Elonas Muskas atskleidė, kaip atrodys gyvenimas pirmame Marso mieste

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Hencia 2020-12-11 20:49
Marse per mažai anglies dioksido, o Veneroje - per daug. Išvada - teraformuoti iškart abi planetas, perkeliant dalį anglies dioksido iš Veneros į Marsą...
Bruonius 2020-12-11 22:26
Gyvens kaip rojui kol neisteigs banko ir neprades vietiniams dalinti paskolu
assa 2020-12-11 23:32
tai tokie planai ir yra. jau va baigia kurti dujų teleportacijos aparatą, vieną gala imes į venerą, kitą į marsą, ir vsio, teraformacija praktiškai padaryta (ai, dar porą vandeningų asteroidų teleportuos)
NekenciuReklamos 2020-12-12 00:10
nu ir n...i "„Iš pradžių gyvenimas vyks stikliniuose kupoluose“, – rašė Muskas „Twitter“ paskyroje, atsakydamas į klausimą, kaip atrodys pirmųjų nuolatinių gyventojų gyvenimas Marse." ar jis vel ruke pries rasydamas sita Twitter zinute? Niekas niekados negyvens jokiame stikliniame kupole jeigu nores isgyvent bent iki 40tiems. Uztenka vienos Saules audros pliupsnio ir Marse, bet kokia gyvybe taptu muziejine vertybe. Stai kodel yra toks susidomejimas lavos urvais Marse... Zdz, kuo tuoliau tuo labiau Muskas sneka, taip kaip tinka "debilams". O kur dar visi asteroidai?? Vienas geras "akmenukas" generuotu sprogima jega, kaip branduoline bomba, tad, ar esam sukure toky pastata kuris atlaikytu tiesiogines bombos sprogima? ech...
Hm 2020-12-12 09:21
Čia buvo aprašytas pažangesnis miesto planas - sodai, daržai, parkai stikliniuose kupoluose - ne itin dideliuose, gyvenamos patalpos po žeme, visas miestas apjungtas tuneliais. Kiekvienas modulis avarijos atveju greitai atjungiamas nuo bendro tinklo... O šiaip tai čia būtų tikras "kosmosas" jei taip greitai sulauktume žmonių kelionės į Marsą.
Monochamus 2020-12-12 10:52
Prieš teraforminant dar reikėtų pagalvoti ką daryti su gravitacija. Pirmiausia dėl vietinių gyventojų sveikatos - vargu ar smagu bus gyventi trigubai mažesnės traukos nei Žemės sąlygom. Antra - kad ta ilgai formuota į Žemės panaši atmosfera nepabėgtų.
NekenciuReklamos 2020-12-12 14:12
pagalvoti kaip sukurti papildoma gravitacija... pagalvoti kaip sukurti magnetiny lauka, kad Saules vejas nejonizuotu ir "neisnesiotu" Marso atmosferos... Cia apie tiek daug dalyku dar reiktu pagalvoti, kad ta Musko kliedesio lygio ideja veiktu, jog gautusi visai neprastas sci-fi romanas.
Dannas3 2020-12-12 14:43
Speju, kad kaip tik smagiau butu gyvent mazesnej gravitacijoj, aisku klausimas kaip tai atsilieptu sveikatai. Teraformavimas simtmecius, o gal ir tukstanmecius trunkantis procesas. Aisku per anksti kalbet apie igyvendinima, bet pasvaigt kaip Muskui galima, juolab kai tai nereikalauja super pazengusiu technologiju. Uz 100 ar 200 metu jau butu galima pradet procesa.
NekenciuReklamos 2020-12-12 18:26
sodai, parkai...jeezus... zmogau, nuo kada augalai atsparus radiacijai? Tiesiog priminsiu viena esminy dalyka - Marsas NETURI MAGNETINIO LAUKO, nera Van Allen ziedu ir dar kitu priemoniu apsaugoti Marsa nuo kosmines spinduliuotes.
