Kai akys ir protas apgauna – pamatykite geriausias 2020 metų optines iliuzijas (Video)  (1)

„Neural Correlate Society“, įsikūrusios Jungtinėje Karalystėje, vykdomas kasmetinis „Metų iliuzijos“ konkursas surengtas jau 16 kartą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šiais metas nugalėtoju tapo Japonijos matematikas Kokichi Sugihara su įspūdingu 3D modeliu, paremtu beveik 200 metų senumo 2D iliuzija. Beje, tai jau ne pirmas šio matematiko laimėjimas – šį konkursą jis yra laimėjęs ir 2018 metais.

Šį kartą Sugihara iš naujo interpretavo seną optinę iliuziją, vadinamą Schroederio laiptais, kurią iš pradžių sukūrė vokiečių mokslininkas Heinrichas Schroederis 1858 m.

Originalioje iliuzijoje 2D vaizdas turi dvi interpretacijas – laiptai atrodė taip, lyg jie būtų žiūrimi iš viršaus ir apačios tuo pačiu metu. Sugihara prie 2D vaizdo pridėjo 3D elementų, pateikdamas seną iliuziją iš visiškai naujos perspektyvos.

„Dabartinį 3D objektą sudaro originalus Schroederio laiptų vaizdas ir tikros 3D šoninės sienos bei atraminės kolonos. Naujoji iliuzija taip pat turi dvi interpretacijas, kurios abi yra laiptai, matomi iš viršaus ir pereinantys iš vieno į kitą, kai objektą pasukame 180 laipsnių kampu aplink vertikalią ašį. Antrasis aiškinimas taip pat gali būti suvokiamas, jei objektą atspindime veidrodžiu, pastatytu už objekto“, - teigia Sugihara.

 

Schroederio laiptų optinė iliuzija:

Antroji vieta šiemet atiteko Jungtinės Karalystės „mokslo magui“ Mattui Pritchardui. Jo veidrodinė iliuzija pateikia daugybę scenarijų, kurie žaidžia įprastu veidrodžio suvokimo triuku. Tačiau, kaip pažymi pats Pritchardas, iliuzijos galia yra tai, kaip ji veikia net ir tada, kai triukas yra dekonstruojamas.

Antrosios vietos laimėtojas:

Kiti svarbiausių šių metų iliuzijų akcentai yra įtikinamas rėmo sąlygotas padėties poslinkis, išryškinantis, kaip mes dažnai suvokiame objektų padėtį kitų orientyrų atžvilgiu; „saulės spindulių iliuzija“, iliustruojanti, kaip mes matome spindinčius spindulius, sklindančius iš saulės, kai jų iš tikrųjų nėra; ir paprasta, smagi pietų stalo iliuzija, paverčianti peilį skaidriu.

 

Kiti 2020 metų konkurso dalyviai:

Jei norite daugiau protą veikiančių iliuzijų, pažiūrėkite 2019 ir 2018 m. nugalėtojų darbus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(42)
(2)
(40)

Komentarai (1)