Išmanusis laikrodis = sudirginta oda? Specialistas pasakė, kaip išvengti šio nemalonumo  ()

Pastaraisiais metais vienas populiariausių sporto ir aktyvaus gyvenimo būdo mėgėjų pirkinių buvo išmanusis laikrodis. Jis ne tik suteikia motyvacijos siekti užsibrėžtų tikslų, primena apie aktyvios gyvensenos svarbą, bet ir yra naudingas aksesuaras. Kadangi laikrodis ant riešo dažnai būna ne tik treniruotės metu, bet ir miegant, svarbu nepamiršti pasirūpinti oda, kitaip kyla grėsmė, kad oda sudirgs – ji taps sausa ir paraudusi, gali net išberti. Apie tai, kaip tinkamai nešioti laikrodį, ir ką pataria daryti dermatologai, pastebėjus, kad oda jau sudirginta, skaitykite toliau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jūsų riešas irgi turi pailsėti

Svarbu tinkamai pradėti nešioti laikrodį. Reikia suprasti, kokioje padėtyje ant riešo jis turi būti. Dažnai pernelyg užveržiamas dirželis. Laikrodį turi būti galima laisvai stumdyti ant riešo: pastumti į priekį, paskui – atgal. Išmanųjį laikrodį reikia nešioti kaip ir kitus aksesuarus: kartais pakeisti laikrodžio vietą – jį perkelti nuo vienos rankos ant kitos. Taip padarius, oda pailsi ir kvėpuoja, bet tuo pat metu „Garmin“ išmanusis laikrodis veikia ant kito riešo, pvz., toliau skaičiuoja žingsnius, taip pat neprarandami intensyvios veiklos, streso lygio ir kt. rodikliai.

Dirželis turi būti sausas

Reikia tinkamai prižiūrėti su silikoniniu dirželiu nešiojamą laikrodį. Dauguma išmaniųjų laikrodžių yra atsparūs vandeniui, todėl juos plaukite po šiltu vandeniu. Nuplausite visus nešvarumus ir muilo likučius, kurių, laikui bėgant, susikaupia prausiantis po dušu arba plaunant rankas. Kadangi cheminės medžiagos gali sudirginti odą ir pakenkti išmaniajam laikrodžiui, plaunant šį prietaisą ir susijusias dalis, pvz., dirželį, nerekomenduojama naudoti muilo ar kitų ploviklių.

 

Prieš uždedant ant riešo, nuplautą prietaisą svarbu gerai nusausinti. Priešingu atveju, ilgai nešiojant laikrodį su drėgnu dirželiu, ypač (tai būtų dar blogesnis atvejis) kai dirželis labai užveržtas, oda gali sudirgti.

Todėl, pasportavus arba atlikus kitokią veiklą, kurios metu esama sąlyčio su vandeniu, reikia pažiūrėti, ar po dirželiu oda neliko drėgna. Bendrovė „Garmin“ primena, kad, tinkamai prižiūrėdami ir dėvėdami laikrodį, sumažinsite odos sudirginimo riziką.

Silikoniniai dirželiai – saugūs, bet jie turi būti švarūs

Dermatologas Raimondas Karlis: „Kadangi silikoniniai dirželiai yra paklausūs, galiu pasakyti, kad juos naudoti yra gana saugu. Žinoma, kartais dirželiai iš šios medžiagos vis dėlto dirgina odą. Tiek žiemą, tiek vasarą būtina skirti didesnį dėmesį odai, kad ji būtų sveika: vasarą ji gali sudirgti, jeigu po silikoniniu dirželiu ilgą laiką oda būna prakaituota arba drėgna, o žiemą oda sudirgsta esant žemai temperatūrai ir pučiant vėjui.

Norint sumažinti sudirginimo riziką, rekomenduojama ne tik reguliariai nuvalyti silikoninį dirželį, bet ir su vatos gumuliuku išvalyti jo skylutes. Drabužių kišenes taip pat reikėtų nuolat valyti, kad jose nesikauptų dulkės, smėlis ir kiti nešvarumai. Nors nerekomenduojama naudoti kasdienių odos priežiūros priemonių toje vietoje, kur liečiasi išmanusis laikrodis, odos priežiūros priemonę, jei jos prireiktų, reikia tepti plonu sluoksniu, kad ji galėtų visiškai įsigerti į odą.“

Jei oda išlieka paraudusi, susisiekite su specialistu

 

„Kai oda sudirgusi, pirmiausia nebenešiokite laikrodžio taip, kad jis būtų ant jautrios odos vietos, ir jį perkelkite ant kito riešo. Jei paraudusi oda niežti, tikėtina, kad ji tampa alergiška. Tačiau pabrėžtina, kad tai dažniausiai gali pasireikšti žmonėms, kurie anksčiau sirgo odos ligomis. Norint pagerinti odos būklę ir užkirsti kelią dirginimui, galima naudoti vaistinėse esančius nereceptinius vaistus, kurie ramina ir šiek tiek dezinfekuoja. Tačiau jei oda sudirgusi 7–10 dienų, reikėtų pasikonsultuoti su dermatologu“, – sakė dermatologas R. Karlis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(1)
(0)

Komentarai ()