Mokslininkai sugalvojo, kaip įveikti pandemiją per kelias savaites  (15)

Harvardo TH Chano visuomenės sveikatos mokyklos ir Kolorado universiteto (abu JAV) mokslininkai apskaičiavo, kad masinis greitasis COVID-19 testavimas, ypač žmonių, kurie nejaučia jokių infekcijos simptomų, suteiktų galimybę užbaigti pandemiją vos per šešias savaites, rašo „Science Alert“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lapkričio 20 dieną recenzuojamame mokslo žurnale „Science Advances“ publikuotame straipsnyje teigiama, kad greitieji testai, nors ir nėra tokie patikimi, kaip polimerazės grandininės reakcijos (PGR) testai, visuomenės sveikatos ekspertams suteiktų galimybę imtis labiau tikslinių intervencijų, o ne valstybinio lygio karantino. Bet tam būtina sąlyga – testavimas turėtų būti masinis.

Greitieji testai nėra brangūs, jie rezultatus gali patiekti per kelias minutes, o ne per maždaug parą, kaip kad įprasta atliekant laboratorinį PGR testą. Ir jeigu per savaitę testavimas būtų atliktas pusei valstybės populiacijos, izoliavus asmenis, kurių testo rezultatas yra teigiamas, galima būtų pasiekti milžinišką poveikį, tvirtina mokslininkai.

 

„Mūsų atradimo bendras vaistas yra toks, kad kalbant apie visuomenės sveikatą būtų geriau naudoti mažesnio jautrumo testus, kurie rezultatą gali pateikti tučtuojau, nei jautresnį testą, kuris rezultatus pateiktų rytoj“, – sakė pagrindinis tyrimo autorius, Kolorado universiteto kompiuterių mokslo profesorius Danielis Larremore'as.

„Vietoj to, kad sakytume kiekvienam būti namie, tokiu būdu užsitikrinant, kad iš namų neišeina ir ligos neskleidžia sergantieji, galėtume izoliacijos nurodymus pateikti tik tikrai užkrečiamiems žmonėms, kad visi likusieji galėtų gyventi įprastai“, – sakė profesorius.

 

Tyrimas, kurio pagrindas yra matematinis modeliavimas, rodo, jog greitaisiais testais kas tris dienas patikrinant tris ketvirčius miesto populiacijos per šešias savaites užsikrėtusiųjų kiekį galima sumažinti 88 procentais – pakankamai, kad epidemija būtų pakreipta išnykimo linkme.

„Kalba eina apie greituosius užkrečiamumo testus. Jie yra labai efektyvus nustatant COVID-19 tuo metu, kai žmonės yra užkrečiamoje savo ligos stadijoje“, – sakė tyrimo bendraautoris, Harvardo mokyklos epidemiologijos profesorius Michaelas Mina.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(27)
(9)
(18)

Komentarai (15)

Susijusios žymos: