Tas pats laukia ir Lietuvos? Problema tokia rimta, kad Anglijos Nacionalinė sveikatos tarnyba jau ėmėsi veiksmų - kuriamos specialios ligoninės tiems, kas pasveiko nuo COVID-19  ()

Norėdami nusiraminti ir nuraminti aplinkinius, žmonės dažnai pabrėžia, kad absoliuti dauguma COVID-19 pacientų išgyvena ir pasveiksta patys visiškai be jokio gydymo. Ir tai yra tiesa. Tačiau daug žmonių patiria išliekančius ilgalaikius simptomus, kurie stipriai blogina gyvenimo kokybę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Išliekantys COVID-19 simptomai yra rimta problema. Tokia rimta, kad Anglijos Nacionalinė sveikatos tarnyba paskelbė 69 vietų sąrašą, kur šie simptomai bus gydomi. Tokia organizuota prieiga prie šios problemos yra būtina, siekiant išvengti dar vienos sveikatos apsaugos krizės, nes ji tikrai gresia.

Tūkstančiai COVID-19 sirgusių žmonių kenčia nuo likutinių simptomų - prastos koncentracijos, nerimo, depresijos, sunkumų kvėpuojant, nuovargio. Galite įsivaizduoti, kaip tokie nuolatiniai simptomai blogina gyvenimo kokybę. Kaip galima dirbti, kai smegenis dengia rūkas, o nuėjus vos kelis žingsnius ima trūkti oro? Tyrimai rodo, kad išliekantys simptomai kamuoja net 20 % buvusių COVID-19 pacientų. Daug jų su jais turi tvarkytis patys, nes gydytojai yra užimti infekcija vis dar sergančiais žmonėmis.

 

Jungtinės Karalystės Nacionalinis statistikos biuras paskelbė, kad nuo ilgalaikių COVID-19 simptomų kenčia 186 tūkstančiai žmonių. Taigi, naujuose centruose dirbs seselės, gydytojai, fizioterapeutai ir kiti specialistai, kurie padės parinkti tinkamą gydymą. Šie centrai steigiami Londone, Rytų Anglijoje, Midlandse, Jorkšyre. Sausį keli tokie centrai pradės dirbti Lankašyre, Kornvalyje, Vaito saloje. Pacientus į šiuos centrus nukreips gydytojai, kai bus įsitikinta, kad simptomų nesukėlė kiti susirgimai.

Pirmoji COVID-19 banga paliko daugybę žmonių, kenčiančių nuo išliekančių infekcijos simptomų. Kadangi pati liga buvo visai nauja, gydytojai nežinojo, kaip su ja kovoti ir kiek ilgai tokie simptomai išlieka. Dabar jau aišku, kad kai kurie simptomai gali išlikti net 12 savaičių ar net ilgiau, todėl būtina padėti šiems žmonėms.

 

Aktyvūs veiksmai Jungtinėje Karalystėje turėtų padėti užkirsti kelią naujai visuomenės sveikatos krizei. Nuo išliekančių simptomų kenčiantys žmonės kitaip neturėtų kur kreiptis, nes ligoninės tvarkosi su sunkiais COVID-19 pacientais. Sulaukę neigiamos COVID-19 diagnozės žmonės yra laikomi pasveikusiais, nors dažnai dar kelis mėnesius negali sugrįžti į ankstesnį gyvenimo ritmą. Kai kasdien matote naują rekordus mušančią užsikrėtusiųjų statistiką, įsivaizduokite, kad apie 20 % šių žmonių kelis mėnesius jausis prastai, ir greitai suvoksite, kokia didele visuomenės sveikatos problema tai gali tapti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(32)
(3)
(29)

Komentarai ()