Gydytojo Morozovo patarimai Naujiems metams: nesilaikykite dietų ir pravalykite socialinius tinklus  ()

Ne kabinete šįkart sveikinamės, o prie šventinės Naujametinės eglutės. Ir, kaip įprasta keliant taures ir valgant mišraines sakyti banalius palinkėjimus, taip ir aš išliksiu standartiškai banalus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taigi, ko aš noriu palinkėti visiems ir kiekvienam 2021 metais: nesiparinti.

Nesiparinkit. Nustokite jaustis kalti. Pamirškite tą įskiepytą kaltės ir pareigos kultą. Jūs niekam nieko neskolingi: nei sutuoktiniams, nei vaikams, nei darbdaviui. Jei blogai jaučiatės, nespėjate paskui kitus, dėl galvos skausmo praleidote darbą, imate nedarbingumą – neturite jaustis kaltas, tiesiog turite skirti laiko sau. Ir kartais organizmas apie tai praneša pakankamai griežtai ir egoistiškai – sutrikdydamas Jūsų sveikatą ir darbingumą. Ir kaltas būsite, jei nesustosite ir nepailsėsite. Kaip išravėti tą piktžolę iš jausmų daržo?

Užsiimkite higiena. Ne rankų plovimu dainuojant daineles ir ne tarpdančių valymu, o informacinio lauko ir aplinkos higiena. Galite pradėti nuo įkyrėjusio Morozovo blokavimo televizoriuje ir socialiniuose tinkluose. Kartu su juo – visų, kas bent kiek erzino per paskutinį mėnesį. Realiame gyvenime – puikiai veikia sąžiningas „atleiskite, man nerūpi“. Nebūtina sulaukti atsako, užtenka pasakyti šią frazę ir išeiti, tegu jie erzinasi ir putuojasi.

Receptas: Užtenka žinučių apie koroną, 5G, skiepų mafiją ir reptiloidų sąmokslą. Asmuo sukelia nemalonius prisiminimus, jausmus ir šleikštulį – lauk iš mano aplinkos. Puikus pavyzdys – buvęs SAM ministras (beje, psichikos sveikatos specialistas). Jis taip pasielgė su visais bent kiek jį veidaknygėje erzinusiais medikais – užblokavo. Rezultatas – iki šiol jaučiasi patenkintas suvaldęs pandemiją, nes jo aplinka jį palaiko. Pamatysite, tas „ravėjimo“ veiksmas įtraukia.

 

Skirkite laiko sau. Mažųjų pametinukų mamos – skirkite laiko sau. Vaikus darėtės mažiausiai dviese (daugiau būti gali, mažiau nelabai), tad auginkite juos irgi dviese. Ir tas, kuris uždirba pinigus, irgi turi dalyvauti šeimos gyvenime šiek tiek daugiau nei tik kaip bankomatas. O Jūs, užsiknisę darbe tėčiai – kiek galima gražiausius gyvenimo metus aukoti darbui ir leisti, kad tavyje matytų tik bankomatą?

Receptas: Du vakarai per savaitę vien tik sau ir būtinai ne namuose. Nes namuose susirasite tą vakarą nereikalingo darbo. Išeikite pasivaikščioti, išgerkite lauke prieskoninės arbatos, paskaitykite knygą, susitikite su asmeniu iš kito namų ūkio ir pažiūrėkite serialą parke per planšetę. Leiskite sau pagaliau papildomą kokteiliuką ir pavėluotai sugrįžti namo. Nes kitaip buitis ir pareiga Jus pražudys.

Nebauskite savęs dietomis. Besilaikantys dietų žmonės yra suirzę, pikti ir nelaimingi, o pasibaigus dietai vėl tampa stori. Nustokite laikytis dietų, galvokite ne apie tai, ko ir vėl šiandien nevalgysite, bet apie tai, ką skanaus, kaip ir su kuo valgysite.