conjurer 2020-12-12 18:35
WHAT? Visų pirma reikia apie 100 kartų daugiau dujų nei yra marse, geriausia azoto. Kvėpuoti leidžiantis lygis yra 100% deguonies prie 0.2 atmosferos, arba apie 20% deguonies prie vienos atmosferos, ir apie 80% inertinių arba nereaguojančių dujų. Jei turėsi 20% deguonies ir 80% anglies dioksido su 1 atmosfera, tai aplinka bus per daug toksiška kvėpavimui. Nėra nei pakankamai nei tinkamų ingridientų, ir tokie spėjimai remiasi dar neištirta poliarinių kepurių požemine struktūra. Teiginys kad po 3500 branduolinių užtaisų susprogdinimo dėl spinduliuotės marsas bus negyvenamas yra totaliai absurdiškas. Žemėje per 70~ metų esame susprogdinę virš 2600 branduolinių užtaisų. Kodėl mūsų atmosfera dar gyvenama? Reikia atkreipti dėmesį, kokią radiaciją skleidžia atominė bomba. Sprogimas yra labai stiprus aukšto dažnio elektromagnetinių bangų impulsas į visas puses. Gama, x-ray, esmė, kad tie spinduliai sugeba išgarinti viską kas arti, ir padaryti žmonių rankas permatomas, jei jie yra pakankamai toli. Na panašiai kaip pas daktarą. Po sprogimo, tie spinduliai kažką jonizuos, kažko ne, bet visi dings. Aplinkoje bus mažiau skilimo produktu, nei po branduolinių elektrinių incidentų (kurių buvo ~1000 kart mažiau nei atominių sprogimų). Tai nereiškia kad gama spinduliai nėra pavojingi. Ir dėl labai silpno magnetinio lauko gama spinduliai bus pagrinde gaunami iš saulės. Taigi marsas tiesiog yra "visiškai negyvenamas" paviršiuje. Nors trečdalis metro švino, arba keli metrai marso grunto bus ideali apsauga tam. Gal čia pravers musko "Boring company", žiūrėsim. Ir saugiausia bus naktį dirbti su skfandru išorėje, dieną miegoti urve po žeme.
mobilunkas 2020-12-12 21:17
idomu ar muskas paskaiciavo koks slegis kupola kels nuo zemes, koks slegis bus i kupolo kvadratini metra padauginta is viso kupolo ploto... kokio storio reiktu stiklo, aisku stiklas net netiktu greiciausiai
NekenciuReklamos 2020-12-12 22:53
del branduoliniu/termabranduoliniu bombu drysciau nesutikti. Tai ka parasei yra visiskai is fantastikos srities, Visu pirma minima apie 3000 bombu PER diena, ir taip visas 7 savaites. O antra, kokio efektyvumo yra siuolaikines brand.bombos as nezinau, bet Hiroshimos/Nagasakio bombos sureagavo tik apie 3%, visa kita buvo isbarstyta/isgarinta y aplinka, tad, netgi sprogimas ore buvo labai "nesvarus". Tad, yvertinus situos faktus, is to kiek zinau, speju, kad siuolaikines branduolines bombos yra apie 60-70% efektyvumo, su termabranduolinem ten isvis atskira kalba, tad net nespeliosiu. Todel, gaunam 7dienos*7savaites*3000bombu = 147 000bombu, kai siuo metu visame Pasaulyje turime apie 14 000 (cia yvertinus jeigu Putinas/Trumpis pora turi pasislepes po lova). Visu trecia, nezinau kas modeliavo Marso "apsildyma", bet ten reikia labai specifiniu parametru, gautu bandymu metu, kad apskaiciuotum, kiek energijos isspinduliuojama y kosmosa sprogimo metu, o tam reikia USA/Rusijos ir t.t. strateginiu pajegu duomenu apie branduolinius bandymus, kas netgi Muskui, turetu but neprieinama del labai suprantamu priezasciu. Tad, cia yra tokia pat fantastika, kaip kad "stiklo"/kompozito kupolai ir netgi pastoviai gyvenama kolonija Marse. Todel as ir nemegstu Musko, nes jis kai paraso tokias Twitter zinutes, nuo jo nesa tokia nesamoniu dveselena, kad net pykina nes zmones jam ploja katuciu.
