TKS švenčia dvidešimtmetį: milžiniškas indėlis į mokslą ir kaip stoties veikla keisis artimiausiu metu  ()

2000 metų lapkričio 2 dieną į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) atvyko pirmoji trijų astronautų ekspedicija. Nuo to laiko ten nuolatos yra žmonių – jau 20 metų. Pradėta planuoti dar devintajame dešimtmetyje, TKS sunkiai kilo nuo Žemės (pun absolutely intended), bet galiausiai tapo didžiulės tarptautinio bendradarbiavimo sėkmės pavyzdžiu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

100 milijardų dolerių jau kainavusią stotį daugiausiai išlaiko JAV ir Rusija, tačiau apskritai prie šio projekto prisideda kone šimto šalių mokslininkai. Daugybė eksperimentų, per 20 metų atliktų stotyje, atskleidė, kaip žmonės ir kitos biologinės sistemos reaguoja į mikrogravitaciją, padėjo ruoštis kitoms žmonių kosminėms misijoms, bandyti naujas technologijas ir kitaip plėsti žmoniją į kosmosą. Ir šie darbai dar nesibaigia – naujausios sutartys užtikrina TKS darbą iki 2030-ųjų.

Tiesa, artimiausiu metu stoties veikla šiek tiek keisis – ji taps prieinama turistams, atviresnė privačių kompanijų tyrimams ir komerciniams užsakymams. Bet tai – visai logiška, nes per artimiausius dešimt metų Žemės orbitoje turėtų atsirasti daugiau panašių statinių: viešbučių, pramogų parkų, gamyklų ir panašiai. Ir visa tai dėl TKS nutiesto kelio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(15)
(0)
(15)

Komentarai ()

Susijusios žymos: