Ar nėščiosios vaikams perduoda SARS-CoV-2 virusą bei jo antikūnius? Net ir mokslininkus nustebinę tyrimo rezultatai - įprastai taip nevyksta  ()

COVID-19 pandemija atrodo visiškai kitaip, kai rūpiniesi ne tik savimi. Nėščios moterys dažnai kreipiasi į medikus, tikėdamosi išgirsti patarimų, kaip išvengti COVID-19 ir šios ligos perdavimo vaikai. Mokslininkai atliko tyrimą, kuris atskleidė, ar nėščiosios kūdikiams perduoda virusus ir jų antikūnius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Į tyrimą buvo įtrauktos 127 moterys, visos trečiame nėštumo trimestre. 64 iš jų sirgo COVID-19. Žinoma, šios moterys stipriai nerimavo dėl savo viakų, tačiau mokslininkai nustatė, kad vaisių SARS-CoV-2 virusas nepasiekė. Kitaip tariant, besilaukianti mama savo kūdikiui viruso neperduoda. Manoma, kad tai yra susiję su fermentais ir receptoriais, kuriuos naudoja virusas plisdamas po organizmą - jų placentoje tiesiog nėra.

Moterys, kurios išgirdo COVID-19 diagnozę, žinoma, susikūrė antikūnių, kurie joms suteikė apsaugą nuo pakartotinių infekcijų. Tačiau kaip neperdavė viruso, taip jos savo būsimiems vaikams neperdavė ir antikūnių. Ir tai šiek tiek stebina, nes gripo antikūniai įprastai yra perduodami. Antikūniai nėra viruso dalys - tai tiesiog yra imuninės sistemos dalis, kuria nėščiosios įprastai pasidalina su kūdikiais.

 

Mokslininkai negali pasakyti, kodėl taip yra. Antikūnių perdavimas vaisiui įprastai efektyviausiai vyksta trečiame nėštumo trimestre - būtent tada, kai vyko tyrimas. Taigi, mokslininkai nesitikėjo tokių rezultatų. Tiesa, tai gali būti susiję su tuo, kad šios moterys COVID-19 liga susirgo palyginti vėlai - mokslininkai norėtų patikrinti, ar susirgus COVID-19 pirmajame ir antrajame trimestre antikūnių perdavimas yra geresnis.

 

Taigi, žinių yra ir gerų, ir ne tokių gerų. Dar negimusiems vaikams, atrodo, SARS-CoV-2 virusas nėra perduodamas (ar bent jau ne visada). Tačiau bloga žinia yra ta, kad neperduodami ir antikūniai, todėl mažiausi vaikai nėra apsaugoti. Kita vertus, statistiškai COVID-19 vaikams nėra tokia pavojinga kaip suaugusiesiems.

(6)
(0)
(6)

Komentarai ()

Susijusios žymos: