Stambulo traukinių stotyje – paslaptingo pastato liekanos: kažkada čia stovėjo įspūdingi bizantiški rūmai  ()

Kasinėjimų metu Stambulo Kadıköy rajone archeologai aptiko marmurinio pastato griuvėsius. Nors jų architektūra neišduoda pastato funkcijos, archeologai mano, kad tai buvo šventvietė. Kasinėjant taip pat buvo rasta ir masinių kapų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai yra naujausias atradimas iš kasinėjimų, 2018 m. gegužę pradėtų istorinėje Haydarpaşos traukinių stotyje. Stotis buvo uždaryta restauracijai – bet joje buvo rasti keli senoviniai dirbiniai, ir nuo to laiko čia vykdomi kasinėjimai.

Struktūra, atrasta stoties laukimo kambariuose, apima didelę teritoriją ir yra apsidės formos – o tai būdinga senovinėms bažnyčioms.

Populiariame Kadıköy rajone, kuris Bizantijos eroje buvo uostamiesčiu Chalkidonu, įvairios skirtingos civilizacijos gyveno ištisus šimtmečius. Atliekant ankstesnius kasinėjimus, čia buvo aptikta beveik 18 000 monetų.

 

Kadıköy buvo klestintis komercinis centras Bosforo sąsiaurio krante – ir istorikų teigimu, kažkada čia stovėjo įspūdingi bizantiški rūmai. Archeologai aptiko rūmų likučius, įskaitant spalvingas mozaikos daleles ir marmurą. Kitas svarbus radinys buvo ankstyvosios Bizantijos laikų laikų fontanas. Pernai kasinėjant netoli stoties buvo rastos 1500 metų senumo bažnyčios liekanos.

 

Vietoje, kuri prieš pradedant tiesti geležinkelį 1872 m. buvo žinoma kaip Haydarpaşos pievos, buvo rasta daug gerai išsilaikiusių artefaktų – nes statybų bumas čia prasidėjo vėliau nei kitose Stambulo vietose. Turkijos valstybiniams geležinkeliams priklausančioje teritorijoje dabar nutiesti bėgiai, vedantys į stotį, pastatyti tarnybiniai ir aptarnavimo sandėliai – ir dėl to artefaktai išliko nepažeisti, rašo naujienų portalas „Daily Sabah“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai ()