Keičiasi normalia laikytina žmonių kūno temperatūra: pokyčiai net atokiausiuose pasaulio kampeliuose  (1)

Dėl kol kas nenustatytų priežasčių vidutinė žmogaus kūno temperatūra kinta; ekspertai spėja, kad pokyčiai gali būti susiję su mūsų moderniu gyvenimo būdu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jungtinių Valstijų ir Jungtinės Karalystės gyventojų vidutinė kūno temperatūra vis vėsta ir jau nebesiekia anksčiau nustatytos vidutinės 37 laipsnių Celsijaus ribos, skelbia sciencealert.com.

Naujas čimanų genties, gyvenančios Bolivijoje, tyrimas atskleidė, kad tokia tendencija nėra kažkoks atsitiktinumas ar su ekonominiu šalies išsivystymu siejamas dalykas. Pasirodo, žmonių kūno temperatūros pokyčiai vyksta ir kaimo bei tropinėse vietovėse, kur sveikatos priežiūra minimali, o infekcijų gausu.

Kai antropologai pirmą kartą pradėjo dirbti su čimanų gentimi 2002 metais, vidutinė suaugusiųjų genties narių kūno temperatūra siekė vidutiniškai 37 laipsnius – būtent toks rodmuo buvo fiksuojamas Europoje prieš du amžius. Vos per šešiolika metų vidutinė kūno temperatūra nukrito iki 36,5 laipsnių (36,53 laipsnių moterims ir 36,57 laipsnių vyrams) – tai reiškia, kad kiekvienais metais temperatūra sumažėja 0,03 laipsnio.

„Per mažiau nei du dešimtmečius pastebėjome tokius pačius temperatūros žemėjimo pokyčius kaip ir Jungtinėse Valstijoje per du amžius“, – sako Kalifornijos universiteto antropologas Michaelis Gurvenas.

 

Ekspertai sako, kad gautais rezultatais galima pasitikėti. Buvo analizuota per 5500 suaugusių žmonių, atlikta daugybė ilgalaikių stebėjimų, atsižvelgta į daugybę veiksnių, galėjusių turėti įtakos kokretaus asmens kūno temperatūrai.

Visai nesvarbu, kaip mokslininkai bandė analizuoti rezultatus – visais atvejais buvo fiksuojamas kūno temperatūros mažėjimas.

Nors tyrime dalyvavo menkas pajamas gaunantys asmenys, gauti rezultatai iš esmės atitinka Amerikoje atlikto tyrimo išvadas.

Pastarasis išsiaiškino, kad ekonomiškai itin išsivysčiusiose šalyse žmonių kūno temperatūra yra 1,6 proc. žemesnė (36,4 laipsnių) nei laikotarpiu prieš prasidedant industrializacijai. Tik šiame tyrime dalyvavo tik amerikiečiai, tad priežasčių, kodėl tai vyksta, paaiškinti nepavyko.

Su čimanų gentimi dirbantiems antropologams pavyko šiuo klausimu išsiaiškinti daugiau. Tyrimą vykdę mokslininkai analizavo kiekvieno asmens klinikines diagnozes ir infekcijos bei uždegimo biologinius žymenis, o tai reiškia, kad galėjo patikrinti daugybę skirtingų veiksnių.

 

Viena iš šiuo metu patikimiausiai atrodančių hipotezių skelbia, kad dėl pagerėjusios higienos, švaraus vandens ir didesnės prieigos prie sveikatos priežiūros sistemos žmones rečiau puola infekcijos, tad mažėja ir jų kūno temperatūra.

Nors kai kurios infekcijos, kamuojančios čimanų genties žmones, iš tikrųjų tiesiogiai susijusios su padidėjusia kūno temperatūra, vien infekcijų sumažėjimu kūno temperatūros pokyčių paaiškinti nepavyks.

„Kūno temperatūra gali žemėti ir dėl vis gerėjančios sveikatos priežiūros, rečiau pasitaikančių kad ir lengvų infekcijų. Pokytis per trumpą laiką gana akivaizdus. Bet, nors per pastaruosius dvidešimt metų sveikatos būklė iš esmės ir pagerėjo, Bolivijos provincijoje infekcijos vis dar labai paplitusios“, – sako M. Gurvenas. Galiausiai ekspertams nepavyko rasti konkretaus paaiškino procesui, kodėl mažėja žmogaus kūno temperatūra, jie sako, kad pokyčius lemia daug veiksnių.

Gali būti, kad šiandien tiesiog palankesnės sąlygos gyventi, organizmui nebereikia taip intensyviai kaip anksčiau kovoti su puolančiomis infekcijomis. Pokyčius gali lemti ir antibiotikų, skiepų ir gydymo prieinamumas.

 

Labiau išsivysčiusių bendruomenių atveju tai galima sieti su šių dienų prabanga, pavyzdžiui, oro kondicionavimu ar šildymu, dėl ko mūsų organizmui tampa paprasčiau palaikyti reikiamą vidinę temperatūrą.

„Nors čimanų genties kūno temperatūros pokyčiai reaguoja į laiką ir oro sąlygas, šie žmonės vis dar nesinaudoja jokiomis pažangesnėmis technologijomis, padedančuomis reguliuoti kūno temperatūrą. Tiesa, dabar ir jiems lengviau apsirūpinti drabužiais ir apklotais“, – komentuoja etnografijos ekspertas Thomasas Kraftas.

Nors ir egzistuoja akivaidūs kultūriniai pokyčiai, kaip mes šildomės ir šaldomės, ir jie neabejotinai lemia vidutinės kūno temperatūros pokyčius, be jokios abejonės vyksta ir daugiau dalykų. Reikėtų atlikti daugiau tyrimų su žmonėmis iš viso pasaulio, nes tik tada pavyks atsakyti į visus reikiamus klausimus.

Tyrimas skelbiamas specializuotame leidinyje „Science Advances“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(16)
(3)
(13)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: