Blogos žinios rūkantiems elektronines cigaretes - gali lemti rimtus smegenų pažeidimus ir net... atminties praradimą  (1)

Pora didelių tyrimų rodo galimą ryšį tarp elektroninių cigarečių vartojimo ir kognityvinių nusiskundimų, tokių kaip atminties sutrikimas ir smegenų rūkas (smegenų sulėtėjimas).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tabako vartojimo lygis tarp paauglių per pastaruosius kelis dešimtmečius smarkiai sumažėjo. Kita vertus, elektroninių cigarečių vartojimas pastaraisiais metais sparčiai augo. 2018 m. JAV netgi paskelbė elektroninių cigarečių vartojimą tarp Amerikos jaunimo nacionaline epidemija. Tačiau tebevyksta diskusijos, ar elektroninės cigaretės yra geresnis tradicinio tabako rūkymo pakaitalas, ir mokslininkai vis dar tiria ilgalaikį elektroninių cigarečių poveikį sveikatai.

Analizuodami dviejų didelių gyventojų apklausų duomenis, Ročesterio universiteto medicinos centro mokslininkai nustatė naują ryšį tarp konkrečių pažintinių nusiskundimų, apie kuriuos pranešė elektroninių cigarečių vartotojai, tarp kurių yra tiek suaugusieji, tiek paaugliai. Pirmasis tyrimas, paskelbtas žurnale „Tobacco Induced Diseases“, apžvelgė daugiau nei 18 000 JAV vidurinių mokyklų moksleivių duomenis.

Tyrimas parodė, kad tie paaugliai, kurie rūkė tabaką ar vartojo elektronines cigaretes, skundėsi, kad jiems sunkiau susikaupti, prisiminti ar priimti sprendimus. Kuo anksčiau tiriamasis pradėdavo vartoti elektronines cigaretes, tuo šie sutrikimai buvo stipresni.

 

Antrasis tyrimas, paskelbtas žurnale „Plos One“, apžvelgė dvejų metų duomenis iš kasmetinės telefoninės apklausos, vadinamos elgesio rizikos veiksnių stebėjimo sistema. Tyrimo metu buvo apklausta daugiau nei 800 000 suaugusiųjų, ir vėl nustatytas aiškus ryšys tarp elektroninių cigarečių vartojimo ir pažinimo nusiskundimų.

Tradicinio tabako rūkaliai ir elektroninių cigarečių vartotojai pranešė apie panašius smegenų kognityvinius  nusiskundimus, palyginti su nerūkančiaisiais, tačiau dvigubi vartotojai (tie, kurie rūkė tabaką ir el. cigaretes), dar dažniau skundėsi dėl šiių problemų. Šie rezultatai buvo pagrįsti vieninteliu klausimu klausiant, ar tiriamajam kyla „rimtų sunkumų susikaupti, prisiminti ar priimti sprendimus“ su galimais atsakymo variantais „taip“ / „ne“.

Žinoma, koreliacija nėra priežastinis ryšys, ir mokslininkai pabrėžia, kad nėra aiškių požymių, kad elektroninių cigarečių naudojimas tiesiogiai sukelia šiuos dėmesio trūkumus. Tiesą sakant, „Plos One“ tyrimas aiškiai nurodo, kad įmanoma, jog šis pastebėtas ryšys yra susijęs su tais, kurie jau turi pažinimo nusiskundimų, ir dėl to hipotetiškai linkę dažniau rūkyti.

 

„Galimas paaiškinimas yra tas, kad pacientai, turintys subjektyvių kognityvinių nusiskundimų, kognityviniams simptomams sumažinti gali pasitelkti rūkymą. Keli tyrimai parodė, kad psichinės sveikatos problemos (tokios kaip nerimas, depresija ir narkotikų vartojimo simptomai) gali paskatinti elektroninių cigarečių vartojimą. Viena iš galimų priežasčių yra ta, kad rūkaliai ar rūkantys žmonės mano, kad rūkymas gali padėti išspręsti psichinės sveikatos problemas“, - teigia mokslininkai.

Dviejų tyrimų pagrindinis tyrėjas Dongmei Li sako, kad vienintelis būdas visiškai suprasti priežastinį ryšį yra atlikti išsamius ilgalaikius tyrimus. El. cigarečių vartojimas yra palyginti naujas dalykas, todėl ilgalaikis poveikis sveikatai vis dar nėra aiškus.

Nors elektroninės cigaretės nėra tokios kenksmingos, kaip tradicinio tabako rūkymas, jos tikrai nėra nekenksmingos, ir būtent tai šiais tyrimais nori parodyti Dongmei Li.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(7)
(3)
(4)

Komentarai (1)