Sudužę telefonų ekranai liks praeityje – rastas netikėtas problemos sprendimas  ()

Iškritęs ant žemės išmanusis telefonas dažnai reiškia gyvenimą su įtrūkusiu ekranu iki naujo telefono pirkimo arba brangias remonto sąskaitas, tačiau mokslininkai priartėjo prie šios problemos sprendimo – save pataisančių ekranų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Korėjos mokslo ir technologijos instituto (KIST) komanda sukūrė save taisančią elektroninę medžiagą, galinčią pašalinti savo įtrūkimus ir kitus fizinius pažeidimus. Ir tam panaudotas netikėtas ingredientas – sėmenų aliejus.

Tyrėjai sėmenų aliejų, gaminamą iš linų augalų sėklų, įterpė į bespalvį poliamidą (CPI) - alternatyvos stiklui, kuris jau naudojamas sulankstomuose išmaniųjų telefonų ekranuose.

Šis aliejus gali prasiskverbti į įtrūkimus, susidariusius sudaužius CPI, ir tokiu būdu užtaisyti ekrano įtrūkimus.

Vadovaujam dr. Yong-Chae Jungo, Korėjos mokslo ir technologijos instituto komanda pradėjo kurti sėmenų aliejumi užpildytas mikrokapsules, kurios buvo sumaišytos su skaidriu silikono tipu, vadinamu polidimetilsiloksanu. Tada šis tirpalas buvo padengtas įprasto CPI plėvele ir leista išdžiūti.

 

Kai po to pagrindinė CPI medžiaga buvo įtempta iki įskilimo, mikrokapsulių paviršinis sluoksnis taip pat įtrūko, išleisdamos viduje esantį sėmenų aliejų į pažeistą CPI vietą. Veikiamas oro, aliejus sukietėjo iki skaidrios kietos medžiagos, taip užpildydama ir sutvarkydama įtrūkimo plyšį.

Šiai naujai technologijai nereikia išorinio slėgio, skirtingai nuo panašių savitaisos medžiagų, kurios buvo tyrinėtos anksčiau.

 

Nors kietėjimas kambario temperatūroje (25 °C) vyksta gana lėtai, jį galima gerokai pagreitinti dvisluoksnę medžiagą pašildant iki 70 °C ir padidinant aplinkos drėgmę iki 70 procentų. Jei medžiaga yra veikiama ultravioletinių spindulių, išsiskyręs aliejus sukietėja vos per 20 minučių, o proceso metu pašalinama daugiau nei 95 proc. įtrūkimų.

Nors dar reikia daug nuveikti, kad ši technologija iš laboratorijos ir patektų į išmaniųjų telefonų ekranus, pasiektas progresas teikia vilčių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(55)
(4)
(51)

Komentarai ()