Receptas: Gaminkite namuose. Bent vienas naujas patiekalas per savaitę. Kiekvieno valgio metų trys skirtingos maisto rūšys, iš kurių dvi, iki tol, kol pagaminote, nemokėjo judėti. Nevalgyti to, ko nepagaminote pats, ir kas buvo skirta gulėti ilgai lentynose. Taip pakeisite pasitenkinimą maistu iš kiekybinio – bukai prikimšti daug maisto, į kokybinį – norą ragauti įvairų ir skanų maistą.

 

Judėkite. Tiesiog valso žingsneliu nueikite nuo savo problemų. Judėjimas gerina nuotaiką, didina darbingumą ir būtent judėjimas, o ne stebuklingas maistas, skatina medžiagų apykaitą.

Receptas: Kasdien bent 5000 žingsnių vienu ypu šviesiu paros metu, kvėpuojant pro nosį pilvu, šlapia nuo greičio nugara.

Pasieksite 9 tikslus iškart: padeginsite kalorijas, mobilizuosite kraujotaką, nukreipsite mintis, diafragmos judesiais paskatinsite virškinimą ir apraminsite širdį, Saulės šviesos pagalba pasigaminsite endorfinų, grūdinsitės ir pripratinsite save prie šaltesnių besikeičiančių orų, įvesite šiek tiek režimo ir drausmės į kasdienybę ir, pagaliau, galėsite pabūti be kaukės. Mat jei apsitempsite gepardo raštų tampres, sunkiai kvėpuosite – lyg sportuodami.

Į vaistines tik su receptu. Nes nėra ten nieko Jūsų sveikatai, jeigu to neišrašė gydytojas. Papildai, vitaminai, priedai skirti pardavimui, o ne sveikatai. Priemonė „imunitetui“ ir papildas „kaulams“ skirti tik tikslinės grupės dėmesio pritraukimui, nieko bendro neturi nei su kaulais, nei su imunitetu. Išimtis – žuvų taukai ir prezervatyvai – šitie reikalingi visiems.

Receptas: Prezervatyvus rinktis individualiai pagal dydį (kuo didesnė savivertė, tuo laisviau užsimovus), žuvų taukus – pagal nuotolį nuo ekvatoriaus. Kuo kilmės šalis labiau į Šiaurę – tuo gamintojams lengviau pagauti žuvį ir sunkiau užsiauginti rapsą. Todėl skandinavai ir islandai išgręžia vargšes žuvytes, o vietiniai skiedžia aliejus. Kadangi aliejus nei vitamino D, nei reikalingų omega-3 neturi, renkamės žuvytes iš šiaurės.

 

Šypsena. Vitaminas C, serotoninas, dopaminas, mankšta raumenukams. Net dirbtinė šypsena pačiam sau prieš veidrodį duoda geresnių nuotaikos ir darbingumo rezultatų nei raukymasis. O jei tokių lengvai kvaištelėjusių aplinkui daug – tai nauda geometrine progresija auga. Netikite? Pasižiūrėkite į Kalifornijos valstiją – ten visi šypsosi.

Receptas: Šypsokitės prieš veidrodį kas rytą bent minutę. Geriau daryti tai dviese ar trise – durniavimas užkrečia. Šypsokitės prisidirbę: jei situacija išsprendžiama – Jūs ją išspręsite ir nėra ko liūdėti. Jei neišsprendžiama – Jūs nieko vis tiek nepakeisite, tai bent jau tegu visi galvoja, kad Jūs nepakaltinamas. Lietuviai myli „trečio broli Jono“ personažą.

Linkėti galima daug: pasiimti atostogų, mesti žalingu įpročius, paskambinti savo gydytojui, dažniau mylėtis, daugiau gerti vandens. Bet įgyvendinkite bent šituos – nieko nekainuojančius ir visiems tinkamus tikslus. Tada ir nerimastingų dienų sumažės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Valerijus Morozovas
(10)
(3)
(7)

Komentarai ()