmingai daro kompanijos, beny mano mieste), o Borisui gan patogu viską nurašyti ant covid.
_alvydas_ 2020-11-02 08:27
Dar toks pastebėjimas Europa vs Kinija. Kiniečiai net savo sostinę sugebėjo apsaugoti, o Briuselis koronos sostinė Europoje. O kitos sostinės irgi viruso veislynai.
menten 2020-11-02 09:13
Nemeluok, kad būtų suteikta skubi medicinos pagalba, COVID testas neprivalo būti atliktas. Ką tu išvis nori pasakyti? Kad žiniasklaida per daug gąsdina žmones?
conjurer 2020-11-02 10:55
Tiek būtų mirčių su 1% mirtingumu, jei visi žmonės būtų užkrėsti. O dėl savo 15k britų, nepateikei jokio šaltinio, kad tiek mirė nuo likimo namie. Kalbant apie infarktus, taip daug žmonių miršta namie, bet tai yra dėl to kad dažnai nespėja atvažiuoti greitoji, arba nėra kam pranešti. Ir 15k yra mažiau nei 45k ar ne?
Vaidotass 2020-11-02 12:57
O yra oficiali Lietuvos mirtingumo statistika pagal metus? Kažkada 5 min googlinau ir neradau... Spėju, kad mirtingumas šiemet toks pats arba dar mažesnis nei ankstesniais metais.
DarkNRG 2020-11-02 15:20
Prasau https://www.dailymail.co.uk/news/articl ... virus.html Visiskai nieko bendro su laiku neatvaziavusia greitaja. Zmones bijojo/delse kreiptis i gydymo istaigas, del karantino. Tikslios statistikos nera aisku, kazkokie apytikriai skaiciavimai, is kuriu galima susidaryt vaizda. Bet to, ir pats pazistu ne viena, bijojusi kreiptis pas gydytojus karantino metu. 15k cia tik del sios vienos priezasties! O kur dar del praziopsoto vezio ir kitu ligu (apie ka rasiau pries tai) https://news.sky.com/story/coronavirus- ... s-12117467 Bedarbyste, kolosali finansine krize, padidejes nusikalstamumas, suprastejus zmoniu psichine bukle (savizudybes, alkohilizmas) Kai viska sudetum kartu ilguoju laikotarpiu tai tie 45k mirusiu UK nuo Covid (is kuriu absoliuti dauguma yra senukai) niekis pasirodytu.
menten 2020-11-02 16:24
Tai kad, manau, čia dauguma sutinka su tuo, kad griežtas karantinas - ne sprendimas ir, tikėtina, socialinė-ekonominė žala per didelė. Yra straipsnis (bet dabar nerandu nuorodos), kad griežtas karantinas sumažina užsikrėtimų ~40%, o įvairūs ribojimai (kaukės, masiniai renginiai) ~31% - tai tas skirtumas nėra dramatiškas. Pavasarį karantinas buvo reikalingas tik trumpam - nusipirkti kaukių, paruošti ligonines (COVIDines lovas ir t.t.) - dabar daugybė ekspertų karantino nerekomenduoja (aišku, su išimtimis) - nes uždaryti restoranai, kirpyklos neduos tokio didelio efekto. Tai, kad buvo stabdomos įvairios vėžio patikros programos - vyriausybė pradžioje galėjo teisintis, kad viskas įvyko labai netikėtai (nors iš tikrųjų taip nėra) - bet dabar - tai neatleistina klaida. Dėl planinių operacijų - truputį kitaip - jau buvo apie tai daug kartų rašyta. Tai čia iš esmės neaišku, ką tu siūlai. Jei nežinojai - gripo epidemijų metu kiekvieną sezoną būdavo ribojamas patekimas į ligonines, atidedamos operacijos, priėmime žmones rūšiuodavo į karščiuojančius ir ne, uždaromos mokyklos ir t.t. - kokiai tuberkuliozei ar tymams - dar griežtesni reikalavimai. Tai ką tu siūlai - vaidinti, kad COVID neegzistuoja ir nieko nedaryti, sergančius palikti likimo valiai? - tokios priemonės kaip kaukės yra pakankamai efektyvios (tą rodo daug tyrimų) - ir paprastos naudoti, pigios ir niekam nekenkia. O dėl ligoninių infekcijos kontrolės - jos turi savo epidemiologus, infektologus ir patikėk ten sprendimus priima ne pagal bulvarinius skaitalus kaip "the sun"
DarkNRG 2020-11-02 18:06
Tie epidemiologai, infektologai jau patys nebezino ka daryt. Vieni viena sako, kiti kita.. Net PSO pasisake pries priverstini visuotini kaukiu devejima, pirmo Covid piko metu. O paskui visiskai pakeite nuomone, kai pikas jau buvo praejes. As tik siulau, daryt protingus sprendimus, kad priemones kovojant su virusu netaptu zalingesnes nei pats virusas. Svedijos pavyzdys kur kas geresnis nei daugumos Europos saliu, jau nekalbant apie pietu Koreja, ar Taivana, Japonija.
