Geriausias būdas atkurti miškus net neapima miškų sodinimo? Diskusijas kelianti idėja paremta moksliniais tyrimais ir yra visai paprasta

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Talkatif 2020-12-22 17:43
Idėja graži. OBetTačiau, miškus sodina, kad parduot. Nebūtų miškas prekė, nesodintų jo kaip kopūstų.
Shinigami 2020-12-22 19:01
Priklauso nuo šalies įstatimų. Pas mus dažnai miškas sodinamas, nes reikia iškirsti kažkur kitur mišką, kad vykdytum kita veiklą toje žemėje. Todėl arba turi mokėti kompensacija arba kitoje vietoje pasodinti atitinkama plota miško. Antras variantas ne tik pigesnis, bet net ir naudos gali duoti, nes miškų sodinimas kompensuojamas ES lėšomis. Todėl su ES lėšomis pasodini mišką kitoje vietoje (ant popieriaus brangiau pasodini) ir gali ne tik iškirsti mišką kitoje vietoje bet ir kišenpinigių gauti Kitoje šalyje gali būti kompensacijos dar didesnės ir daug kas bėga su jomis sodinti miškus. Žinoma, tokie miškai turi tik viena ar kelias medžių rūšys ir yra mažai naudingi gamtai. Tereikia pažiūrėti Lietuvos ortofoto ir gali iš kart pamatyti kaip greitai auga medžiai apleistose pievose be jokio sodinimo. Kai kurie verslai turi prižiūrėti kad jų žemė neapaugtu mišku bet ir to nespėja padaryti ir paskui kai reikia panaudoti žemę pagal numatyta jos paskirti žemės dokumentuose sužino, kad žemė įtraukta į miškų registrą ir jiems reikia mokėti kompensacija jei nori iškirsti medžius
kestutisz 2020-12-22 19:54
"Čia nebeturėtų ganytis naminiai gyvūnai, galintys nugraužti jaunus medelius" - imho nesąmonė, puikiai atauga ir ten kur kažkas ganosi - tik tiek, kad būtent naminiam gyvūnam užžėlusiose vietovėse jau kaip ir nebus ką veikti/ėsti. Kur kas didesnis stabdis yra, kad ganyklas yra nesunku paversti tiesiog arimais, o tą darant miško tikėtis būtų sunku.
vk_ 2020-12-23 01:19
Turiu nenaudojamos žemės ūkio paskirties žemės prie ežero 1.3 hektaro. Mielai užleisčiau joje augti natūralų mišką ir jis greitai pasisėtų. Užleisčiau mišką ne kažkokio pelno siekdamas, o vien iš idėjos dėl klimato kaitos. Tačiau Lietuvoje toks reguliavimas, kad miško užleisti negalima. Masiškai net tolimiausiuose užkampiuose skiria baudas už apleistą ž.ū. paskirties žemę. Todėl Lietuvoje pjauna nereikalingą žolę dėl minimalių išmokų. Kitas variantas - miško sodinimas su parama. Bet ten yra kitų problemų, nenoriu su tuo vargti. Rezultate norimo nemokamo miško nėra, priverstinai toliau imituojamas žolės auginimas. Žolė paprastai vietoje sumulčiuojama ir paliekama.
Nerkus 2020-12-23 14:34
Jei jau yra pradėję augti krūmai, tai tada galima pasidaryti (arba atnaujinti) kadastrinius matavimus ir matininkas tuos krūmus parodys kaip ne žemės ūkio naudmenas ir ta vieta jau taps nebeapleista. Nes apleista žemė yra tik medžiai krūmai augantys žemęs ūkio naudmenose, o tavo sklype jau bus nebe žemės ūkio naudmenos. Tik padarytų matavimų žemėlapį reikia nusiųsti į valstybės žemės fondą ir apleista žemė bus panaikinta. Sodinti mišką ne visur galima, bet jei natūraliai miškas užauga, tai niekas nesako, kad toje vietoje negali būti miškas. Su laiku užaugusius medžius miškininkai užtaksuos ir bus jau tikras miškas.
vk_ 2020-12-23 18:31
Bus ne žemės ūkio paskirties, o kokios? Juk negali būti nežinia kas. Dabar nėra krūmų, nes kasmet nupjaunama žolė ir tuo pačiu visi išdygę krūmai ar medžiai. Greičiausiai nereiks, bet dar norėtųsi išsaugoti galimybę ateityje ten pasistatyti namą. O mane gąsdino, kad pakeitus sklypo paskirtį į miško vėliau nieko pakeisti nebegalima.
drovosek 2020-12-23 19:38
keiti i savaimini miska paskirti jei tas zemes plotas yra nuosavas (nevalstybinis) nekils jokiu bedu, o plota kuri nori pasikeist pats turesi nurodyt. o jei iseina gali 1H pakeist i miska, uz tai EU lesas gausi ir 5 metus reiks priziuret ta plota, pjauti zole tik medzius kuriuos pasodinsi palikt, vienu zodziu priziuret. nes pats 0,3 hektaro plota ispjoviau del medziu kurie ten uzauge, valstybine zeme ir as jos nenupirkes esu tad negaliu keist paskirties.
mobilunkas 2020-12-24 11:19
valstybe daro pacia didziausia zala miskam drausdama nenaudojamom dirvom apaugt misku. na kam sienaut tai ko tau nereikia? kam naikint bioivairove? miskas visada bus vertingesnis uz nusienauta pieva, kadir kokie prasti medzai ten augtu
kestutisz 2020-12-24 12:20
Tai į "mišką" keisti berods taip, gali nesunkiai. Atgal jau bus bėda todėl niekas sąmoningai stengiasi to nedaryti, bogiausiu atveju jau jei užžėlė per kokį dešimtmetį - atiduoti išsipjauti kaip biokurą, kad tik tikrai nevirstų mišku ir dokumentuose :)
drovosek 2020-12-25 00:08
pas mane tas zemes plotas yra smelis ir jame zole ir taip sunkiai auga, tad savaiminis miskas yra kaip ir isimtis. jei zemes sklypas pagal ten zemes apskaiciavima yra nasus (derlingas) jo pakeist net i misko paskirti bus sunku, bet jei zeme nederlinga ir joje nieks taip neauga, geriausia yra jau uzsodint misku.