Gaisro metu apsinuodijo nuo alkoholio: kaip tai galėjo nutikti? 1875 m. viskio gamykloje dėjosi keisti dalykai  (0)

1875 m. birželį Airijos sostinėje Dubline nutiko keistas įvykis – kilęs gaisras nusinešė 13-os miestiečių gyvybes. Bet nė vienas jų nemirė nuo ugnies ar dūmų – visi apsinuodijo alkoholiu. Kaip tai įvyko?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1875 m. birželio 18 d. pavakary viskio gamyklos įmonėje ir jos saugykloje Čamberio gatvėje Dubline dėl nežinomos priežasties kilo gaisras.

Liepsna saugykloje saugotas 5 tūkstančius viskio statinių įkaitino tiek, kad galiausiai visos jos sprogo, o turinys ėmė lietis į gatvę.

Šio nelaimingo atsitikimo metu žuvo 13 žmonių. Visgi nė vieno jų mirties priežastis nebuvo pats gaisras ar apsinuodijimas dūmais – jie visi mirė apsinuodiję alkoholiu.

Išsiliejusio iš statinių viskio upė tekėjo į gretimą gatvę. Greitai užsiliepsnojo ir pats viskis, o liepsnojo jis gerai – panašiai kaip degtų benzinas. Ugnis ėmė plisti ir tapo nebevaldoma.

Daliai aplinkinių pasirodė, kad vienintelis dalykas, ką jie gali padaryti – bandyti išgelbėti kuo daugiau vertingojo skysčio, kol jis dar nėra prarastas.

Taip šį įvykį tada aprašė laikraštis „Illustrated London Times“:

„Susirinko minios žmonių. Jie nusiėmė batus ir skrybėles bei į juos sėmė viskį, kuris tekėjo upeliais. Keturi žmonės mirė ligoninėje nuo viskio gėrimo pasekmių: tekantis viskis buvo deginančiai karštas. Du laivų krovėjai, vardu Healy ir M'Nulty, buvo rasti gulintys skersgatvyje prie Korko gatvės be sąmonės. Jų batai mėtėsi šalia, akivaizdžiai jie juos naudojo semti viskį. Ligoninėje yra dar daug asmenų, kurie kenčia dėl to paties. Sako, kad du vaikinai jau miršta, bijoma, kad bus ir daugiau mirčių“.

 

Pasak laikraščių straipsnių, degančio viskio „upės“ gylis vienu momentu siekė 6 colius (apie 15 centimetrų), plotis – 2 pėdas (apie 60 cm), o tęsėsi ji maždaug 400 metrų. Nuo jos užsiliepsnojo ir keli aplinkiniai pastatai.

Daugelis aplinkiniuose namuose gyvenusių dubliniečių spruko tolyn. Bet kai kurie dubliniečiai, pro kuriuos tekėjo upė, nutarė pasinaudoti proga ir nepaisydami rizikos įvairiais būdais stengėsi rinkti tekantį viskį.

 

Kelios iš 5000 statinių, kurios, kaip iš pradžių manyta, sudegė, po kurio laiko atsirado mįslingomis aplinkybėmis. Pavyzdžiui, trys statinės kažkaip atsidūrė netolimoje gatvėje, o kaip to pasekmė dar šeši vyrai buvo sulaikyti, nes buvo visiškai girti viešoje vietoje. Keli iš jų irgi pateko į ligoninę.

Gaisras tęsėsi ir upė tekėjo pora valandų. Galiausiai Dublino ugniagesių brigadai pavyko suvaldyti situaciją iš arklių mėšlo gatvėje sulipdžius „tvorą“, kuri sustabdė ugnį. Nors viskis pratekėti pro „tvorą“ galėjo, ugnis toliau nebesklido ir galiausiai užgeso.

Vėliau paaiškėjo, kad iš viso į įvairias ligonines pateko 24 degančiu viskiu apsinuodiję žmonės, 13 iš jų mirė.

Parengta pagal „Irish Times“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(12)
(0)
(12)

Komentarai (0)