Pirmasis toks atvejis medicinoje - pacientui pritaikyta revoliucinė technologija ir vėl leidžia valdyti galūnes... mintimis (Video)  (1)

Pirmą kartą medicinoje pacientui pritaikyta naujausia technologija suteikia vilčių paralyžiuotiems žmonėms vėl valdyti protezuotas galūnes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naudojant  Johno Hopkinso universiteto sukurta technologija, kojų ir rankų nevaldantis vyras mintimis galėjo vienu metu valdyti du rankų protezus. Tai pirmasis toks atvejis medicinoje.

Bendradarbiaujant Johno Hopkinso medicinai (JHM) ir Johno Hopkinso universiteto taikomosios fizikos laboratorijai (APL), 10 valandų trukusios chirurginės procedūros metu buvo implantuoti šeši elektrodai į Roberto „Buzo“ Chmielewskio smegenis. Šios operacijos dėka, Chmielewskis įgijo galimybę protu valdyti protezines rankas.

Prieš tris dešimtmečius Chmielewskis buvo paralyžiuotas po nelaimės su banglente, dėl kurios jo galūnių judėjimas buvo minimalus.

Dabar, praėjus beveik dvejiems metams po JHM ir APL bendradarbiavimo pradžios, Chmielewskis gali naudoti abi savo robotines rankas paprastoms užduotims atlikti, pavyzdžiui, pats save pamaitinti.

 

„Šio tipo tyrimai, žinomi kaip smegenų ir kompiuterio sąsaja (BCI), daugiausia buvo sutelkti tik į vieną ranką, kurią valdo tik viena smegenų pusė“, - teigia fizinės medicinos direktorius medicinos mokslų daktaras ir  tyrimų grupės narys Pablo Celnikas.

Tyrėjai pritaikė sistemą, kuri automatizuoja dalį robotų valdymo naudojant dirbtinį intelektą. Tikslas buvo sujungti smegenų ir kompiuterio sąsajos signalus su robotika ir dirbtiniu intelektu, kad vartotojas galėtų sutelkti dėmesį į detales, pvz., kokį daiktą pasiimti, kaip atpjauti maisto gabaliuką ir pan., iš esmės leidžiant dirbtiniam intelektui perimti kontrolę, kai pacientas jau būna priėmęs sprendimą atlikti veiksmą.

 

„Mūsų tolesni šio darbo žingsniai apima kasdienio gyvenimo veiklų išplėtimą, kurį galime pasiekti naudodamiesi šia žmogaus ir mašinos komandų sąsaja, taip pat siekiame vartotojams papildomo jutiminio atsako vykdant užduotis“, - sako APL elektros inžinierius ir tyrimų grupės narys mokslų daktaras Francesco Tenore.

Pateiktame vaizdo įraše matyti, kaip Chmielewskis kairiuoju rankos protezu pjausto maistą, o dešiniu maitinasi. Abi roboto rankos momentais juda vienu metu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(11)
(0)
(11)

Komentarai (1)