Paprastos gydytojo taisyklės, kaip pagerinti virškinimą - lengvai išgelbės nuo nemalonių pojūčių  ()

Ką gi, baigėsi Adventas ir galima sau leisti daugiau, ypač, jei ir prieš tai savęs nelabai ribojai. Maistas, gėrimai, užstalės (tikiuosi, vieno šeimos ūkio ribose) ir dažno sveikatai ryt-poryt prireiks pagalbos. Tad pakalbėkime apie dažniausius ir populiariausius virškinimo pagalbininkus ir vaistus virškinimui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bet kokios užstalės liudininkas ir nuolat kokio nors svečio turimas angliukas. Angliukas reikalingas susiurbti ir pašalinti iš žarnyno kokį nors nuodą ar dirgiklį, kurį jis susemia tarsi kempinė. Jokio poveikio virškinimui jis neturi, tik tiek, kad nustojama valgyti kaloringą maistą ir pradedama graužti nekaloringus angliukus. Tam, kad angliuko tabletės suveiktų, jas reikia susmulkinti, o ne cielus nuryti, ir vartoti dideliais kiekiais (bent 20 tablečių per kartą). Nes vienos ar dviejų tablečių neužteks surinkti bakterijų ir jų nuodų iš viso žarnyno – juk nebandote susemti virtuvine kempinėle pusės kibiro skysčių?. Tai kodėl angliukas padeda nuo „nevirškinimo“? Nes nebevalgote, sėdite po eglute ir kaip saulėgrąžas juodas tabletes graužiat. O žarnynas ilsisi.

Kodėl tada visi jį vartoja? Nes mūsų tėvams ir seneliams dėl produktų ir plačiai naudojamų konservantų nepritekliaus buvo kur kas lengviau apsinuodyti pagedusiu maistu, nei jo persivalgyti. Tad blogumas pavalgius vienareikšmiškai vyresnės kartos siejamas su galimu apsinuodijimu. Kada gali prireikti angliukų? Kai bandysite antrą Kalėdų dieną valgyti Kūčioms gamintą ir ant stalo paliktą silkę.

Vidurių lašai ir žolelės. Labai geras pasirinkimas. Žarnynas ypač lengvai veikiamas žolinių vaistų, lengvai stimuliuojamas ir puikiai atsako į motulės gamtos prašymą pajudėti. Tinka visi rinkinukai virškinimui iš vaistinės ar krautuvės. Ir motulės gamtos veikimas yra motiniškas, kontaktinis: žolelės turi prisiglausti, pakutenti, apkabinti. O kai pilvas pilnas silkių ir kisieliaus, pelyno ar pipirmėtės lapeliui tą sunku padaryti. Tad skirkite gamtai laiko – padarykite pertrauką tarp valgymo ir išgerkite arbatėlės mąsliai žiūrėdamas į taip ir neprisuktas rozetes ir nepritvirtintas grindjuostes.

 

Gerosios bakterijos. Ką galiu pasakyti? Jos gi gerosios, bet kuriuo atveju blogiau nepadarys. O jei visgi pavalgėte antrą Kalėdų dieną nuo Kūčių likusios silkės – tai ir išgelbės. Gerosios bakterijos bejėgės skrandžio bėdoms: pykinimui, stovėjimui, raugėjimui, rėmens graužimui. O štai „apatinio“ pilvo aukšto simptomams: pūtimas, raižymas, dažnas lakstymas į tualetą – būna tikras išganymas. Joms ten storajame žarnyne būna liūdnoka. Patys suprantate, kokia aplinka, kvapai, kaimynai ir landšaftas, tad galite vis paįvairinti personalą ir pakaitalioti bakterijų rūšis. Padės nepadės, bet vis joms linksmiau bus platesnėje kompanijoje.

„Enzimais praturtinti produktai arba maistas virškinimui“. Pasak interneto, jei persivalgei ir tau sunku, reikia... dar pavalgyti. Pavalgyti kivių arba ananasų, mat ten daug natūralių virškinimo fermentų. Nesutinku. Ne dėl to, kad vaisiuose nėra fermentų – yra, ir nemažai, ir ne tik jų. Nesutinku, kad reikia kažką valgyti persivalgius. Maistą, kuris palengviną virškinimą, reikia gauti su kiekvienu valgiu, o ne po jo. Ir nereikia egzotinių kivių, puikiai tinka tautiniai produktai: rauginti kopūstai, agurkai, mirkyti ar švieži obuoliai, marinuoti burokėliai. Jie kur kas labiau tiks Kūčių stalui nei žali rūgštūs kiviai ir sumedėję ananasai.

 

Fermentai iš vaistinės. Na taip, logiška. Jei privalgei per daug ir savų tirpiklių neužtenka, reikia paimti papildomų. Kaip su drabužių skalbimu: jei 2 kg drabužių tai tiek miltelių, jei 4 kg, tai dvigubai daugiau. Racijos yra, ir tikrai trumpalaikis fermentų naudojimas bent jau nepablogins situacijos. Vartojant ilgą laiką galite išlepinti savo paties kasą – ji nuolat gauna savo darbo vaisus iš išorės, tad nereikia pačiai gaminti. Kaip ir su skalbiniais – kiekvienai naujai partijai reikia vis įpilti skalbiklio, taip ir su maistu – naujai porcijai nauja dozė. Tik kaip ir skalbinius milteliais, taip ir maistą fermentais iš viršaus apipylus nieko neįvyks, reikia praskiesti ir pamaišyti, kad išsivaikščiotų ta chemija po visą reikiamą paviršiaus plotą. Tad išgėrus fermentų reikia gerti skysčių ir pajudėti.

Pagaliau reali pagalba. Naudingiausios priemonės.

Trečia vieta. Skysčiai. Kaip ir bet kokia pagalba turi būti savalaikė, taip ir skysčių vartojimas turi būti nepavėluotas. Grįžtam prie skalbinių temos: jei prigrūsite pilną vonią patalynės ir pašlakstysite vandens ant viršaus, tai ne faktas, kad apatiniai sluoksniai sušlaps. Taip ir su prigrūstu skrandžiu. Skysčius reikia gerti nuolat, sudrėkinti su vandeniu kiekvieną naują skalbinių/maisto porciją. Tada silkė ir grybukai linksmai teliūskuosis ir vysis vienas kitą išėjimo link, o ne gulės prispausti ir negalvos apie grįžimą atgal.

 

Kokie skysčiai? Beveik visi. Kadangi kalorijų ant stalo ir Jūsų pilve ir taip daug, tai venkite saldžių ir klampių gėrimų. Nebūtina per visas šventes vien kisielių gerti. Ir dar vienas apribojimas: didesnės alkoholio dozės slopina virškinimą (apetitą gerina tik pirmos dvi čierkos), tad pajutus sunkumą nereiktų kelti stikliuko „kad praslystų“. Nepadės.

Burbuliukai. Renkantis skysčius dažnas nori pakutenimo ir yra įsitikinęs stebuklingu burbuliukų poveikiu. Ir gali būti teisūs. Angliarūgštė stimuliuoja skausmo receptorius (toks lengvas BDSM), dirgina gleivines ir dažnai to užtenka, kad žarnynas pabustų. Tik, kaip ir su naujų pojūčių ištroškusiais senjorais, kartais burnos kaištis ir botagas jaunos meilužės rankoje greičiau nuvaro anapilin, nei pagerina funkciją. Tad, jei turite dirglią gleivinę, jautrų skrandį, tulžies pūslės akmenligę – burbuliukai ne Jums.

Fizinis krūvis. Antras pagal naudingumą receptas. „Nevirškina, viskas stovi“. Būtent – stovi. Nejudate Jūs – nejuda ir visa kita Jūsų organizme. Tam, kad pradėtų judėti, reikia parodyti pavyzdį. Geriausias būdas pažadinti sustojusias žarnas – pradėti judėti. Taip paskatinsime raumenų darbą, tie paskatins medžiagų apykaitą (mat raumenims reikia energijos), o tada paskatinamas ir energijos padavimas – virškinimas. Kamuoja pilvo pūtimas, burbuliavimas, vidurių užkietėjimas ir akmuo skrandyje – nieko geriau už judėjimą nesugalvosite. Pasivaikščioti, pašokdinti žmoną, pavėžinti vaikus rogutėse, nereikia kažkokių sportų ar specialių pratimų.

 

Pagaliau svarbiausia ir veiksmingiausia priemonė: profilaktika. Vidurio rytų išminčiai sako: „Nori valgyti skaniai – valgyk lėtai“. Neskubėkite ir Jūs. Namo šiemet grįžti nereikės, visi ir taip namuose. Stebinti giminę patiekalų dydžiu ir gausybe irgi nereikia. Naktis ilgiausia, laiko į valias. Užteks ir paragauti, ir pajudėti, ir žolelių arbatos išgerti.

P.S. Neapžvelgiau tokių priemonių kaip rūkymo, kavos gėrimo, degtinės su pipirais, muilino vandens, pastatyti klizmą ir leisti vaikui pašokinėti per pilvą dėl to, kad jos yra netinkamos arba turinčios mažai įrodymų.

Gerų Jums švenčių, galite paklausyti Kūčių naktį ką apie Jus augintiniai šneka, tik patiems kryptingai siekti būklės, kai anie už jus aiškiau kalba, nebūtina.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Valerijus Morozovas
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()