„Pfizer“ bandomąja vakcina nuo koronaviruso skiepyti savanoriai skundėsi pagirias primenančiais šalutiniais poveikiais  (3)

„Pfizer“ vakcina nuo koronaviruso skiepyti savanoriai teigė jautę šalutinių poveikių, kurie priminė pagirių simptomus, skelbiama pranešime.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pranešimų apie vakcinos, kuri iki šiol atrodė nekelianti pavojaus sveikatai, sukeliamus šalutinius poveikius pasirodė praėjus vos kelioms dienoms po to, kai farmacijos milžinė „Pfizer“ ir jos partnerė Vokietijoje „BioNTech“ paskelbė apie 90 proc. vakcinos efektyvumą, saugant nuo koronavirusinės infekcijos. Farmacijos kompanijos jau tikėjosi, kad lapkritį JAV bus duotas leidimas pradėti naudoti šią vakciną.

Testavimo metu 46 500 savanorių iš šešių valstybių nebuvo informuoti, ar jiems suleido tikros vakcinos, ar placebo.

Dalis savanorių teigė manantys, kad juos paskiepijo tikra vakcina, nes jie jautė įvairių šalutinių poveikių – galvos, raumenų skausmą ir pan.

Glennas Deshieldsas (44 m.) iš Ostino (Teksaso valstija, JAV) sakė „Press Association“ jautęs pašalinį poveikį, kuris priminė sunkias pagirias, tiesa, nemalonūs pojūčiai greičiai išnyko. Vėliau vyriškiui atliko antikūnų tyrimą, kuris parodė – jo organizme jau įgyti antikūnai prieš virusą, taigi pasitvirtino spėjimas, kad jam suleido tikros vakcinos.

 

Savanorė Carrie, 45 m. moteris iš Misūrio valstijos, pasakojo, kad po pirmos injekcijos jai pakilo temperatūra, skaudėjo galvą ir visą kūną. Pasak moters, ji jautėsi panašiai, kaip po gripo vakcinos, o po antros vakcinos injekcijos panašūs į gripo simptomai dar sustiprėjo.

Praėjusį pirmadienį išplatintame „Pfizer“ vadovo, daktaro Alberto Bourlos pranešime apie vakcinos efektyvumą teigiama: „Šiandien – džiugi diena mokslui ir žmonijai. Pirmi 3-iosios fazės vakcinos nuo „Covid-19“ tyrimų rezultatai rodo, kad mūsų vakcina pajėgi apsaugoti nuo „Covid-19“. Mes pasiekėme šį reikšmingą vakcinos kūrimo programos etapą tuo metu, kai pasauliui jos labiausiai reikia, kai infekcijų lygis muša naujus rekordus, ligoninės darosi perpildytos, kai siekiama atgaivinti [šalių] ekonomiką. Su šiandienine naujiena žingsniu priartėjame prie siektino proveržio <...>, kad galėtume sustabdyti šią pasaulinę sveikatos krizę. Laukiame, kol ateinančiomis savaitėmis galėsime pranešti apie dar didesnį efektyvumą ir saugumo duomenis, surinktus apie tūkstančius dalyvių.“

 

Kaip informuoja „Reuters“, tebėra klausimų, kiek veiksminga vakcina įvairaus amžiaus ir etninių grupių žmonėms, taip pat – ar ilgam įgyjamas imunitetas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(17)
(5)
(12)

Komentarai (3)