Jis dar aukštesnis nei buvo manyta - Everestas „paaugo“ beveik vienu metru ir tai tikrai ne pabaiga  (3)

Prisimenate, kaip tėvai sekė jūsų augimą, ant durų staktos vis žymėdami, koks aukštas esate? Tai va - Everesto žyma ant Žemės durų staktos dabar yra beveik metru aukščiau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Koks yra Everesto aukštis? Juk tai - aukščiausias kalnas Žemėje, tai būtų gerai žinoti jo ūgį. Tačiau ne viskas taip paprasta.

Liniuotės prie Everesto nepridėsi ir aukščio matavimai ten yra sudėtingi. 1856 metais paskelbta, kad Everesto aukštis - 8840 metrų. 1955 metais šis skaičius patikslintas - 8848. 1975 metais Kinija jau skelbė visai tikslius skaičius - 8848,13  metrų. 1999 metais amerikietis Bradfordas Washburnas į viršukalnę nusinešė GPS įrangą, kuri kalno aukštį išmatavo taip - 8850 metrų. Ir taip toliau ir panašiai - tikslus Everesto aukštis nėra žinomas.

Ir tai nėra taip jau keista. Everestas nuolat auga - per amžių jo aukštis pakils maždaug puse metro. Be to, ir mūsų matavimo metodai nėra tokie tikslūs. Galiausiai, nesutariama ir ką matuoti - Kinija nenori galvoti apie sniegą ant Everesto galvos, o štai Nepalas norėtų jį laikyti kalno dalimi, nes jo storis (apie 4 metrai) praktiškai nekinta. Ir taip Kinija iki šiol skelbė, kad Everesto aukštis yra 8844,43 metrų, o Nepalas minėjo keturiais metrais didesnį aukštį. Ir abu šie skaičiai nebuvo labai tikslūs. Taigi, oficialiai Everesto aukštis visur buvo žymimas kaip gražiai apvalus 8848 m.

 

Kinija ir Nepalas matavo kalną iš naujo. Buvo statomos tarpinės stotys, matuojamas aukščių skirtumas tarp jų. Prireikė nemažai trigonometrijos, tačiau pagaliau Kinija ir Nepalas susitarė dėl Everesto aukščio - 8848,86 metrai. Taigi, nauji oficialūs duomenys rodo, kad Everestas yra 86 centimetrais aukštesnis nei buvo skelbiama anksčiau. Tačiau, aišku, tas ankstesnis rodiklis tiesiog nebuvo labai tikslus dėl nesutarimų apie matavimo metodus.

 

Beje, tyrinėtojai, kurie iš Kinijos pusės pasiekė Everestą, buvo vieninteliai šiemet pasiekę jo viršūnę. Dėl COVID-19 pandemijos šiemet turistinių ekspedicijų buvo atsisakyta. Everestas, kuriam jau tra 50-60 milijonų metų, iš tikrųjų nėra sunkiausiai įveikiamas kalnas Žemėje. Yra ir kur kas sunkiau pasiekiamų viršūnių. Tiesiog kopimas į Everestą tapo turtingų keliautojų kelionės tikslu. Prieš COVID-19 pandemiją daug kas buvo nustebę dėl paskelbtų nuotraukų, kuriose užfiksuotos eilės prieš Everesto viršūnės. Kaip jos ten atsirado? Nes žmonės ten lipa nusifotografuoti, kad visiems galėtų pasakoti, kad ten buvo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(3)
(1)
(2)

Komentarai (3)