conjurer 2020-11-02 18:15
Nenoriu per daug skambėti kaip konspiracijų prisikaitęs, bet kažkas skatina žmones nesilaikyti elementarių saugumo reikalavimų. Kas galų gale priveda prie stipresnio karantino, ir papildomos žalos. Vis gi nemanau kad ta žala tokia didelė, kad reikėtų atsisakyti karantino, bet manau reikia kaltinti tuos internetinius trolius, kurie provokuoja ligos plitimą, per antisanitarinę propagandą socialiniuose tinkluose.
DarkNRG 2020-11-02 19:12
Bendras Svedijos mirtingumas nuo Covid nelabai kuom issiskiria is daugelio issivysciusiu saliu su grieztais ribojimais ir karantinais. Ji net nepatenka i top 15 saliu su didziausiu mirtingumu. Mirtingumas prilygsta UK, USA, Ispanijos, Prancuzijos, Belgijos ir t.t nors nemazai paranojiku zadejo, kad bus milijonai uzsikretusiu ir 100tai tukstanciu mirciu. Svedu modelis daugiau gyvybiu isgelbes ilguoju laiku. Turi ka nors pakomentuot del Korejos, Taivano ar skaitai, kad Lietuva ir Europa tvarkosi gerai?
Evil Goku 2020-11-02 22:37
Matau nelabai suprantu, kad jei nebutu buve imtasi griežtų suvaldymi priemonių UK mirčių susijusių su Covid 18 netiesiogiai būtu dar daugiau, nes: Nesuvaldžius plitimo, butu labai daug sergančių kuriems reikia med pagalbos, todėl butu padidejęs medicinos sektoriaus krūvis ir mažesni ištekliai tektu kitoms ligoms. Padaugėjus sergančių pacientų didėja tikimybė užsikrėsti med personalui, kas dar labiau sumažintu teijiamų med paslaugų kokybę ir prieinamumą. Be to pervargusiam ir daug viruso (+ įvairių atmainų) gaunančiam žmogui (kalbu apie med personalą) žymiai didėja komplikacijų ir mirties tikimybė. Sergantiems kitomis ligomis ar esantiems sunkios būklės ligoniams, užsikrėtimas korona gali būti mirtinas. Ir esant nevaldomam ligos pilitimui, toks užsikrėtimas labai didelis. Dėl nevaldomo plitimo pradidėjus mirtingumui ir ligoninėms tapus ligos židiniams, bei nepakėlus tenkančio krūvio, dar daugiau žmonių nesikreiptu į ligonines. Arba nesulauktu pagalbos. Švedija ėmėsi priemonių. UK norėjo elgtis kaip Švedija, bet žmonių mastymas kitoks, anglai ir imigrantai bbd ant rekomendacijų ir be griežtų priemonių UK butu tas pts kas įvyko šiaurės Italijoje. P.s. nei JAV nei Japonijoje nebuvo visuotinio katantino ir jų ekonomikos nusirito į šikną, Kinija turėjo vieną griežčiausių karantinų (tieg regioninius tiek visuotinį) ir jų ekonomika praktiškai nepakito.
conjurer 2020-11-03 00:38
Švedus reikia lyginti su kitais skandinavais. Tankumas, klimatas, kultūra etc. Skaitau kad europoje dabar blogiausia situacija. Taivane, naujojoje zelandijoje, korėjoje visai gerai susitvarkė. Manau daugumos požiūris į problemos rimtumą padėjo.
DarkNRG 2020-11-03 01:14
US ekonomika eme sparciai atsigaut ir situacija su bedarbyste sparciai geret, kai tik atsisake grieztu priemoniu pries virusa. Jei jau imi pavyzdi Kinija, tai gal tada jau pakalbekim apie Pietu Korejos ar Taivano modeli? Apsejo be karantinu ir be panikos ir ekonomika stabili. Nei Kinija, nei kas kitas to nesugebejo.