Gydytojas pasakė, kaip intymus gyvenimas veikia organizmą: nauda tokia, kad verta tuo užsiimti kuo dažniau  ()

Jo trūkumas pasireiškia mažesniu atsparumu infekcijai, dažnesnėmis onkologinėmis ligomis, prasta nuotaika, susierzinimu, polinkiu alkoholizmui ir, galiausiai, prasta odos būkle. Kas tai? Bent jau vienas mane vežęs taksistas tai vadino vitaminais. Apatiniais vitaminais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mylėjimasis. Ir jo poveikis organizmui.

Didėja pasitikėjimas savimi. Mes esame grobuonys, mums nuolat reikia kažką sumedžioti. Vyrai pasmeigia savo grobį, moterys tą grobį įvilioja į savo žavesio pinkles. Abu jaučia pasitenkinimą savo sėkme. Ir vedybos tai medžioklei netrukdo – mes sėkmingai džiaugiamės sumedžiodami vis tą patį grobį. Kuo daugiau laimėjimų – tuo daugiau pasitikėjimo. Svarbu ne trofėjų, o taiklių šūvių skaičius.

Didėja laimės jausmas. 2015 metų tyrimas įrodė, kad yra tiesioginė priklausomybė nuo pasimylėjimo dažnio ir laimės jausmo. Moterys jaučiasi mylimos, vyrai – pajėgūs, visi laimingi. Nieko nuostabaus, mylėjimosi metu išsiskiria ir serotoninas, ir dopaminas, ir oksitocinas – visi hormonai reikalingi laimei, meilei ir artumui.

Glaudesnis tarpusavio ryšis. Vis dėl tų pačių hormonų. Ypač oksitocino. O jo ypač daug išsiskiria preliudijos, apsikabinimo, glamonių ir orgazmo metu. „Kuo labiau myli – tuo stipriau apkabina“ – čia apie oksitociną. Tik moterims jo išsiskiria daugiau nei vyrams, todėl po mylėjimosi jos nori apsikabinti, prisiglausti ir pasikalbėti. O vyrai, kurių kūne dominuoja dopaminas, norėdami palaikyti jo kiekį ieško kitų malonumų: rūko, įsijungia televizorių arba... užmiega.

Mažiau streso. Seksas – puikus vaistas nuo kasdienės įtampos. Matėte ekranuose temperamentingas lotynų amerikiečių ar italų poras: susikivirčija, kone užmuša vienas kitą ir baigia viską aistringu pasimylėjimu. (Po to jis rūko, ir negirdi, ką ji jam meiliai pasakoja). Smegenys paleidžia raminančius laimėjimo hormonus, prigesina agresyvius kortizolį ir adrenaliną (jie buvo reikalingi medžioklei), palepina savininką už sėkmingą pabaigą ir kiek nugesiną buvusias problemas. Aišku, eiti mylėtis kaskart, kai iškyla problemos, vietoje jų sprendimo – ne geriausia idėja, bet... Ką sako niekada dėl nieko nepergyvenantys pažįstami apie galimas problemas? Nurodo turėję su tomis problemomis agresyvų artimą seksualinį kontaktą. „.... aš jas“. Neurohumoraliniu požiūriu – teisingas sprendimas.

 

Dėl tos pačios priežasties reguliarus mylėjimasis tiesiogiai daro įtaką miego kokybei. Viskas, laimėjimas buvo, artumo buvo, ramybė užėjo, užmigti kur kas lengviau.

Skausmo malšinimas. Taip, taip, teisingai išgirdote mielos ištekėjusios žaviosios lyties atstovės. Jūsų chrestomatinis „man galvą skauda“ yra indikacija mylėjimuisi, o ne priežastis jo vengti. Aišku, niekas nekalba apie ūmų ir stiprų skausmą (pasiūlymas pasimylėti būtų keistas būdas slopinti lūžusios galūnės skausmą), tačiau, pasirodo, lengvas galvos ar nugaros skausmas gali būti sėkmingai numalšintas orgazmo metu išsiskiriančiais endorfinais. O oksitocino poveikis sąrėmių arba PMS‘o sukeliamam skausmui seniai įrodytas. Viską lemia tik tinkama technika, laikas ir nusiteikimas.

 

Svorio kontrolė. Labai pragmatiška priežastis pasimylėti jau dabar. Ir svoris krenta ne dėl to, kad reikia ilgai lakstyti ir ieškoti partnerio, o dėl paties pasimylėjimo. Aistringas pusvalandžio trukmės aktas sudegina 200 kalorijų, o pasiekus laimingą pabaigą išskiriami hormonai ilgiau palaiko Jūs laimingus ir mažina norą valgyti.

30 minučių? Taip. Nes reguliarūs pasimylėjimai didina Jūsų ištvermę ir 30 minučių – ne riba. Ir ne tik lovoje. Didinama viso organizmo ištvermė, o svarbiausia – širdies raumens. Ir ant bėgimo takelio 30 minučių bus nebaisu, jei dažnai treniruositės lovoje.

Jaunystės eliksyras. Tie patys „apatiniai vitaminai“. Ir kalbu ne apie kūno skysčius, bet apie tonusą, laimės pojūtį, pasitenkinimą, fizinį ir dvasinį artumą – visa tai mažina laisvųjų radikalų ir streso hormonų kiekį, dėl to gerėja išvaizda ir protas. Taip, laimingi žmonės atrodo gražesni, o dažnas reguliarus mylėjimasis mažina demencijos šansus. Nieko nuostabaus, jis apjungia visus tris būtinus sveiko senėjimo komponentus – fizinį aktyvumą, socializaciją ir mėgstamą užsiėmimą.

Ir ne tik oda ir protas – mažesnis insultų, infarktų ir onkologinių susirgimų skaičius – visą tai irgi užtikrina reguliarus pasimylėjimas. Tik kaip ir bet kokia profilaktika, pradėti reikėtų ne septyniasdešimties metų pirmą kartą. Puikus kardio pratimas, geresnė kraujotaka per mažąjį dubenį, gimdos ir prostatos susitraukimai orgazmo metu – visa tai lemia mažesnius susirgimų šansus. Vieni mokslininkai (aišku, vyrai) net apskaičiavo dažnį – 21 kartas per mėnesį. Tiek reikia laimingų kartų kiekvienam vyrui, kad sumažėtų prostatos susirgimų rizika. Tad, mielosios – negalite užtikrinti profilaktinių priemonių savo mylimajam pačios – ieškokite pagalbos.

 

Imunitetas. Taip taip, reguliarus pasimylėjimas mažina Jūsų šansus pasigauti koronavirusą panašiai kaip ir papildomos vitamino D dozės. Tik nereikia daryti iškreiptų išvadų ir nustoti laikytis atstumo, plauti rankų ir nešioti kaukę vien dėl to, kad vakar pagaliau pavyko. Aš to tikrai nesakiau. Bet jei plautomis rankomis su kauke dviejų metrų atstumu išliksite patrauklūs ir nuolat gausite tam įrodymų lovoje – kaukės bus veiksmingesnės.

Nustokime nervintis. Išnaudokime tuos ilgus karantininius žiemos vakarus naudingai – moterų galvos skausmų gydymui ir vyrų prostatos vėžio profilaktikai. Rūpintis sveikata galima ir pasninko metu.

Likite sveiki, mylėkite ir mylėkitės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Valerijus Morozovas
(45)
(6)
(39)

Komentarai ()