Vakare – audringas vakarėlis, o ryte jau planuojate vairuoti? Gydytoja turi atsakymą, kada pasišalina alkoholis  ()

Nors Lietuvoje ir leidžiama sėsti už vairo, kai alkoholio kiekis kraujyje neviršija 0,4 promilės, specialistai sako, kad net ir mažiausias kiekis gali būti pražūtingas. Pasak Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės gydytojos klinikinės toksikologės Gabijos Mikulevičienės, alkoholis sumažina kritiškumą savo būklei, o dėl to galime pervertinti savo vairavimo įgūdžių galimybes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pažeidžia ne tik smegenis

Nors Lietuvoje ir leidžiama sėsti prie vairo, kai alkoholio kiekis kraujyje neviršija 0,4 promilės, specialistai sako, kad net ir mažiausias kiekis gali būti pražūtingas. Pasak Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės gydytojos klinikinės toksikologės Gabijos Mikulevičienės, alkoholis sumažina kritiškumą savo būklei, dėl to galime pervertinti savo vairavimo įgūdžių galimybes.

„Be to, alkoholis žeidžia ne tik žmogų, bet ir jo aplinką. Jeigu pradeda formuotis ydingas, žalingas vartojimas – žmogus gali susidurti su įvairiomis problemomis. Pavyzdžiui, sėsti vairuoti išgėrus, įžeisti artimąjį, dėl ko kyla visos socialinės problemos. Taigi, tai – žala ne tik žmogaus organizmui, bet ir jo aplinkai“, – atkreipia dėmesį pašnekovė.

Anot jos, nedidelis kiekis alkoholio, remiantis moksliniais tyrimais, itin padidina tikimybę patekti į eismo įvykį.

„Alkoholis žymiai padidina tikimybę patekti į eismo įvykį, net jei asmuo išgėrė ir nedidelį kiekį alkoholio. Remiantis DALY (angl. disability adjusted of life years) indekso skaičiavimais, galima teigti, kad alkoholis padidina tikimybę patekti į eismo įvykius, patirti traumas, širdies ir kraujagyslių ligas ar, apskritai, riziką numirti, o ypač pastovus alkoholio vartojimas“, – sako G. Mikulevičienė.

Pervertina galimybes

 

Išgėrę asmenys, planuojantys sėsti prie vairo, neretai į aplinkinių raginimus padėti automobilio raktelius į šalį reaguoja atsainiai, sakydami, jog jie tikrai geba vairuoti. Gydytojos G. Mikulevičienės teigimu, toks įsitikinimas yra itin klaidingas.

„Ir nedidelis alkoholio kiekis ilgina reakcijos laiką. Pavyzdžiui, bokalas alaus, nors ir nepasiekus leistino promilių kiekio, gali būti priežastis, kuri pablogina vairavimą. Net jei žmogus labai gerai vairuoja, jis gali laiku nepastebėti susidariusios pavojingos situacijos, tad padidėja tikimybė ne tik sukelti avariją, bet ir į ją pakliūti.

Suvartotas alkoholis asmenį tarsi atpalaiduoja, jis pradeda nejausti ribų, jam gali atrodyti, kad niekas nepasikeitė. Be to, jis gali sakyti, kad puikiai jaučiasi ir puikiai vairuoja, tačiau pokyčiai, nors ir minimalūs, jau vyksta, nes sumažėja kritiškumas savo būklei“, – pabrėžia specialistė.

„Delfi“ šia tema kalbintas vairavimo instruktorius ir dėstytojas Egidijus Šimkūnas teigė, kad ryškesnis pokytis pasireiškia, kai kraujyje yra 0,3 promilės, toks girtumas prailgina reakcijos laiką net keliomis sekundėmis.

Instruktoriaus teigimu, važiuojant 90 km/val greičiu, automobilis per sekundę nuvažiuoja apie 20 metrų, o tai reiškia, kad net ir lengvai apgirtęs žmogus gali 30-40 metrų nuvažiuoti nesureagavęs į kelyje staiga atsiradusią kliūtį.

 

Taip pat jis pabrėžė, kad situacija itin pablogėja tamsiu paros metu, mat net ir blaivaus asmens reakcijos adaptacija užtrunka apie 3 sekundes, o kraujyje esant 0,4 promilėms – ši pailgėja net iki 7-8 sekundžių.

Sunkinantys veiksniai

Gydytoja klinikinė toksikologė G. Mikulevičienė taip pat sako, kad apgirsti kur kas lengviau ir dėl kelių veiksnių, kurie gali kur kas labiau apsunkinti situaciją ir vairavimas net ir po kelių valandų gali būti neįmanomas. Nepakankamas kiekis poilsio, tuščias skrandis ir vaistiniai preparatai, vartojami kartu su alkoholiu, – veiksniai, sunkinantys žmogaus būklę.

„Jeigu žmogus pavalgo riebaus maisto, sumažėja alkoholio rezorbcija iš skrandžio į kraują. Tad toks žmogus jausis mažiau girtas, jo alkoholio koncentracija bus mažesnė. Jeigu žmogus bus nevalgęs, apgirs greičiau ir alkoholio koncentracija kraujyje bus didesnė.

Nuovargis taip pat turi įtakos, kadangi alkoholis pirmiausia sukelia smegenų pokyčius ir lemia tai, kaip žmogus jaučiasi, tad jei žmogus yra pavargęs, jam reikės žymiai mažesnio alkoholio kiekio, kad jis jaustųsi apsvaigęs. Lygiai taip pat, jei vartojami kažkokie vaistiniai preparatai – jie taip pat gali pakeisti alkoholio patekimą į kraują arba jo poveikio stiprumą“, – įtakos turinčius veiksnius vardija gydytoja.

Kada jau galime vairuoti?

Gydytoja G. Mikulevičienė sako, kad sėdint bare skaičiuoti suvartojamas promiles nėra labai patikima, mat jos negali nustatyti mūsų gebėjimų sėstis prie vairo. Tad net ir nedidelio kiekio alkoholio derėtų visiškai atsisakyti.

 

„Suvartojus tam tikrą kiekį alkoholio, viskas priklauso nuo kiekvieno individualaus žmogaus kepenų gebėjimo skaidyti alkoholį. Vienam pakaks 0,2 promilės, kitam – 0,4, trečiam – 1 promilės ir daugiau. Tikslaus kiekio, kiek galima suvartoti ir kiek laiko reikia laukti iki kol bus galima vairuoti – tikrai negalima nustatyti“, – sako ji.

Pasak klinikinės toksikologės, 0,1 promilė alkoholio iš organizmo pasišalina per 1 valandą. Tad jeigu žmogus išgėrė, o jo kraujyje yra 2 promilės, jis prie vairo galėtų sėstis tik maždaug už 20 valandų.

„Kitas dalykas, nepaisant to, kad alkoholio jau nėra kraujyje, žmogus gali jausti kitas alkoholio vartojimo pasekmes. Tarkime, po didesnio suvartoto alkoholio kiekio, žmogus gali jausti pagirias, pykinimą, galvos skausmus ir kitus pojūčius.

Tad promilės ne visada atspindi tai, kiek žmogus pajėgus vairuoti. Jeigu organizme nebėra alkoholio, tai dar nereiškia, kad jis gali iškart sėstis prie vairo ir būti atsakingas už savo ar kitų žmonių saugumą“, – dėmesį atkreipė gydytoja.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Akvilė Bružinskaitė
(10)
(18)
(-8)

Komentarai ()