Neįtikėtina išgyvenimo istorija - kaip Oksfordo universiteto mokslininkai prikėlė pakartą moterį

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Manobataibuvo2 2020-11-10 17:22
SaMaras 2020-11-10 22:02
O supranti ką reiškia "raižinys"? Galėtum geriau?
menten 2020-11-10 22:23
Abejoju, ar supranta. Šitam troliui "gražumo įvertinimas" - aukščiausio lygio įrodymai. Apie kokį tai C14 datavimą jis nė negirdėjęs. Bet tuoj perrašys visą mokslą su savo "kritiniu mąstymu". O jei rimtai - kodėl tokie troliai neblokuojami - tai ką dabar galima eiti per visas temas ir rašyti totalias nesąmones?
Gedis 2020-11-11 07:49
Na pagyveno ne taip jau ir ilgai,pakart bandė 22 metų,mirė tris vaikus pagimdžiusi 31 metų.Tikrai ne sava mirtimi,bet istorija apie tai nutyli.
Hmz 2020-11-11 09:05
Kodėl manai, kad ne sava mirtimi?
Manobataibuvo2 2020-11-11 13:06
Šokas, kai kas nors sujudina taip gražiai sustyguotą rožnį pasaulėlį, ar ne? Juk taip faina, kai su "kolegomis" vartalioji į visas puses dar mokykloje įkaltą teoriją ir vaizduoji protingą, nes to, ko negali paaiškinti savo teorija - tiesiog atmeti... Kaip patogu visus, kurie į rėmelius netelpa, pavadinti troliais ir pasišaipyti. Jums patogu ir jūs sistemai patogūs, tokie naudingi ... patys žinot kas... Beje, dėl C14 datavimo ir kitų fainų dalykėlių - viskas teisingai, yra metodai (beje su savo paklaidomis) ir technologijos ir pan. Bet žinai, nereikia būti meteorolgu, kad pastebėtum, kaip tau ant galvos šika...
menten 2020-11-11 13:26
Tai tu nori pasakyti, kad vertindamas "kaip gražiai nupiešta" gali nustatyti objekto amžių tiksliau nei C14 ar kitų radioizotopų datavimas? Su mažesne paklaida? Niekas nesako, kad mokslas turi tobulus instrumentus - kaip tik priešingai, tik visokios religijos ir konspiracijos amžinai teisios su savo ad hoc. O mokslas reikalauja abejoti viskuo ir tikrinti daug kartų skirtingais metodais. Spręsti apie raižinio amžių pagal "grožį" labai subjektyvu ir netikslu Ir dar - mokslas visada suteikia galimybę kažką patobulinti ir pataisyti, jei kažkur yra netikslumų - jei pasidomėtum mokslo istorija, pamatytum, kad tai vyksta nuolat, taip pat ir dabar. Čia ne koks šventraštis, kur negalima pakeisti nė raidės
Manobataibuvo2 2020-11-11 15:57
Tai kada pastatytas Stonehendge`as? Galima patikslinti?
menten 2020-11-11 17:26
. Čia nustatytas amžius pagal tą pačia radioaktyvią anglį - kaip supratau, dar senesnis nei buvo manoma iki tol. https://en.wikipedia.org/wiki/Stonehenge
Manobataibuvo2 2020-11-11 20:10
O gal tarp 1901 ir 1964? https://newsblocks.com/science/archaeol ... ght-it-was
menten 2020-11-11 20:43
Tam pačiam straipsny, kur daviau nuoroda - yra nuotraukos 1885, 1877 m. ir t.t., piešiniai iš XVI, XVII a.. istoriniai liudijimai - tai čia suderinama su tavo teorija? Ten aprašyta, kad buvo rekonstrukcija nuo 1901, bet tik pakeitė poziciją, akmenys buvo atgabenti daug anksčiau.
