Keksburgo NSO - kas iš tikrųjų prieš 55 metus nušvietė naktinį Pensilvanijos dangų?  (1)

1965-ųjų gruodžio 9 diena, vėlyvas vakaras. Lauke jau tamsu, žmonės tyliai galvoja apie Kalėdas. Šaltojo karo stresą JAV trumpam pakeitė šventinis. Staiga danguje pasirodo ugnies kamuolys, kurį matė tūkstančiai žmonių JAV ir Kanadoje. Tik kas tai? Ekspertai iš pradžių buvo užtikrinti, tačiau 2005 metais NASA paskelbė kitokią poziciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tas ugnies kamuolys daugeliui buvo absoliučiai neregėtas dalykas. Jis nepriminė krentančios žvaigždės. Be to, nedidelio Keksburgo miestelio Pensilvanijoje gyventojai pranešė, kad tas neatpažintas skrendantis (labiau jau krentantis) objektas pasiekė žemę.

Žmonės kalbėjo, kad krentančios nuolaužos ne vienoje vietoje padegę žolę, o didžiausia objekto dalis nukrito į mišką. Vietiniai pasakojo matę mėlynus dūmus, girdėję lūžtančius medžius ir duslų trenksmą į žemę. Tik kas tai? Ateiviai? O gal nepavykęs raketos bandymas? Sovietų nesėkmingai surengta ataka? O gal kokie nors slapti šnipų žaidimai?

Į įvykio vietą atvyko teisėsauga ir Karinių oro pajėgų atstovai. Jie pasižvalgė miške, bet nieko nerado. Netrukus buvo paskelbtas oficialus paaiškinimas - tai tebuvo meteoritas, pakankamai stačia trajektorija įskridęs į Žemės orbitą ir joje subyrėjęs. Tai paaiškino viską - ir ugnies kamuolį, ir girdetus garsus, ir net kritimą miške, nors tos vietos aptikti ir nepavyko. Šią versiją patvirtino astronomas Paulas Annearis, geofizikas Georgeas Wetherilo ir Jungtinių Valstijų gynybos departamentas. Nors tiksli meteorito kilmė nebuvo nustatyta, buvo skelbiama, kad keistas reiškinys buvo tiesiog natūralus fenomenas.

 

Aišku, daugybės žmonių tai neįtikino. Daug jų rinkosi tikėti, kad tai, ką jie matė, buvo nežemiškos ar bent jau karinės kilmės objektas. Su laiku pasakojimai darėsi vis detalesni, žmonės pradėjo kalbėti apie objekto formą, garsą ir net kvapą. Žinote, kaip būna - po įvykio praėjus mėnesiams prisiminimai aštrėja ir darosi daug įdomesni. Ne, pala būna atvirkščiai.

Iš išsigalvojimus mėgstančių žmonių būtų galima juoktis labai ilgai. Tačiau viskas pasikeitė 2005 metais, kai NASA paskelbė, kad tyrimai rodo, jog tąkart į Žemės atmosferą sugrįžo sovietinis palydovas. Ir taip staiga ta natūralaus fenomeno versija buvo nubraukta kaip ir pasitikėjimas originaliais ekspertų patikinimais. NASA buvo paprašyta parodyti tyrimo failus, tačiau jų neturėjo. 2007 metais teismas įpareigojo juos surasti, tačiau buvo pranešta, kad jie dingo. Kur? Buvo kalbama, kad tyrimą vykdė ne NASA, o oro pajėgų pareigūnai, kurie tokių duomenų su mokslininkais nepaliko.

 

Konkrečiau, tai galėjo būti rusiškas Kosmos 96 - Veneros tyrimų erdvėlaivis. Tačiau ne visi duomenys sutampa ir iki pat šiol abejojama visomis versijomis. Tikriausiai tai buvo meteoritas. Arba kokia kosminė šiukšlė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(6)
(6)
(0)

Komentarai (1)