Tai jau prasideda: iš pradžių Jungtinė Karalystė, o dabar ir JAV atskleidė planus apie pirmosios šalyje branduolių sintezės jėgainės statybas  ()

Jungtinių Valstijų mokslininkai atskleidė pirmuosius šalies planus iki 2040-ųjų atidaryti branduolių sintezės jėgainę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors realiai JAV būtų galima pastatyti branduolių sintezės jėgainę iki 2030-ųjų, terminas buvo nustatytas taip, kad JAV mokslininkai, prieš kurdami savo prototipą, galėtų pasimokyti iš tokių didelių projektų kaip Europos ITER ir Kinijos EAST, skelbia „Popular Mechanics“.

Ateities planai

Naująjį JAV branduolių sintezės jėgainių planą kartu su energetikos tikslais ateinantiems dviem dešimtmečiams atskleidė JAV Energetikos departamento (DOE) sintezės energijos mokslų (FES) departamentas.

Vienas iš šių tikslų yra „pažvelgti į fundamentalų magnetiškai uždarytos plazmos mokslą, siekiant išplėsti prognozavimo galimybes, reikalingas tvariam sintezės energijos šaltiniui“, – paaiškino DOE.

 

Nors šiuo metu JAV nėra plėtojamas didelis branduolių sintezės projektas, šalis yra didelė ITER partnerė Europoje. „Science“ paaiškina, kokią įtaką naujiems JAV branduolių sintezės elektrinės planams daro JAV mokslininkai, dirbantys prie ITER projekto:

„ITER išmokys vertingų pamokų apie „degančią plazmą“, – sako mokslininkai. Tačiau jie priduria, „kad jos daugiau nei 20 mlrd. JAV dolerių kaina yra per didelė, palyginti su įprasta atomine elektrine. Taigi, JAV branduolių sintezės tyrėjai nori pastatyti daug mažesnę, pigesnę jėgainę, pasinaudodama naujausiais pasiekimais, tokiais kaip viso tokamako superkompiuterinis modeliavimas, 3D spausdinimas ir magnetinės ritės, pagamintos iš aukštos temperatūros superlaidininkų.“

 

Naujame DOE branduolių sintezės plane nurodomos technologinės spragos ir pateikiami pasiūlymai, kaip jas užpildyti naujomis priemonėmis ir investicijomis.

JAV nėra vienintelė šalis, paskelbusi ateities planus statyti branduolių sintezės jėgainę – Jungtinė Karalystė taip pat neseniai paskelbė ieškanti vietos savo projektui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(13)
(1)
(12)

Komentarai ()