Manobataibuvo2 2020-11-11 22:05
ok, peržiūrėjau detaliai tavo nuorodą ir visus "oficialius, ankstyvuosius" šaltinius - jie visi skiriasi ir yra nenuoseklūs. Konkrečiai - pagal chronologiją pakako atkreipti dėmesį į porą elementų: akmenų kiekį (neskaičiavau vienetais, bet ir iš akies matosi skirtumai) ir akmenų/skersinių (kurie nenukritę ir stovi ant atraminių akmenų) kiekį. Taigi: 1. anksčiausias oficialus piešinys iš 16 a. (1573-1575) - bendrai statinyje akmenų mažai, o skersinių akmenų - 10, už 4 sujungtų skersinių daugiau akmenų nėra, yra du mažesni siauri viduryje; 2. 17 a. (1666): akmenų žymiai daugiau, skersinių - 11, už 4 sujungtų skersinių stovi du didžiuliai akmenys, siaurų viduryje nebėra (jau 17 a. restauruoti pradėjo?); 3. 1877 - post WW1 foto: akmenų irgi daug, sugriuvę, skersinių gal 5-6, už sujungtų 3 jokių didžiulių akmenų nestovi. 4. 16 ir 17 a. piešiniuose landšaftas už/šalia objekto smarkiai kalvotas, kai vėlesnėse foto landšaftas beveik idealiai lygus. 5. 17 a. paveiksle kairiąjame apatiniame kampe nupiešti 3 darbininkai (tikriausiai) , o šalia jų neproporcingai didelė kaukolė ir kaulai, kaukolė maždaug 1/3 žmogaus dydžio (ar tai reikštų, kad visgi gigantai buvo ir jau 17 a. jų atkasdavo, ne tik dabar?) Ką reiškia raidė C tarp jų neaišku, autorius Jhon Aubrey, taip kad inicialai atkrenta. 6. straipsnyje paminėta, kad pirmieji atkasinėjimai prasidėjo ankstyvąjame 19 a. ("William Cunnington was the next to tackle the area in the early nineteenth century. He excavated some 24 barrows before digging in and around the stones ... bla bla bla", tas kur prieš tai kasinėjo, tai tik pilkapius aplink, bet ne pati objektą). Išvada: kaip minimum - nenuoseklus aprašymas pagal pateiktus šaltinius, kaip maksimum - šaltiniai paneigia vienas kitą, todėl jų patikimumas abejotinas.
HardAxe 2020-11-12 09:48
O kada pastatyta tra,ku pilis?
Manobataibuvo2 2020-11-12 11:24
Man įdomiau - KAIP ji buvo pastatyta? Konkrečiai - logistiniai ir gamybiniai pajėgumai(kaip, beje ir kitų panašių ar didesnių to laikotarpio statinių). Turint omeny, kad (" Pastatyta kunigaikščių Kęstučio ir Vytauto iniciatyva XIV a. II pusėje – XV a. 1-ajame dešimtmetyje", bei "Nors dabar pilis stovi vienoje iš Galvės ežero salų, tyrimai rodo, kad prieš pradedant statybą čia buvo trys nedidelės salelės ir užpelkėjęs plotas tarp jų. Sudėtingos geologinės sąlygos lėmė pilies struktūrą. ") statyta ant 3 užpelkėjusių salelių, sunku įsivaiyduoti statybos mastąpagal tų laikų technologijas. Su dabartine technika tai jau būtų iššūkis atsižvelgiant į atliktus geodezinius darbus, medžiagų gavimą ir pristatymą ir visa tai vežimais ir kastuvais? Pusę amžiaus vykstanti statyba? Galima užsisimti ir maždaug paskaičiuoti, bet net ir taip aišku, kad tokie statiniai per sudėtingi pagal to meto turimas technologijas.
Manobataibuvo2 2020-11-12 14:12
Nepatinėjau pasidomėti ir priėjau išvados, kad apie 14C metodą pats esi tik girdėjęs ir net nepasivarginai paskaityti bent ką apie tai sako Wikipedija. Ir štai kodėl: 1. "Skilimo pusamžis yra pastovus dydis – jį pakeisti gali tik labai ekstremalios sąlygos, pavyzdžiui, didelis slėgis ar neutronų srautas.... 14C pusamžis yra apie 6000 metų. Praėjus daugiau nei 60 000 metų, C-14 mėginyje praktiškai nebelieka, todėl šiuo metodu neįmanoma datuoti senesnių pavyzdžių. " 2. "Blokavimo temperatūra – tai temperatūra, iki kurios pakaitinus medžiagą, iš jos difuzijos būdu pašalinamas dukterinis nuklidas – t. y. tiriamo nuklido skilimo produktas. Tai reiškia, kad bet kurią vulkaninę ar metamorfinę uolieną galima patikimai datuoti tik nuo tada, kai ji paskutinį kartą atvėso žemiau, nei jos blokavimo temperatūra. Todėl kartais negalime apskaičiuoti absoliutaus uolienos amžiaus, tačiau galime nustatyti, kada uoliena buvo įkaitusi iki tokios temperatūros." 3. "C14 sudaro atmosferinį anglies dioksidą, kuris kaupiasi gyvuose augaluose ir gyvūnuose (augalai jį naudoja fotosintezei). Organizmui žuvus, pastovus C14 kiekis pradeda mažėti. Pagal abiejų izotopų santykį galima nustatyti mėginių amžių iki ~60 000 metų. Reikia atsižvelgti į C14 kiekio svyravimus atmosferoje (dėl magnetinio lauko pokyčių) – naudojamasi kalibracijos kreivėmis. " Kitų medžiagų izotopų skilimo metodais nustatomas senesnių medžiagų, virš milijardo, todėl neaptarinėsim. Tavo argumentas iš nurodyto šaltinio "Radiocarbon dating suggests that the first bluestones were raised between 2400 and 2200 BC,...". OK. Tik pagal Radiocarbon dating metodą negali nustatyti, kada buvo tie akmenukai sustatyti į tas vietas. Pagal jį gali nustatyti tik kada tie akmenukai ataušo žemiau blokavimo temperatūros. Ir tai čia dar į žaidimą įsijungia tokie faktoriai , kaip aukštas slėgis ir neutronų srautas, kuris kažkokiu tai būdu gali pakoreguoti šio metodo tikslumą (kalibracijos kreivės, kur rodo C14 svyravimus atmosferoj tikriausiai esmingai nepaveikia metodo tikslumo, nes esminis yra pradinis C14 kiekis medžiagoje. Taip kad akmenų perkėlimas iš kažkur į kitur, arba jų atkasimas iš žemės ir pastatymas atviram ore nesukelia nei aukšto slėgio, nei neutronų srauto (kiek žinau, tą gali sukelti branduolinis sprogimas, gal dar kažkas, bet nežinau). Taigi, darome išvadą, kad tie akmenukai arba sustingo ir ataušo prieš 2.200-2.600 metų b.C., arba tuo metu į juos mostelėjo neutronų srautas ir sukėlė aukštą slėgį. Taip kad juos galima buvo drąsiai surinkti ir suberti į krūvą 1885 metais ir tada padaryti nuotrauką su tuo vežimu. Radiocarbon dating metodas ir kitų medžiagų izotopų metodai, pagal pateiktą aprašymą oficialioje literatūroje gali būti naudojami nustatyti amžiui medžiagų, bet netinkami nustatyti, kada tos medžiagos buvo perkelos ar apdirbtos nenaudojant aukšto slėgio ir neutronų srauto. Gal ką praleidau?
HardAxe 2020-11-12 15:07
Ne tai turejau omenyje (lietuvybe neveikia, nepykit). Dabartine traku pilis buvo pastatyta XIXa 6-9 desimtmetyje. Jeigu nesimaisau ji buvo "restauruota/atstatyta", bet be rimtesnio zinojimo kaip turejo atrodyti.