Ar kaukės tikrai trukdo atpažinti žmones? Mokslininkai atliko tyrimą, kuris atskleidė tikrąjį kaukių poveikį veidų atpažinimui  (5)

COVID-19 pandemija privertė mus slėpti veidus. Ne vieną tai erzina, tačiau tai būtina. Bet ar pastebėjote, kad kaukėtus žmones sunku atpažinti, net jei jie - artimi jūsų draugai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Atrodo, kad nieko keisto - juk kaukė dengia didelę veido dalį. Dar pridėkite žiemišką kepurę ar šaliką ir gausite neblogą maskuotę, ypač jei tą žmogų matote retai. Kita vertus, nemažai žmonių atpažįstate ir su kaukėmis. Kai koks tikrasis jų poveikis?

Kembridžo universiteto mokslininkai pakvietė beveik 500 žmonių dalyvauti tyrime. Jis buvo vykdomas internetu - taip ateityje tikriausiai bus vykdoma nemaža dalis tyrimų. Tyrimo dalyviams buvo rodoma daugybė žmonių nuotraukų - kai kurie buvo su kaukėmis, kai kurie - be. Juos reikėjo atpažinti („Ar jau rodėme šį veidą?“) ir, žinoma, kaukė tapo didele kliūtimi.

Mokslininkai pastebėjo, kad kai kurie žmonės veidus atpažįsta geriau nei kiti. Ir tai yra normalu - kai kurie atkreipia didesnį dėmesį į detales nei kiti. Be to, nemažai žmonių apskritai vengia stebėti žmonių veidus, todėl jų veidų atpažinimo įgūdžiai nėra tokie geri. Kaukės, aišku, sumažino veidų atpažinimo galimybes. Mokslininkai teigia, kad tai gali kelti problemų - galime nepažinti draugų ar draugais palaikyti svetimus.

 

Tačiau kaukių poveikis nebuvo toks didelis - tyrimo dalyviai kaukėtų veidų atpažino tik 15 % mažiau. Kaukė neuždengia viso veido - lieka akys, galvos forma, antakiai, kaktos dydis. Be to, galima įžiūrėti ir bendrą veido formą ir kaulų struktūrą. Ir tai - tik dalis istorijos.

Įprastai veidus atpažįstame iš jų visumos - apie tai net nereikia galvoti. Tačiau kai dalis detalių prarandama, žmogus turi atkreipti dėmesį į detales. Tai nėra taip tikslu (ar atsimenate savo geriausio draugo antakius?) ir užima daugiau laiko. Kita vertus, žmones atpažįstame ne tik iš veido, bet ir kitų detalių - Linas yra aukštas, juodaplaukis ir lieknas, o Mantas - žemas, mažas ir praplikęs. Kitaip tariant, jei abejojate, ar matote savo draugą, tikriausiai abejojate ne be reikalo.

 

Mokslininkai norėtų patyrinėti, ką kaukės reiškia žmonių bendravimui. Kaip kalbamės, kai nematome žmogaus reakcijos, ar tai pagerina akių kontaktą, ar tai trumpina pokalbius. COVID-19 yra rimta, daug kainuojanti pandemija, bet kartu tai - ir visa puokštė naujų žmogaus elgesio tyrimų temų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(0)
(2)
(-2)

Komentarai (5)