Nė nebandykite laikytis dietos – mitybos specialistės taisyklės padės numesti svorio visam gyvenimui  ()

Besilaikydami sriubos dietos numesite svorio, sudeginsite pilvo riebalus, išvalysite organizmą negana to, išnyks uždegimas. O jei nemėgstate sriubos, galite 4 dienas valgyti tik grikius – žadamas poveikis bus toks pat. Tačiau ar tikrai? Kas iš tiesų nutiks kūnui bei kaip pakis svoris, jei bus eksperimentuojama ir laikomasi tokių dietų?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dietistė, knygos „Liekna visam gyvenimui“ autorė Vaida Kurpienė sako, kad į ją dažniausiai kreipiasi jau išbandę visas tokias detoksikacines dietas, ir šypsosi: „ateina tikri jų „žinovai“, kai pamato, kad nepadeda ir reikia imtis kitokių priemonių.“

Šitokie mitybos būdai itin žavi prieš šventes ar po jų. Vieni nori susilaikyti iki švenčių, o per jas valgyti tiek, kiek lenda, o kiti – numesti svorio ir „išvalyti“ organizmą po jų. Dietistė pastebi: kas gi nori keisti įpročius? Daug paprasčiau 3-7 dienas pavalgyti bet ką, kas siūloma interneto platybėse, nesvarbu, kaip neskanu tai būtų.

Tikima, kad po tokios dietos išsivalys kepenys, pasikeis žarnyno mikrobiota, dings lėtinės ligos, svoris, kuris buvo užaugintas per 10 metų, ištirps.

„Tačiau tokiame amžiuje reikėtų žinoti, kad Kalėdų senelis, kuris daro stebuklus, yra tik pasakose. Kai norime ilgalaikių pokyčių ar dovanų sau, per vieną dieną ar savaitę to nepasieksime, bet per ilgesnį laiką – tikrai įmanoma, – sakė mitybos specialistė.

– Ką galime pasiekti per vieną dieną – priimti sprendimą, kad nustoju ieškoti stebuklų, nustoju save apgaudinėti ir imu daryti pokyčius, kurių vengiu. Imsiu juos daryti po truputėlį, bet nuosekliai kasdien. Tai tikrai duos pokyčių ir džiaugsmo bei pasitenkinimą savimi.“

Rezultatas – ne tik fizinė, bet ir psichologinė žala

Be to, visos trumpos dietos duoda ne tik fizinę, bet ir psichologinę žalą. Po jos svoris tikrai grįš atgal dėl paprastos priežasties – žmogus nepakeičia savo įpročių. Bet blogiausia, pasak V. Kurpienės, net ne tai.

 

Po tokių eksperimentų žmogus pasijaučia nevykėliu, nes išbando daug įvairių dietų, o svoris vis grįžta su kaupu. Jaučiamasi vis blogiau ir galvojama, kad tai beviltiška, tad geriau išvis nieko nedaryti, save vadina nevykėliais ir bevaliais, nors tai nėra tiesa, tik pasirinktas tikslo siekimo būdas klaidingas.

„Tai psichologinė žala. Būna, kad žmonės pradeda bijoti tam tikro maisto, kuris „storina“ ir tada puola į kraštutinumus – valgo bet kiek, o po to atsitokėja ir „detoksikuojasi“. Toks režimas mūsų organizmui yra pats blogiausias ir fizinei, ir psichologinei sveikatai“, – kalbėjo dietistė.

Tad iš esmės nesvarbu, kokia dieta – grikių, sriubų ar arbūzų dieta, rezultatas bus tas pats – svorį greitai numes, o vėliau jis sugrįš, dažniausiai dar didesnis.

„Retai sustojama ties viena dieta. Vieną pabandė, nieko gero nepavyko ir tikisi, kad kita padės. Tokiu atveju rekomenduoju užduoti sau klausimą: kiek ilgai galėsiu taip gyventi, t.y. valgyti, kaip nurodyta dietoje, ir ką darysiu po to? Verta sau priminti, kad darant tą patį – rezultatas irgi tas pats bus. Tai reiškia, kad kai grįšite prie senų įpročių, svoris sugrįš, tačiau, jei imsite nuosekliai keisti savo mitybą į geresnę pusę, svoris ims mažėti“, – pasakoja V. Kurpienė.

Dietistė pastebi, jog žmonėms neretai atrodo, kad kuo drastiškesnių priemonių jie imsis, tuo geresnis bus rezultatas.

 

Galvojama, kad kuo daugiau pastangų bus įdedama ir kuo didesnė bus kančia, tuo greičiau pasiekiamas norimas tikslas. Nors iš tiesų yra atvirkščiai.

„Tiesa, kad visos trumpalaikės arba drastiškos dietos, detoksikacijos, svorio metimo ar kaip jas pavadinsi, duoda greitą rezultatą. Jei kelias dienas valgai tik arbūzą, sriubą ar grikius, jų suvalgyti daug galima tik pirmą dieną. Po to jų nebesinorės ir bus suvalgoma labai mažai, vertinant kalorijomis. Kurį laiką atrodys, kad dieta veikia, svoris nukrito, jaučiuosi ypač gerai“.

Pasirodo, yra netgi tam skirtas terminas – „badavimo euforija“. Mat kai ima trūkti kalorijų, pasak V. Kurpienės, organizmo uždegimas tą akimirką tikrai pradeda mažėti, nes kūnas visas pajėgas skiria išgyvenimui.

Dėl to gali trumpam dingti kai kurie skausmai, oda ir plaukai atrodyti gražiau. Tačiau dietai pasibaigus, viskas grįžta.

„Tokiu atveju žmogus galvoja, kad detoksikacija veikia, bet tiesiog jis yra „brokuotas“ ar „nevykėlis“, nes nesugeba išlaikyti rezultato. Nors iš tikrųjų tokia ribota dieta jau prieš pradedant yra pasmerkta nesėkmei“, – sakė dietistė.

Pradėkite nuo mažų pokyčių

Pasak dietistės, kai kurie susiplanuoja, kad per šventes valgys kiek noriu, o po to darys „detoksikaciją“. Deja, toks planas nėra geras. Mat valgant didelį kiekį maisto, jokia detoksikacija po to niekaip nebepadės.

Žinoma, kad valgyti reikia skaniai, o tradicinių, nors ir nebūtinai „labai sveikų“ patiekalų, išbraukti iš šventinio meniu nebūtina. Tačiau prieš juos gaminant reikia pagalvoti, kiek žmonių sės prie bendro stalo, kad vėliau netektų maisto išmesti ar valgyti per prievartą, nors jau pasisotinote.

 

Be to, labai svarbu valgant sutelkti savo dėmesį į maistą. Valgyti reikia ne prie televizoriaus, o pasimėgaujant kiekvienu kąsneliu, labai gerai sukramtant. Tada gerai pajusime sotumo jausmą ir išvengsime apsunkimo.

„Nors dabar susitikimai riboti, bet bendravimas nuotoliniu būdu neribotas. Todėl labai rekomenduoju paskambinti artimiesiems, kalbėti su vaizdu per tam skirtas programas. Skirti daugiau dėmesio ne valgymui, bet bendravimui – pats svarbiausias patarimas“, – sakė V. Kurpienė.

Klaidinga galvoti, kad keistis reikia nuo pirmadienio ar Naujųjų metų. Dietistė siūlo tą padaryti dabar ir mažais žingsneliais.

„Jei vietoje viso kūčiukų maišelio suvalgysime jų saują, jau bus pokytis. Jei suvalgysime ne tris lėkštes mišrainės, o vieną, daugiau dėmesio skirsime bendravimui, o ne valgymui, valgysime lėčiau, irgi bus pokytis ir nebeliks prasmės „detoksikuotis“, – kalbėjo pašnekovė.

Pradėkime mažiau kreipti dėmesio į tai, ko valgysiu ar ko nevalgysiu, nustokime demonizuoti tam tikrą maistą. Pradėkime keisti savo valgymo įpročius – valgykime lėtai, pasimėgaukime, mažomis porcijomis, planuotu laiku. Ir tai pradėti galima vos tik perskaičius šiuos žodžius ir net nereikia į parduotuvę bėgti pirkti stebuklingų produktų.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Gabrielė Grinkaitė
(24)
(18)
(6)

Komentarai ()