Kalnakasyba kosmose gali tapti įmanoma: TKS vykdomas eksperimentas greitai duos atsakymą, ar Žemėje veikianti strategija pasiteisins ir kosmose  ()

Žemėje įvairiose kalnakasybos operacijose dažnai naudojami mikrobai. Tinkamai parinktos bakterijos suvirškina uolienas, o tarp jų esančios metalų rūdos lieka lengvai prieinamos kasėjams. Ar būtų įmanoma šį metodą pritaikyti kosmose, kasant naudingus išteklius Mėnulyje, Marse ar asteroiduose?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) iškeliavo eksperimentas, skirtas patikrinti šiai idėjai. BioAsteroid projekto tikslas yra išvystyti vadinamąją „biokasybų“ technologiją kosminiams taikymams. Gruodžio 6 dieną į TKS išvyko antrasis eksperimentinis paketas: 12 maždaug degtukų dėžutės dydžio konteinerių su asteroidų uolienų mėginiais bei bakterijų ir grybų sporomis.

Stotyje bus tikrinama, kaip organizmai auga mikrogravitacijos sąlygomis bei kaip sąveikauja su asteroidų uolienomis.

 

Pernai vykdytas panašus eksperimentas BioRock parodė, kad bakterijos ir grybai apskritai gali augti mikrogravitacijoje ir ant žemiškų bazaltinių uolienų bei kad biokasybų sparta nenukenčia, sumažėjus gravitacijai. Dabar bus ištirta, kiek skiriasi mikroorganizmų sąveika su neįprastomis uolienomis, bei kaip bakterijos ir grybai veikia kartu.

 

Jei paaiškės, kad mikroorganizmai sėkmingai virškina ir asteroidų uolienas, tai atvers naujų perspektyvų, kaip galima išgauti naudingas iškasenas kosmose. Rezultatų tikimasi sulaukti per keletą mėnesių.

Ankstesnio, BioRock, eksperimento rezultatai publikuoti Nature Communications.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(6)
(1)
(5)

Komentarai ()