Pusė sergančiųjų net nežino, kad gyvena su cukriniu diabetu, o jo pasekmės gali būti labai liūdnos  ()

Cukrinis diabetas – sunki lėtinė, gyvybei pavojinga liga. Pasaulyje diabetas yra viena iš didžiausių XXI amžiaus negandų, plintanti kaip epidemija. Drastiškai daugėja II tipo diabetu sergančių vyresnio amžiaus žmonių. Naujausiais Tarptautinės diabeto federacijos (toliau – TDF) Atlaso devintojo leidinio (IDF Diabetes Atlas, Ninth edition 2019) duomenimis, Pasaulyje cukriniu diabetu serga 463 mln. (9,3 %) 20–79 m. gyventojų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kasmet 128,9 tūkst. vaikų ir paauglių (0–19 m. amžiaus) diagnozuojamas I tipo diabetas. Nustatyta, kad 2019 m. juo sirgo 1,1 mln. šio amžiaus vaikų ir paauglių. Skaičiuojama, kad 2019 m. 20,4 mln. (15,8 proc.) gyvų gimusiųjų yra paveikti hiperglikemijos nėštumo metu. Tai didina riziką ateityje šioms moterims, kurios gimdė, susirgti II tipo diabetu.

232 mln. (50,1 proc.) pasaulio gyventojų liga dar nediagnozuota ir jiems didėja komplikacijų (kojų amputacijų, širdies ir kraujagyslių ligų, inkstų nepakankamumo, aklumo ir kt.) rizika.

Gliukozės tolerancijos sutrikimas nustatytas 374 mln. (7,5 proc.) pasaulio gyventojų. 2019 m. nuo diabeto ligos mirė 4,2 mln. žmonių. Skaičiuojama, kad 2019 m. išlaidos diabetui gydyti sudaro 760 bilijonų JAV dolerių. Vienam 20–79 m. amžiaus gyventojui, sergančiam diabetu, pasaulyje išleidžiama apie 1,67 tūkst. JAV dolerių per metus.

Prognozuojama, kad iki 2030 m. bendras diabetu sergančių 20–79 m. amžiaus gyventojų skaičius didės iki 578 mln. (10,2 proc.), o 2045 m. pasaulyje sirgs jau 700 mln. (10,9 proc.) populiacijos.

Gliukozės tolerancijos sutrikimas iki 2030 m. didės iki 454 mln. (8 proc.), o iki 2045 m. jis augs dar iki 548 mln. (8,6 proc.) 20–79 m. amžiaus gyventojų pasaulyje. Manoma, kad 2030 m. išlaidos diabetui gydyti jau sieks 825 bilijonus JAV dolerių, o 2045 m. – 845 bilijonus JAV dolerių.

Diabetas kelia rimtą grėsmę pasaulio sveikatai, nepaisydamas nei socialinio, nei ekonominio statuso, nei valstybių sienų. Sergantys diabetu žmonės turi didelę riziką rimtų ir visą gyvenimą lydinčių grėsmingų komplikacijų, reikalaujančių didėjančio medicinos priežiūros poreikių, sumažėjusios gyvenimo kokybės ir didžiulio streso šeimoms.

 

Netinkamai valdant diabetą ir negydant komplikacijų, prireikia dažno gulėjimo ligoninėse ir sergantįjį gali ištikti ankstyva mirtis. Globaliai diabetas yra viena iš 10 pagrindinių mirties priežasčių.

Lietuvoje 20–79 m. amžiaus grupėje diabetas 2019 m. buvo diagnozuotas 114,3 tūkst. (5,4 proc.) gyventojų.

Pažymima, kad 41,5 tūkst. sergančiųjų diabetu liga dar nediagnozuota, vadinasi, ir negydoma, todėl galimai jiems vystosi ligos komplikacijos. Nuo diabeto ligos vien 2019 m. Lietuvoje mirė per 1,34 tūkst. šios amžiaus grupės sergančiųjų. Vienam 20–79 m. amžiaus gyventojui, sergančiam diabetu, Lietuvoje vidutiniškai išleidžiama apie 1,23 tūkst. per metus. Lietuvoje I tipo diabetas diagnozuotas 995 vaikams ir jaunuoliams iki 19 metų.

2020 m. Pasaulinės diabeto dienos kampanija siekiama didinti informuotumą apie lemiamą slaugytojų vaidmenį, palaikant diabetu gyvenančius žmones. Šiuo metu slaugytojai sudaro daugiau nei pusę visos pasaulio sveikatos priežiūros darbuotojų. Tačiau daugiau negu 6 mln. šių specialistų trūksta. Jie atlieka nepaprastą darbą remdami žmones, gyvenančius dėl įvairių sveikatos problemų.

Žmonėms, kurie gyvena arba serga diabetu, arba rizikuoja susirgti liga, taip pat reikia jų paramos. Žmonės, gyvenantys su diabetu, susiduria su daugybe iššūkių, o išsilavinimas yra būtinas, kad slaugytojai įgytų reikiamų įgūdžių.

Kai visame pasaulyje toliau didėja diabetu sergančių žmonių skaičius, slaugytojų ir kitų sveikatos priežiūros specialistų vaidmuo tampa vis svarbesnis. Sveikatos priežiūros paslaugų teikėjai ir vyriausybės turi pripažinti investicijų į švietimą ir mokymą svarbą. Turėdami reikiamą patirtį, slaugytojai gali padėti žmonėms, sergantiems diabetu.

 

Slaugytojai dažnai yra pirmieji, o kartais ir vieninteliai sveikatos priežiūros specialistai, su kuriais asmuo bendrauja, todėl jų pirminio vertinimo, priežiūros ir gydymo kokybė yra gyvybiškai svarbi. Slaugytojos vaidina pagrindinį vaidmenį:

• Anksti diagnozuojant diabetą, kad būtų užtikrintas greitas gydymas.

• Teikiant savikontrolės mokymus ir psichologinę paramą diabetu sergantiems žmonėms, kad būtų išvengta komplikacijų.

• Kovojant su II tipo diabeto rizikos veiksniais, padedanti išvengti šios būklės.

Tenka apgailestauti, kad Lietuvoje iki šiol neturime Nacionalinio diabeto plano, tebesivadovaujama 2012 m. patvirtintu Cukrinio diabeto ambulatorinio gydymo kompensuojamaisiais vaistais aprašu. Pasaulis juda personalizuotos medicinos link, kai vaistas individualiai pritaikomas ligoniui. Yra sukurti šiuolaikiniai vaistai, kurie ne tik kontroliuoja diabetą, bet ir atitolina sunkias komplikacijas, sumažina mirčių nuo širdies ir kraujagyslių ligų dažnį.

Ypač svarbu sergančiuosius diabetu mokyti valdyti ligą. Cukrinis diabetas skiriasi nuo kitų ligų: siekiant gerų gydymo rezultatų, pagrindinis vaidmuo tenka pačiam ligoniui. Netinkamai kontroliuojama liga pavojinga dėl savo baisių komplikacijų (aklumas, inkstų nepakankamumas, galūnių amputacijos, kraujagyslių, širdies, nervų ir kt. ligos) vystymosi. Mokymas yra svarbiausias veiksnys, siekiant tinkamos diabeto kontrolės ir gerų rezultatų. Tai visą gyvenimą besitęsiantis procesas.

 

Mokymą derinant su sveikatos priežiūra, ne tik sumažėtų lovadienių, bet ir net 50 proc. amputacijų ir 78 proc. hipoglikeminių komų (The Economics of Diabetes and Diabetes Care: a report of the Diabetes Health Economics Study Group. IDF and WHO, 1997; Therapeutic Patient Education, Report of a WHO Working Group, 1998). Sparčiai gerėjant diabeto tyrimo, gydymo situacijai, būtina nuolat ne tik sergantiesiems bei jų šeimos nariams, bet ir specialistams atnaujinti žinias.

Nors Lietuvoje jau 2011 m. oficialiai įteisinta slaugytojo diabetologo pareigybė, paruošta per 100 specialistų, deja tik nedaugelyje gydymo įstaigų yra sudarytos sąlygos sergančiųjų diabetu mokymui. Motyvuojama tuo, kad per mažas jų teikiamų paslaugų įkainis, todėl gydymo įstaigoms nuostolinga turėti tokius specialistus.

Be to, nėra organizuojami ir kvalifikacijos kėlimo mokymai. Tuo įsitikinome, pakvietus slaugytojus diabetologus į Lietuvos diabeto asociacijos 2020 m. organizuotą mokymo seminarą „Slaugytojas diabetologas – sergančiųjų diabetu mokytojas“, skirtą slaugytojų ir akušerių metams pažymėti.

Tarptautinė diabeto federacija ir jos narė Lietuvos diabeto asociacija ragina šalies Vyriausybę reaguoti ir įdarbinti pakankamai slaugytojų, kurie padėtų rūpintis vis didesniu diabetu sergančių žmonių skaičiumi ir pirmenybę teiktų slaugytojų vaidmeniui, investuodami į jų profesinį tobulėjimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: