Žmonės kadaise pramiegodavo žiemą, kaip kokie lokiai? 500 tūkst. senumo radiniai pateikė stebėtinos informacijos  ()

Hibernacija - tai miegui artima būsena, būdinga kai kuriems gyvūnams žiemos laikotarpiu. Tai - energijos tausojimo mechanizmas, kuris padeda gyvūnams peržiemoti šaltą ir maistu skurdų metų laiką. Kaip tikriausiai pastebėjote skaitydami šį straipsnį, žmonės žiemos nepramiega. O gal anksčiau buvo kitaip?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Hibernuoja šikšnosparniai, juodieji lokiai, kai kurie vabzdžiai ir graužikai. O žmonės kasa sniegą nuo keliukų ir važiuoja į darbą savo apšarmojusiais automobiliais. Nors dabar esame per daug orientuoti į produktyvumą, kad rinktumėmės hibernaciją, žmogaus - tai yra, Homo Sapiens - istorija tęsiasi apie 300 tūkstančių metų. Žmonių protėviai buvo daug primityvesni už mus. Galbūt kažkur toje istorijoje buvo ir hibernacija?

Graikų ir ispanų mokslininkai nusprendė tai patikrinti. Jie tyrė 500 tūkstančių metų senumo fosilijas, surastas ypatingoje Atapuerkos archeologinėje vietovėje. Šiuose olose rasti seniausi Europoje hominido pėdsakai ir daugybė žmonių protėvių fosilijų. Pati ola, beje, irgi yra įdomus dalykas. Žmonės natūraliose užuovėjose slėpėsi nuo negailestingų orų, plėšrūnų ir priešų. Bet galbūt jie čia ir pramiegodavo žiemas?

 

Hibernacijos metu metabolizmas stipriai sulėtėja - daug gyvūnų stipriai atšąla, nesišlapina ir nesituština. Taigi, jei žmogus irgi pramiegodavo žiemą, tai būtų galima pastebėti jo kauluose, kuriuose išryškėtų reguliarios audinių atsinaujinimo pauzės. Žmogaus kaulai nėra kaip medžio kamienas - rievių mokslininkai neskaičiavo. Tačiau turėtų pavykti aptikti hibernacijos pėdsakus. Ir mokslininkai mano juos aptikę.

Pasirodo, žmonių protėvius kamavo įvairios kaulų ligos, įskaitant mažus rudus auglius. Mokslininkai mano, kad tos ligos galėjo būti susijusios prastai toleruojama hibernacija tamsiuose urvuose. Tų defektų reguliarumas rodo, kad jie turėtų būti susiję su žmonių elgesiu. Norėdami išgyventi žiemą žmonių protėviai aukojo mitybą ir buvimą saulėje, todėl kentėjo jų sveikata.

 

Ar tai buvo tikra hibernacija ar tiesiog sąmoningas pasislėpimas nuo žiemos ir prastas maistas šaltuoju metų laiku? Mokslininkai tai dar bandys išsiaiškinti. Nauji tyrimai padės išsiaiškinti, kodėl būtent Homo Sapiens iškilo virš kitų hominidų ir ar hibernaciją įmanoma susigrąžinti - galbūt ji praverstų tolimose kosminėse kelionėse.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(20)
(8)
(12)

Komentarai ()