Tai gali užbaigti ir šią epidemiją - „Vektor“ patvirtino stebėtinai aukštą ŽIV vakcinos efektyvumą  (2)

Kartą pradėjus, sunku sustoti. Įveikus Covidą, bus imamasi ŽIV epidemijos. Tyrimo rezultatai – įkvepiantys.

Ekspertų nuomone, sukūrus Covid-19 vakciną, visos mokslo pastangos turėtų būti skirtos kurti ŽIV vakciną – tada „baigsis ir ši epidemija“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Federalinės vartotojų teisių ir žmogaus gerovės gynimo tarnybos („Rospotrebnadzoro“) mokslinis centras „Vektor“ paskelbė, kad jų sukurta ŽIV vakcina sukuria viruso antikūnus. Tai pasitvirtino 100% savanorių, dalyvavusių pirmoje klinikinių bandymų fazėje.

Specifiniai ŽIV antikūnai ir citotoksiniai T limfocitai po du kartus atliktos vakcinacijos buvo nustatyti 100% savanorių, ŽIV pseudovirusus neutralizuojantys antikūnai – 80%.

Gruodžio pradžioje apie aukštą rusiškos vakcinos prieš ŽIV parengties lygį žiniasklaidai pirmą kartą papasakojo Rospotrebnadzoro vadovė Anna Popova. Pasak jos, Rusija „naudoja visas galimybes užbaigti ŽIV vakcinos kūrimą“.

„Vektor“ patikslino, kad pirmoji klinikinių „KombiVIČ“ vakcinos fazė vyko dar 2011 metais. Tada mokslininkai padarė išvadą, kad vakcina saugi, nesukelia pašalinio poveikio ir „indukuoja ŽIV specifinį humoralinį ir ląstelinį atsaką“. Dabar kalbama apie patobulintą preparatą – „KombiVIČvak-Novo“.

 

 

„Vektor“ duomenimis, profilaktinė ŽIV/AIDS vakcina yra poliepitopinė. Joje yra nedideli pagrindinių viruso baltymų fragmentai, kurie itin konservatyvūs trims ŽIV-1 potipiams (A, B ir С).

Poliepitopinių vakcinų privalumas – jose yra tik specifiniam imunitetui susiformuoti būtini virusinių baltymų fragmentai ir nėra visaverčių, galinčių tapti patogeniškomis ar stimuliuoti autoimunines reakcijas, viruso struktūrų.

Vakcinos kūrėjai pažymi, kad naujo „Vektor“ ŽIV vakcinos varianto sukeliamų antikūnų aktyvumas dešimteriopai didesnis, nei pirmojo. Tačiau norint užbaigti jos kūrimą, reikia atlikti klinikinius tyrimus ir užregistruoti vakciną RF.

Spalio gale pagrindinis neetatinis RF SAM ŽIV diagnostikos ir gydymo specialistas Aleksejus Mazusas pranešė, kad Rusijoje susirgimai ŽIV pasiekė plato. Jo nuomone, sukūrus Covid-19 vakciną, visos mokslo pajėgos privalo būti nukreiptos kurti ŽIV vakciną. Taip, jo manymu, ši epidemija pasibaigs.


republic.ru

(15)
(11)
(4)

Komentarai (2)