Pirmasis tokio tipo tyrimas atskleidė, kaip koronavirusas paveikia akis  (1)

Skaudančios akys – ryškiausias su rega susijęs COVID-19 simptomas, skelbia naujas tyrimas, paskelbtas žurnale „BMJ Open Ophthalmology“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrėjai iš Anglia Ruskin universiteto (ARU) apklausė žmones, kuriems buvo patvirtinta COVID-19 diagnozė. Pacientai turėjo užpildyti akademikų sudarytą anketą.

Paaiškėjo, kad 16 proc. respondentų patvirtino ligos laikotarpiu jautę akių skausmą, nors šiuo negalavimu iki COVID-19 skundėsi tik 5 proc. tyrimo dalyvių.

Antai net 18 proc. nurodę ypatingą jautrumą ir netoleranciją šviesai (fotofobiją) kaip vieną iš ligos simptomų, tačiau iki susirgdami COVID-19 tokių problemų turėjo net 13 proc. respondentų, tad šio simptomo išaugimas nėra toks ženklus.

 

Tiesa, tyrime dalyvavusių respondentų skaičius nebuvo labai didelis – 83.

81 proc. jų pranešė apie akių problemas per dvi savaites, pastebėjus kitus COVID-19 simptomus. Iš jų 80% patikino, kad akių problemos truko mažiau nei dvi savaites.

Dažniausiai aprašyti simptomai buvo nuovargis (patyrė proc. respondentų), karščiavimas (76 proc.) ir sausas kosulys (66 proc.).

Tyrimui vadovavusi profesorė Shahina Pardhan, ARU regėjimo ir akių tyrimų instituto direktorė, sakė: „Tai pirmoji mokslinė studija, kuria bandoma tirti įvairius akių simptomus susijusius su COVID-19. Šių simptomų trukmę palyginome su kitų gerai žinomų COVID-19 simptomų.

 

Svarbu, kad akių sutrikimai būtų įtraukti į galimų COVID-19 simptomų sąrašą. Mūsų darbas svarbus tuo, kad jis parodo, jog koronavirusas gali paveikti akių junginę (plona skaidri jungiamojo audinio plėvelė, išklojanti abiejų akių vokų užpakalinius paviršius ir jungianti vokus su akies obuoliu – aut. pastaba) ir kaip tai leidžia virusui pasklisti po kūną“, – pagrindines tyrimo išvadas išdėstė Sh.Pardhan.

Parengta pagal sciencedaily.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(5)
(3)
(2)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: