Išleistas pirmasis Europos gamtinės jonizuojančiosios spinduliuotės atlasas: pateikiami ir radiacinės saugos centro duomenys  ()

Išleistas pirmasis išsamus Europos Komisijos parengtas Europos gamtinės jonizuojančiosios spinduliuotės atlasas. Šį leidinį galima būtų apibūdinti kaip enciklopediją, kurioje publikuojami išsamūs informaciniai tekstai, nuotraukos ir žemėlapiai, parodantys gamtinės jonizuojančiosios spinduliuotės kilmę, lygius ir žmonių patiriamą apšvitą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atlasą sudarė daugiau nei 100 įvairių sričių ekspertų iš 60 Europos institucijų ir mokslinių tyrimų organizacijų. Šiame atlase publikuojami nuo 1995 m. Radiacinės saugos centro vykdytų gamtinių radioaktyviųjų radono dujų patalpų ore tyrimų rezultatai.

Didžiausią žmogaus iš įvairių jonizuojančiosiose spinduliuotės šaltinių patiriamą apšvitą lemia gamtiniai jonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniai. Žmonija yra nuolat veikiama:

  • didelės energijos kosminių spindulių, kurie, patekę į Žemės atmosferą, sukelia antrinę jonizuojančią spinduliuotę;
  • radioaktyviųjų cheminių elementų izotopų, kurie susidarė formuojantis Žemei ir yra Žemės plutoje.

 

Jonizuojančiąją spinduliuotę Žemės plutoje daugiausia lemia urano ir torio radioaktyvieji izotopai kartu su radioaktyviuoju kaliu. Gamtinės radono dujos, susidarančios skylant radioaktyviajam uranui, yra didžiausias visos žmonijos apšvitos veiksnys.

Europos gamtinės jonizuojančiosios spinduliuotės atlase pateikta apibendrinta informacija ir duomenys supažindina gyventojus su gamtinės jonizuojančiosios spinduliuotės lemiamomis apšvitos dozėmis bei suteikia galimybę palyginti šias apšvitos dozes su žmogaus sukurtų (dirbtinių) jonizuojančiosios spinduliuotės šaltinių dozėmis.

 

Leidinyje pateikiama informacija naudinga mokslo ir mokymo institucijoms.

Su leidiniu galite susipažinti čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(8)
(1)
(7)

Komentarai ()