Ar žinojote, kad jūsų virtuvėje yra haliucinogenų? Padauginus šio prieskonio yra pasitaikę ir mirčių  (1)

Muskato riešutai naudojami kaip prieskonis. Įprastai jo reikia visai nedaug - vos keli žiupsneliai sriubai, troškiniui, bulvių ar mėsos patiekalams suteiks malonesnį skonį. Bet ar žinojote, kad muskato riešutas gali turėti ir haliucinogeninį poveikį?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kadaise buvo manoma, kad muskato riešutas gali būti naudojamas įvairioms ligoms gydyti. Tačiau dabar mokslininkai teigia, kad jokių stiprių medicininių savybių šis prieskonis neturi. Tiesa, tai nereiškia, kad jis yra visiškai saugus. Yra žmonių, kurie yra alergiški muskato riešutui. Be to, muskato riešutas, ypač vartojamas didesniais kiekiais, gali reaguoti su kai kuriais skausmą ar nerimą slopinančiais vaistais. Galiausiai, kadaise muskato riešutas buvo laikomas nėštumą nutraukiančia priemone, todėl nėščiosioms rekomenduojama vengti šio prieskonio.

Įdomu ir tai, kad muskato riešutas techniškai yra haliucinogenas. Mažos jo dozės - tokios, kokias naudojame maiste - neturi jokio psichiką veikiančio poveikio. O štai didesnės gali sukelti haliucinacijas. Tokį poveikį turi ir neapdorotas, ir tarkuotas, ir keptas muskato riešutas. Net muskato riešutų aliejus gali sukelti haliucinacijas.

 

Muskato riešutų poveikis yra susiję su miristicinu ir elemicinu. Teigiama, kad muskato riešuto poveikis nėra labai stiprus, lyginant su kitais haliucinogenais, tačiau atvejų, kuomet šis prieskonis naudojamas būtent rekreaciniais tikslais yra buvę. Tik tai yra labai bloga mintis.

Jei muskato riešutas būtų saugus haliucinogenas, jūs apie tai jau tikriausiai būtumėte girdėję. Norint patirti tokį poveikį tektų suvalgyti pakankamai didelę dozę. Rezultatas galbūt būtų haliucinacijos, tačiau taip pat tikėtina, kad žmogus patirs kūno skausmus, pykinimą ir net traukulius. Muskato riešutų perdozavimų pasitaiko ypač retai ir dažniausiai jie yra susiję su kitais vaistais ar narkotikais. Mirčių yra pasitaikę, tačiau jos yra retos.

 

Eksperimentuoti su muskato riešutų haliucinogeniniu poveikiu tiesiog neverta.

Beje, besąlygiškas muskato riešutų siekis atvedė iki Bandos salų gyventojų žudynių. Į šias salas 1511 metais atvyko portugalai, tačiau 1599 metais jie buvo išvaryti olandų. 1621 metais salose prasidėjo kruvinas karas, dėl kurio vietinių žmonių populiacija susitraukė nuo 15000 iki 1000. Daug išlikusių tapo vergais muskato riešutų plantacijose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(11)
(5)
(6)

Komentarai (1)