„Žvaigždinis autobanas“: atrastas naujas keliavimo po Saulės sistemą greitkelis leistų keliauti daug greičiau, nei buvo įmanoma (Video)  ()

Ir čia veikiau net ne greitkelis, o Nürburgringas kažkoks.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrėjai atrado naują supergreitkelių tinklą kuriuo po Saulės sistemą galima keliauti daug greičiau, nei buvo įmanoma. Tokiais keliais greta Jupiterio esančios kometos ir asteroidai iki Neptūno gali nuskrieti greičiau nei per dešimtmetį, o už 100 astronominių vienetų – greičiau nei per šimtmetį. Jais būtų galima ganėtinai greitai nuskraidinti erdvėlaivius į mūsų planetų sistemą pakraščius, stebėti ir perprasti šalia Žemės skriejančius ir galinčius su ja susidurti objektus.

Savo straipsnyje, publikuotame Science Advances, tyrėjai aprašo šių kelių dinaminę struktūrą, formuojančią sujungtų lankų serijas, vadinamus kosmoso kanalus, besitęsiančius nuo asteroidų žiedo iki Urano ir dar toliau. Šis naujai atrastas „žvaigždinis autobanas“ apsukamas per kelis dešimtmečius, kai įprasta Saulės dinamika charakterizuojama šimtais tūkstančių ir milijonais metų.


Video rodoma globali arkinė kosmoso kanalų struktūra. Šiame vaizdalapyje rodomas regionas tarp išorinio pagrindinio asteroidų žiedo krašto už 3 a.v. iki kiek toliau nei už 20 a.v. Urano orbitos didžiojo pusašio. Stabiliuose kanaluose esančios orbitos pavaizduotos šviesesne spalva University of California San Diego

 

Lengviausiai pastebimos arkinės struktūros siejasi su Jupiteriu ir galinga jo trauka. Jupiterio kometų šeimą (jos narių orbitinis periodas yra 20 metų), o taip pat mažus Saulės sistemos kūnus – kentaurus, – tokie kanalai kontroliuoja neregėtu laiko mastu. Kai kurie iš tų kūnų susidurs su Jupiteriu ar bus išsviesti iš Saulės sistemos.

Šios struktūros aptiktos, surinkus duomenis apie milijonus Saulės sistemos kūnų orbitų ir paskaičiavus, kaip šios orbitos atitinka jau žinomus kosmoso kanalus. Rezultatus dar reikės tirti ir toliau, tiek norint nustatyti, kaip juos galėtų panaudoti erdvėlaiviai, tiek ir aiškinantis netoli Žemės esančių tokių kanalų poveikį asteroidams ir meteoritams, bei nuolat gausėjančiai dirbtinių Žemės-Mėnulio sistemoje esančių objektų populiacijai.

University of California – San Diego
scitechdaily.com

Nuoroda: „The arches of chaos in the Solar System“ by Nataša Todorović, Di Wu and Aaron J. Rosengren, 25 November 2020, Science Advances.
DOI: 10.1126/sciadv.abd1313

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(24)
(3)
(21)

Komentarai ()