Pristatytas detaliausias atominio vandenilio struktūrų tyrimas: aiškėja, kaip formuojasi Galaktinis fontanas  ()

Dauguma tarpžvaigždinių dujų Paukščių Take yra vandenilio atomai. Jie daugiausiai kaupiasi Galaktikos diske bei aplink jį, gaubia šaltesnius molekulinius debesis, sugeria žvaigždžių spinduliuotę bei supernovų sprogimų energiją ir kitaip sąveikauja su žvaigždėmis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujame tyrime pristatomas detaliausias atominio vandenilio struktūrų tyrimas. Aukštos raiškos stebėjimai parodė, kad vandenilis daugiausiai pasiskirstęs pailgomis juostomis; vienos jų ilgis siekia beveik kiloparseką ir tai yra bene ilgiausias vieningas darinys mūsų Galaktikoje (spiralinės vijos yra daug ilgesnės, bet ne vientisos).

Dauguma juostų driekiasi lygiagrečiai Galaktikos diskui – jas taip ištempia disko sukimasis. Visgi keliose vietose užfiksuotos vertikalios juostos. Jos randamos aplink regionus, kuriuose ilgą laiką formuojasi žvaigždės, taigi tai greičiausiai yra daugelio supernovų sprogimų suformuoti dariniai. Vandenilis juose turbūt tolsta nuo disko arba artėja prie jo – abu procesai kartu sudaro vadinamąjį Galaktinį fontaną.

Šis atradimas parodo tvirtą ryšį taro vandenilio dujų morfologijos ir dinaminių procesų, vykstančių Galaktikoje, taigi ateityje morfologiją galima bus geriau panaudoti siekiant suprasti Galaktikos vystymosi istoriją.

Tyrimo rezultatai arXiv.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(6)
(1)
(5)

Komentarai ()