Kiek korė, nepakorė - kaip už žmogžudystę nuteistas vyras išgyveno net tris egzekucijas?  ()

Johnas Henryis Georgeas Lee gimė 1864 metais Devono grafystėje Anglijoje. Johno vaikystė buvo sunki, tačiau jis nebuvo visiškai pasidavęs vaikinas. Jis buvo dirbantis žmogus. Tačiau viskas pasikeitė 1885 metais, kai Lee buvo nuteistas už žmogžudystę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

19 amžiaus pabaigos teisingumas nebuvo labai geras. Tiesą sakant, dabar net neabejojama, kad įrodymų nuteisti Lee tuomet buvo nepakankamai. Emma Keyse, Lee darbdavė, buvo nužudyta peiliu savo namuose 1884-ųjų lapkritį. 1885-ųjų pradžioje Lee jau buvo pripažintas kaltu. Kodėl? Nes jis ir anksčiau buvo teistas ir buvo vienintelis vyras namuose. Be to, jis turėjo kelis įpjovimus ant rankų. Jie, žinoma, mažai ką įrodė, nes vyras dirbo rankomis.

Lee neigė kaltinimus, tačiau vasario 23 jis jau stovėjo ant kartuvių. Budelis Jamesas Berry gerai atliko savo darbą, tačiau lemiamu metu kartuvių grindys neatsidarė ir Lee teko trumpam nuo jų nulipti. Tos durys buvo šiek tiek pakoreguotos pjūklu ir kirviu, Berry jas išbandė ir paskelbė, kad galima vykdyti egzekuciją. Lee vėl užlipo ant kartuvių ir... nieko - durys neatsidarė.

 

Berry buvo suirzęs, tačiau vėl ėmė darbuotis pjūkliuku ir kirviu. Sunku įsivaizduoti, kaip tuo metu jautėsi Lee, kuris visą laiką neigė nužudęs Keyse. Galiausiai, kilpa ant Lee kaklo buvo užveržta ir trečią kartą, tačiau ir šįkart kartuvių mechanizmas nesuveikė. Egzekuciją prižiūrintis pareigūnas atsisakė dalyvauti šioje procedūroje, kurią stebėtojai atvirai vadino farsu. Teisėjas Williamas Harcourtas pakeitė bausmę - Lee nuteistas įkalinimui iki gyvos galvos.

Tiesa, Lee mirė laisvėje. Jis aktyviai kovojo už savo išlaisvinimą ir buvo paleistas 1907 metais. Vyras mirė 1945 metais, greičiausiai JAV. Paskutinius porą savo gyvenimo dešimtmečių jis praleido pasakodamas apie tai, kaip išgyveno egzekuciją ir iš to nemažai užsidirbo.

Ir Lee nebuvo pirmasis išgyvenęs egzekuciją. Josephas Samuelis buvo vos 15 metų, kai 1795 metais buvo nuteistas už vagystes ir buvo išsiųstas į Australiją, kurioje veikė Jungtinės Karalystės kalinių kolonijos. Ten jis pabėgo ir sugebėjo suburti vagių gaują, todėl 1803 metais atsidūrė prie kartuvių. Tais laikais britai naudojo kiek kitokias kartuves - nuteistiesiems teko stovėti ant vežimo, kuriam nuvažiavus žmonės likdavo kabėti kilpose. Šis metodas, priešingai nei tas, kuris buvo taikomas Lee, buvo gerokai žiauresnis.

 

Pirmą kartą Samuelio virvė nutrūko. Antrą kartą ji tiesiog nuslydo nuo vyro galvos. Trečią kartą virvė vėl trūko ir pasipiktinusios minios akivaizdoje buvo nuspręsta, kad Dievas nenori, kad Samuelis mirtų, todėl jo bausmė buvo pakeista į įkalinimą iki gyvos galvos (Samuelis mirė po 3 metų).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(28)
(3)
(25)

Komentarai ()