Naujas tyrimas atskleidė 3 svarbiausius geros psichinės sveikatos ramsčius - jums būtina tai žinoti  ()

Visus žmones kartais aplanko liūdesys ir už jį daug niūresnės būsenos. Tai, kaip su tuo susitvarkome, ir yra tikroji mūsų psichinės sveikatos būklė. Naujas tyrimas, įtraukęs 1100 jaunuolių atskleidė tris pagrindinius psichinės sveikatos ramsčius - jei jais pasirūpinsite, tikrai jausitės geriau.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai daugiau nei 1100 jaunų žmonių apklausė, domėdamiesi jų gyvenimo būdo įpročiais ir, aišku, psichine sveikata. Klausimai buvo susiję su mityba, fiziniu aktyvumu, dėmesiu sveikatai, psichinės sveikatos problemomis. Ir mokslininkai pastebėjo net keletą stebinančių dalykų.

Visų pirma, miego kokybė psichinei sveikatai yra daug svarbesnė nei miego trukmė. Kalbėdami apie miegą gydytojai dažnai pabrėžia 8 valandų standartą. Tačiau mokslininkai teigia, kad kur kas svarbiau yra pabrėžti miego kokybę. Taip, labai svarbu miegoti bent 8 ir ne ilgiau nei 12 valandų per parą, tačiau kur kas svarbiau pasirūpinti tuo, kad miegas būtų patogus ir nepertraukiamas.

 

Kiti du geros psichinės sveikatos ramsčiai yra mankšta ir neapdorotų vaisių bei daržovių valgymas - ir būtent ta tvarka. Tie jaunuoliai, kurie per dieną vidutiniškai 4,8 kartus valgė žalių (nevirtų ir nekeptų) vaisių bei daržovių jautėsi geriausiai. Tie, kurie tai darė 2 ar mažiau kartų, jautėsi prasčiausiai. Įdomu ir tai, kad mokslininkai pastebėjo, jog tie, kurie vaisius valgė nuolat (8 ir daugiau kartų per dieną) taip pat jautėsi prasčiau.

Taigi, mokslininkai visiems jauniems žmonėms turi vieną patarimą - pradėkite gerinti savo miegą, daugiau judėti ir valgyti vaisius bei daržoves. Greičiausiai absoliuti dauguma jaunų žmonių gali pagerinti šias tris savo gyvenimo dalis. Ir jos čia išvardintos svarbos psichinei sveikatai tvarka. Mokslininkai teigia, kad pagerinus miegą, pradėjus daugiau judėti ir į kasdienę dietą įtraukus daugiau vaisių bei daržovių, žymiai sumažėja depresijos bei nerimo simptomų. Ir tai yra svarbu visais laikais, bet ypač dabar.

 

Šio tyrimo metu mokslininkai nekeitė dalyvių gyvenimo būdo. Tačiau norėtų - kitame etape jie ketina vykdyti intervencijos eksperimentus, kuomet gerins dalyvių miegą, fizinį aktyvumą bei mitybą, bandydami išsiaiškinti efektyviausią teigiamų pokyčių kelią.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(22)
(3)
(19)

Komentarai ()