conjurer 2020-12-12 23:58
Pražiopsojau tą dalį "per dieną". Net nesigilinsiu apie tas 7 savaites, nes to nėra straipsnyje. Na ok, tarkim turim galimybę kažkur užsukti tiek centrifugų, kad galėtume susprogdinti 3k atominių per dieną. Liks ten tų nešvarių branduolinio skilimo atliekų, garų pavidale, ar nusėdusių kažkur. Koks skirtumas. Vis tiek nebus pakankamo slėgio, ir kompozicijos, kad galėtume įkvėpti marso atmosferą. Kol esi skafandre, tau Alfa nieko nedaro, ir beta kelia šiokį tokį minimalų pavojų (nespekuliuosiu apie skafandrus, bet daug maž). Jei būsi apšviestas gama, per visus sprogimus, tai šakės, bet kol ne, reikės laukti kol skafandrą galėsi nusiimti. Bet kuriuo atveju kaip teraformavimo įdėja skamba kvailai. Spėju kažkas "buhalteriškai", kaip sako AAA su trim nuliais, paskaičiavo kad marso temperatūra palaikyti tokią kaip žemės reikia tiek energijos kiek išskiria toks kiekis bombų, ir muskas jau puola žurnalistams sakyt kad turi teraformavimo planą. Žodžiu trumpas norėjo numesti atominę į uraganą, kad jis dingtų. Muskas į marsą, kad jis "pažaliuotų". Nebeturiu ko pridurti.
azaur 2020-12-13 01:41
Kokie jūs visi pesimistai , taip bus sunku, bus daug pavojų, nemanau, kad jis to nežino, bet juk kažkam tai reikia žengti pirmą žingsnį ir daryti, gal nepavyks tos kolonijos sukuri , gal mirs žmonės, bet kam tai rūpi svarbu bus bandoma daroma, vardan žmonijos pakilimo į aukstesni lygmeni.
dariusss 2020-12-13 01:45
Apie černobili nesi girdėjęs? Ir kodėl manot, kad Musko komanda nėra pagalvojusi apie marso radiacija ir galimus sprendimus? Ar manot, kad Muskas toks idiotas, kuris valdo milijardines imonęs, visą komandą susirinko nuvažiavęs į koki tais komiksų ar tais koki žvaigdžių karų suvažiavimą? beje dėl radiacijos, kažkada buvo straipsnis: http://www.technologijos.lt/n/mokslas/a ... tams-Video
conjurer 2020-12-13 03:07
Ne pesimistai o realistai. O realybė tokia kad muskas per mokslinę fantastiką žaidžia akcijų žaidimą, ir jam neblogai sekasi. Ir nemanau kad muskas idiotas, jis tiesiog laiko daugumą idiotais, pasakodamas mokslu nepagrįstas istorijas. Laukiu pirmų žingsnių, bet jie bus visai kitokie nei daug kas įsivaizduoja. Manau realu yra kolonija urvuose, natūraliuose ar dirtiniuose. Daug saulės baterijų, ir darbai išorėje naktį su lempom. Arba nuotolinis robotų valdymas dieną. Jokių stiklinių kupolų. Jokių nusileidimo platformų prie gyvenamos zonos. Ir pirmą dalį šios kolonijos turės įrengti robotai nusileidę kelis metus prieš žmones. Todėl laukiu skrydžių be žmonių.
Waln 2020-12-13 08:20
Iš kur toks PESIMIZMAS. Negi Musk savo realiais darbais dar neįrodė savo genialumo. Tesla, Space X, Neuralink, Boring Company, Starlink... Negi to negana. O kaip išjudintos: kosmoso programos, automobilių pramonė, naftos pramonė, žalioji energetika. Ir tai žmogaus apsirūkimo pasekmė, debilizmas? Jis turi savo pasaulio viziją ir įgyvendina. O ką veikiame MES???
Waln 2020-12-13 09:01
Va ir paskaičiuokit. O paskaičiavę informuokit apie savo Marso kolonijos kūrimo viziją.
mobilunkas 2020-12-13 15:13
manau kad paprasciau asteroidus i marsa metyt nei atomines bombas jame sprogdint. atomines bombas nebent panaudot asteroido pakreipimui tinkama kryptimi. ant asteroidu jau daugmaz mokam nusileist. Gal pavyktu ir paskaiciuot kokio dydzio bomba susprogdint kad asteroidas priimtu tinkama orbita. gal tam ir keliu bombu reiktu mazejancia galia, aisku butu smagu jei asteroida taip atitaikyt kad jis ne prisivytu marsa, bet kaltu kaktomusa marso sukimasi pagreitinant apie savo asi plius taip kazkiek marsa priartinant arciau zemes ir saules. Jei pavyktu labai dideli asteroida taip numest, gal net magnetinis laukas marse atsirastu ir marsas normaliai susiltu vien del smugio, o tada beliktu tik augaliuku priaugint deguoniai gamintis.
immortallt 2020-12-13 15:41
O kam sprogdinti? Paprasčiau variklius pritvirtnti ir stumti. Arba galima iš vis su palydovais šalia skrendančiais traukti juos, tada galėsi pakartotinai naudoti.