Tokio „analitinio jautrumo“ dar niekada nebuvo: nauja gamybos technika alų gali padaryti dar geresniu  ()

Be kitų veiksnių, vienas iš dalykų, dėl kurio vadinamasis apynių alus yra toks populiarus, yra jų vaisių aromatas. Naujas gamybos procesas galėtų leisti aludariams geriau apskaičiuoti tą aromatą sukeliančius tiolio junginius kuriant vaisiais kvepiantį alų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors apynių aluje, pavyzdžiui, blyškiajame elyje (gaminamas iš šviesaus miežių salyklo), yra gana nedidelis kiekis tiolių, junginiai vis tiek turi ryškų poveikį aromatui.

Kadangi tiolių kiekis yra toks mažas, juos nustatyti ir išmatuoti gali būti gana sunku. Esami testavimo procesai yra sudėtingi ir ne visada būna tikslūs. Be to, kai kurios procedūros reikalauja, kad aludariai į alaus mėginius pridėtų nuodingų gyvsidabrio reagentų.

Tiolių yra ir vynuose, tik čia – didesniais kiekiais. Vyndariai matuoja jų kiekį specialiais polimerais, padengtais virš vyno mėginių, kur šie paverčia aerozolinius tiolius junginiais, kuriuos galima lengviau įvertinti. Deja, ši procedūra neveikia alui, nes jo tiolių kiekis yra daug mažesnis.

 

Vokietijos alaus ir gėrimų analizės tyrimų instituto mokslininkai modifikavo vyno analizės metodiką alaus gamybos procesui, paversdami aerozolinius tiolius junginiais, kurių „analitinis jautrumas“ buvo daug didesnis nei bet kada anksčiau. Tai reiškia, kad junginius lengviau aptikti ir išmatuoti naudojant tandeminę masių spektrometriją.

 

Testuodami procesą, mokslininkai išanalizavo 13 skirtingų apynių alaus pavyzdžių iš įvairių šalių. Visais atvejais nustatyta, kad aptikti tiolių kiekiai atitinka tuos, kurie gauti naudojant sudėtingesnius, daug laiko reikalaujančius metodus.

Tyrimas paskelbtas „Journal of Agricultural and Food Chemistry“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(5)
(5)
(0)

Komentarai ()